Последни новини
Home / Законът / Ръководителят на европроекта за ЕИСС Гергана Мутафова поиска пълна проверка на себе си и екипа

Ръководителят на европроекта за ЕИСС Гергана Мутафова поиска пълна проверка на себе си и екипа

Defakto.bg

Да се извърши незабавна и пълна проверка на изпълнението на проекта „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, осъществяван със средства по Оперативна програма „Добро управление“ (ОПДУ) е поискала ръководителката на проекта Гергана Мутафова (на снимката). Адресати на искането й са представляващият ВСС Боян Магдалинчев и и.ф. главният секретар на съвета Васил Пеловски.

За това уведомиха от Висшия съдебен съвет.

Искането на Мутафова – кадровик от Прокурорската колегия, е от днес. А поводът за него е обръщение на Съюза на съдиите до ВСС от края на август, в което се настояваше за публични отговори на въпросите за бюджета на проекта, размера на изхарчените средства и тяхното разпределение, включително сред кадровици, най-вече обяснение за фалстарта на новата ЕИСС. От съсловната организация също бяха бяха призовали за незабавно спиране на въвеждането на системата и наказване на виновните за провала.

Преди това писма срещу ЕИСС бяха изпращани от пилотните съдилища, където започна нейното внедряване. А днес във ВСС бе внесена подписката на 130 районни съдии от София, които заявяват, че ако внедряването на системата при тях не бъде отрожено, магистратите просто ще я бойкотират. Те очакват и подкрепа от колегите си от други съдилища. Въвеждането на ЕИСС във всички съдилища в страната (без административните и ВАС) продължава, последни – на 14 септември са СРС, СГС и ВКС. Върховните съдии на Пленум също взеха решение, че искат отлагане на внедряването при тях.

На 14 септември, в понеделник, ще има и Пленум на ВСС, но проблемът с единната система не е в дневния ред.

А днес дойде новината за поисканата проверка.

Съобщението на ВСС:
„Извършване на незабавна пълна проверка от началото на изпълнението на ръководения от Гергана Мутафова – член на Висшия съдебен съвет, проект  „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, Договор № BG05SFOP001-3.001-0001-C01/26.08.2016 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление“ (ОПДУ) е изискана от представляващия ВСС и от изпълняващия длъжността главен секретар на ВСС. В тази връзка е изпратено уведомително писмо до Управителния съвет на Съюза на съдиите в България (УС на ССБ).
Изисканата от г-жа Мутафова проверка е във връзка със сигнал и предложение от УС на ССБ, по повод внедряването на ЕИСС. Целта е установяване законосъобразността на извършените разходи по одобрените в проекта дейности, на получените от екипа по организация и управление възнаграждения, както и на изпълнението на възложените задължения в съответствие с подписания договор за предоставяне на БФП с Управляващия орган на ОПДУ, в т.ч. и с Формуляра за кандидатстване и Детайлния план на проекта. Настоява се да бъде установено допуснати ли са грешки от екипа за организация и управление, водещи до неизпълнение на поети ангажименти в стратегически документи, както и съответствието на действията му с Докладите на Комисията до Европейския Парламент и Съвета, относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Обект на проверката ще бъдат оценка на риска и последствията от неизпълнение на дейностите по проекта върху съдебната система.
В писмото г-жа Гергана Мутафова се ангажира резултатите от проверката своевременно да бъдат предоставени на УС на ССБ.“

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.