Последни новини
Home / Законът / ВСС поиска: Близо 910 милиона съдебен бюджет за 2021-а, над 1 милиард за 2023-а година

ВСС поиска: Близо 910 милиона съдебен бюджет за 2021-а, над 1 милиард за 2023-а година

Defakto.bg

Нови щатове за служители заради ЕИСС, увеличение на заплатите с 10 % догодина

Бюджет от 909 900 000 лева за 2021 година поиска Висшият съдебен съвет. По закон неговите разчети се внасят задължително за гласуване в парламента, паралелно с проетобюджета, изготвен от МФ, който винаги се приема от депутатите.

Това бе основна тема на извънредния Пленум на ВСС, работено е екпресно, крайният срок за внасянето на съдебния проектобюджет във финансовото министерство е утре, обяви председателстващият съвета и шеф на бюджетната му комисия Боян Магдалинчев.

За 2022 г. бюджетната прогноза на ВСС е за 972 милиона лева, а за 2023 г. – 1 021 900 000 лева.

За сравнение за тази година гласуваният от парламента съдебен бюджет е от 771 317 000 лева при поискани 859 300 000 лева.

Става дума за разходната част от бюджета. Приходната – основно от съдебни такси, се предлага да бъде намалена – от 116 милиона лева (заложени за тази година) на 109 милиона, което е в рамките на реалното изпълнение.

Проектобюджетът на ВСС за 2021 година залага нови щатове в съдилищата, включително и за въвеждането на ЕИСС, разясни Магдалинчев. Става дума първо за откриването на 100 щата за съдебни помощници, които се искат отдавна. Както и за 74 нови бройки за системни администратори и 158 за съдебни деловодители, защото в рамките на 36 месеца паралелно ще работят четирите стари системи на съдилищата плюс новата Единна информационна система. Алтернативното предложение е за нови 374 бройки за съдебни деловодители. В първия вариант за новите щатове ще отидат 7 400 000 лева, във втория вариант – 13 000 000 лева.

Откъм организационна страна не сме готови за ЕИСС, ако държавата иска да се случи електронно правосъдие, трябва да осигури тези бройки, категорична бе Боряна Димитрова.

Проектът залага и ръст от 10 % на възнагражденията в системата, както беше и за тази година. Тук бе посочено, че средно от 2017 г. насам нарастването на възнагражденията в бюджетния сектор се е движело между 9 и 10 % , а те са водещи при формирането на минималните магистратски заплати (по закон те са варни на две средни заплати на заетите в бюджетната сфера). На тази база за второто тримесечие на тази година удвоеният размер на средните възнаграждения в бюджетния сектор е 2 570 лева, това би трябвало да е базовата заплата на младшите магистрати

Заложени са също 24 400 000 лева – за допълнителни възнаграждения за натовареност, които ще са до 3 основни възнаграждения на магистратите и служителите от „обикновените“ съдилища и прокуратури. За специализираните органи – специализираните съдилища и прокуратури бонусът ще е до 4 основни възнаграждения. Конкретните размери се определят индивидуално.

За ранговете на служителите са отделени 13 700 000 лева. Специално за двете върховни съдилища ВКС и ВАС ще има допълнителни средства за промяна в класификатора на длъжностите и актуализиране на ранговете на всички служители.

За облекло на магистрати и служители е заложен 10 % ръст – 2 900 лева за първата година, 3 510 лева за третата година. За обезщетение по КТ и ЗСВ са предвидени- 15,8 милиона лева, за предстоящото пенсиониране на 68 магистрати и 264 служители.

За капиталови  разходи се залагат 40,7 милиона за догодина.

Атанаска Дишева попита защо в разчетите няма разходи за нова съдебна палата във Варна и защо се предлагат капиталови разходи за сегашната сграда на Административен съд – София-град (АССГ) на ул. „Георг Вашингтон“, а не за ремонта на бившата сграда на СРС на бул.“Драган Цанков“, където трябва да се премести най-големият административен съд? Магдалинчев отговори, че за „Драган Цанков“ не е ясно кога ще започне ремонтът, процедурата се е усложнила заради статута на паметник на културата. За палатата във Варна каза, че още няма определен терен, на който да започне изграждане и да се калкулират средства.

Евгени Диков допълни, че за „Драган Цанков“ още няма строително разрешение, заради барелефи и други паметници на културата в сградата и не е известно кога ще бъде издадено то. Увери обаче, че ремонтът на сградата на „Георг Вашингтон“ няма да е напразен, защото веднага след изтеглянето на АССГ оттам, помещенията ще бъдат заети от Инспектората.

Имаше и ред други питания за политиката на ВСС по капиталовите разходи, които не получиха отговор. Отворена бе дума включително за това дали промяната в съдебната карта няма да води до промяна в бюджетирането на съдебните сгради.  „След многото проведени дебати със съдиите становището е, че там, където е имало, винаги ще има съд, така че промяната в съдебната карта няма да води до промяна в бюджетирането за съдебните сгради“, категоричен бе Красимир Шекерджиев.

Накрая проектобюджетът бе гласуван с 20 „за“ и 1 „против“ – Атанаска Дишева.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.