Последни новини
Home / Законът / Ръководителят на европроекта за ЕИСС Гергана Мутафова поиска пълна проверка на себе си и екипа

Ръководителят на европроекта за ЕИСС Гергана Мутафова поиска пълна проверка на себе си и екипа

Defakto.bg

Да се извърши незабавна и пълна проверка на изпълнението на проекта „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, осъществяван със средства по Оперативна програма „Добро управление“ (ОПДУ) е поискала ръководителката на проекта Гергана Мутафова (на снимката). Адресати на искането й са представляващият ВСС Боян Магдалинчев и и.ф. главният секретар на съвета Васил Пеловски.

За това уведомиха от Висшия съдебен съвет.

Искането на Мутафова – кадровик от Прокурорската колегия, е от днес. А поводът за него е обръщение на Съюза на съдиите до ВСС от края на август, в което се настояваше за публични отговори на въпросите за бюджета на проекта, размера на изхарчените средства и тяхното разпределение, включително сред кадровици, най-вече обяснение за фалстарта на новата ЕИСС. От съсловната организация също бяха бяха призовали за незабавно спиране на въвеждането на системата и наказване на виновните за провала.

Преди това писма срещу ЕИСС бяха изпращани от пилотните съдилища, където започна нейното внедряване. А днес във ВСС бе внесена подписката на 130 районни съдии от София, които заявяват, че ако внедряването на системата при тях не бъде отрожено, магистратите просто ще я бойкотират. Те очакват и подкрепа от колегите си от други съдилища. Въвеждането на ЕИСС във всички съдилища в страната (без административните и ВАС) продължава, последни – на 14 септември са СРС, СГС и ВКС. Върховните съдии на Пленум също взеха решение, че искат отлагане на внедряването при тях.

На 14 септември, в понеделник, ще има и Пленум на ВСС, но проблемът с единната система не е в дневния ред.

А днес дойде новината за поисканата проверка.

Съобщението на ВСС:
„Извършване на незабавна пълна проверка от началото на изпълнението на ръководения от Гергана Мутафова – член на Висшия съдебен съвет, проект  „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, Договор № BG05SFOP001-3.001-0001-C01/26.08.2016 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление“ (ОПДУ) е изискана от представляващия ВСС и от изпълняващия длъжността главен секретар на ВСС. В тази връзка е изпратено уведомително писмо до Управителния съвет на Съюза на съдиите в България (УС на ССБ).
Изисканата от г-жа Мутафова проверка е във връзка със сигнал и предложение от УС на ССБ, по повод внедряването на ЕИСС. Целта е установяване законосъобразността на извършените разходи по одобрените в проекта дейности, на получените от екипа по организация и управление възнаграждения, както и на изпълнението на възложените задължения в съответствие с подписания договор за предоставяне на БФП с Управляващия орган на ОПДУ, в т.ч. и с Формуляра за кандидатстване и Детайлния план на проекта. Настоява се да бъде установено допуснати ли са грешки от екипа за организация и управление, водещи до неизпълнение на поети ангажименти в стратегически документи, както и съответствието на действията му с Докладите на Комисията до Европейския Парламент и Съвета, относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Обект на проверката ще бъдат оценка на риска и последствията от неизпълнение на дейностите по проекта върху съдебната система.
В писмото г-жа Гергана Мутафова се ангажира резултатите от проверката своевременно да бъдат предоставени на УС на ССБ.“

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.