Последни новини
Home / Законът / Заради мерките за К-19 и затруднения на адвокатите, САК поиска срещи с шефовете на софийските съдилища

Заради мерките за К-19 и затруднения на адвокатите, САК поиска срещи с шефовете на софийските съдилища

Defakto.bg
Ивайло Данов
Софийиски адовкатски съвет е изпратил покани за работни срещи до председателите на Софийски Градски съд, Софийски районен съд, Софийски Апелативен съд и Софийския специализиран, съобщават оттам. Повод за предложението на председателя САК Ивайло Данов е възобновената дейност на съдилищата и трудностите, които адвокатите срещат във връзка с въведените мерки за К-19“.  В отравените покани до председателите на съдилищата, Данов посочва:

По повод възобновяване дейността на съдилищата в условията на продължаваща  извънредна епидемиологична обстановка и преминаването към нормален режим на работа,  адвокатите – членове на Софийската адвокатска колегия срещат множество затруднения в своята работа поради въведените нови правила не само в поверения Ви съд, но и във всички съдилища от Софийски съдебен район.

Като взе предвид постоянно постъпващите в адвокатския съвет сигнали на адвокати от САК, Софийският адвокатски съвет и неговият Председател намират за крайно необходимо провеждането на работна среща с ръководството,  на която да бъдат обсъдени всички проблеми“.

В САК се надяват на отзивчивост от ръководителите на съдилищата от Софийския съдебен район, тъй като проблемите засягат не само работата на адвокатите от САК, но и тази на съдиите и администрацията.

Междувременно Висшият адвокатски съвет съобщи, че е изготвен Проект на Наредба № 3 за реда за водене, съхраняване и достъп до регистрите на адвокатските колегии и единните адвокатски регистри. Приемането на наредбата е мотивирано от  необходимостта от цялостно модернизиране на адвокатурата и дигитализиране на водените регистри.

Адвокатите могат в  30-дневен срок, от  11.09.2020 г., да предоставят предложения и становища по публикувания проект и съпътстващите го документи.

Проектът, както мотивите, предварителната частична оценка на въздействието и докладът на работната група, са публикувани за обществено обсъждане на сайта на Висшия адвокатски съвет.
Проектът и изготвените документите могата да се видят на сайта на Висшия адвокатски съвет.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.