Последни новини
Home / Законът / Отзиви след заседанието на ЛИБЕ: Има опасност България да бъде поставена под две наблюдения

Отзиви след заседанието на ЛИБЕ: Има опасност България да бъде поставена под две наблюдения

Defakto.bg

Очаквам новият механизъм да има по-голямо въздействие и най-малкото да бъде възприеман от управляващите по-сериозно, защото всички политически семейства в Европейския парламент, който има решаващият глас за бюджета, са заявили,  че няма да одобрят бюджета, ако отпускането на средствата за държавите членки не бъде обвързано по някакъв начин с критериите за върховенство на правото. В този смисъл очаквам, колкото и цинично да звучи, колкото и да бъде далеч от ценностите, поне да бъде повече чуван.“  Това коментира пред БНР  Юлиана Николова, директор на Портал Европа по повод  вчерашното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (ЛИБЕ).   На заседанието стана ясно, че  Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в Европейския съюз.

Заседанието на комисията на мен ми приличаше по-скоро на семейни войни. Всяко партийно семейство изказа своята позиция, не каза абсолютно нищо ново. Всичките тези неща години наред са писани в докладите на Европейската комисия“, отбеляза Николова.

Според нея новото от вчера е, че между държавите членки няма съгласие да падне Механизмът за сътрудничество и проверка за България и поради това съществува опасност България да бъде поставена под две наблюдения – за върховенството на правото и от друга страна – специфичен механизъм за България и Румъния, което по думите й е „съвършено недопустимо“.

В първата седмица на  октомври в пленарната зала на Европейския парламент ще се проведе дебат за върховенството на закона в България, съобщи пред БТВ евродепутатът Елена Йончева, от групата на социалистите и демократите. От думите й се разбра, че се подготвя резолюция по въпроса.

„Такива дебати се правят за страни, които са в много критично положение“, каза Йончева и посочи, че самият факт, че дискусия ще има означава, че на страната се гледа по различен начин. По думите ѝ за България ще има конкретни последствия и „правителството не бива да има никакви илюзии“.

Българите не бива да бъдем наказвани за това управление и затова Борисов трябва да си отиде. Ние трябва да направим всичко възможно нови борисовци да не се появяват“, заяви евродепутатът. По думите ѝ е показателно, че на вчерашното заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) критично за България са се изказали евродепутати от всички парламентарни групи с изключение на ЕНП, от която е управляващата партия ГЕРБ.  „Тук в Брюксел много добре знаят какво представлява г-н Борисов, но неговото политическо семейство мълчи“, заяви Йончева. Каза още, че е важно западните медии пишат за случващото се в България, защото „европейските политици не могат да не се съобразяват със своите избиратели“.

Евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков (ГЕРБ) определи  като рутинно вчерашното заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), на което страната бе остро критикувана.
България не е първата държава, която е обсъждана в тази комисия, няма да бъде и последната,  каза той.  „Странно ми е да гледаме на Брюксел като на класния ръководител, който ще ни каже дали сме слушали или не.
Трябва да се държим със самочувствие и достойно, каквото и да се случва в европейския парламент. Критиките са полезни, но да го представяме като катаклизъм, след който България няма да съществува, само ни потиска“.
Оттук нататък механизъм за наблюдение ще има във всички европейски страни,  заяви той.
Мониторингът ще остане дори след Общия механизъм, който важи за всички държави в ЕС“, заяви  Радан Кънев. Причината, според него е не просто липсата на напредък, а регрес по основните теми  за – корупция по високите етажив и  контрола над Главния прокурор.
Кънев и Новаков са от едно и също политическо семейство  – ЕНП.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.