Последни новини
Home / Законът / ВАС отказа да разглежда жалба срещу участието на Българска банка за развитие в увеличението на капитала на ПИБ

ВАС отказа да разглежда жалба срещу участието на Българска банка за развитие в увеличението на капитала на ПИБ

Defakto.bg

Макар че решението е на Министерския съвет, той е действал като принципал в търговско дружество

Върховният административен съд (ВАС) обяви за недопустима жалбата на двама граждани срещу решенията на Министерския съвет, с които бе допуснато участието на Българската банка за развитие в увеличаването на капитала на частната Първа инвестиционна банка (ПИБ). Един от акционерите в нея е Цеко Минев.

Решенията на кабинета са от 12 юни тази година и държавната Българска банка за развитие изкупи 6 % в ПИБ. Ру;ен Гечев от БСП обяви сделката за абсолютен скандал, защото държавата дава над 100 милиона лева, за да „решаваме проблемите на олигарси“. Представители на Българската агенция за кредитен рейтинг заявиха, че Банката за развитие не е предназначена за подобен вид дейност.

Официалният мотив на кабинета бе, че това е последното задължително условие за присъединяване към чакалнята за еврозоната.

Гражданите Панев и Билянова оспорват решенията на МС от 12 юни пред Върховния административен съд, настояват също изпълнението им да бъде спряно.

С определение от 11 септември ВАС не само отказва спирането, но и обявява жалбата за недопустима и прекратява производството. Основният мотив е, че макар да е централен орган на изпълнителната власт в случая Министерският съвет е действал в качеството си принципал на търговско дружество (държавно) и решенията му не попадат в обхвата на АПК. Върховните съдии приемат също, че двамата граждани нямат пряк, личен и непосредствен интерес от обжалване, тъй като сочените от тях качества на данъкоплатци, граждани на правова държава и други, не са достатъчни.

Съобщението на Върховния административен съд:

Административно дело № 7948 от 2020 г. беше образувано по жалба на две физически лица срещу решенията на правителството от 12 юни 2020 г. На заседанието на МС е одобрен:  1. представения от министъра на икономиката и министъра на финансите доклад за предприети от ББР АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на  ПИБ АД; 2. взето е решение участието на ББР АД в увеличението на капитала на ПИБ АД да се извърши при пазарни условия и до 70 на сто от общия обем на записаните и заплатени акции; 3. МС възлага на министъра на икономиката да уведоми органите за управление и контрол на ББР АД за взетото решение.

Върховните съдии от тричленния състав приемат, че спорът за законосъобразност на решенията не е подведомствен на административния съд, тъй като решенията на МС нямат характер на административен акт по смисъла на чл. 21 АПК, нито по смисъла на чл. 65 АПК или на нормативен акт по смисъла на  чл. 75 АПК.

Решенията за участие на ББР АД в увеличението на капитала на ПИБ АД са взети при упражняване на правата на принципала – Министерство на икономиката и енергетиката, в търговското дружество.  Съгласно чл. 4, ал.6 от Устава на „Българската банка за развитие“ АД банката може да участва в дружества при спазване на изискванията на българското законодателство. В тази насока решението за участие на една банка в увеличаването на капитала на друга, като създаващо търговско правоотношение, е извън регулируемата подведомственост на административните съдилища.

Върховните съдии приемат също, че решенията на МС по т.1 и т.3 са с вътрешен характер без външно проявление към правата и интересите на жалбоподателите. Решението по т.2 пък се явява етап от процедура по участие на едно дружество в процедура по изкупуване на акции за увеличаване на капитала на друго.

 

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Един коментар

  1. ВАС по категоричен начин показа на зависимите от Прокопиев – Панев и Билянова, че жалбата им не е основателна! Има надежда за българския съд!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.