Последни новини
Home / Законът / Заради мерките за К-19 и затруднения на адвокатите, САК поиска срещи с шефовете на софийските съдилища

Заради мерките за К-19 и затруднения на адвокатите, САК поиска срещи с шефовете на софийските съдилища

Defakto.bg
Ивайло Данов
Софийиски адовкатски съвет е изпратил покани за работни срещи до председателите на Софийски Градски съд, Софийски районен съд, Софийски Апелативен съд и Софийския специализиран, съобщават оттам. Повод за предложението на председателя САК Ивайло Данов е възобновената дейност на съдилищата и трудностите, които адвокатите срещат във връзка с въведените мерки за К-19“.  В отравените покани до председателите на съдилищата, Данов посочва:

По повод възобновяване дейността на съдилищата в условията на продължаваща  извънредна епидемиологична обстановка и преминаването към нормален режим на работа,  адвокатите – членове на Софийската адвокатска колегия срещат множество затруднения в своята работа поради въведените нови правила не само в поверения Ви съд, но и във всички съдилища от Софийски съдебен район.

Като взе предвид постоянно постъпващите в адвокатския съвет сигнали на адвокати от САК, Софийският адвокатски съвет и неговият Председател намират за крайно необходимо провеждането на работна среща с ръководството,  на която да бъдат обсъдени всички проблеми“.

В САК се надяват на отзивчивост от ръководителите на съдилищата от Софийския съдебен район, тъй като проблемите засягат не само работата на адвокатите от САК, но и тази на съдиите и администрацията.

Междувременно Висшият адвокатски съвет съобщи, че е изготвен Проект на Наредба № 3 за реда за водене, съхраняване и достъп до регистрите на адвокатските колегии и единните адвокатски регистри. Приемането на наредбата е мотивирано от  необходимостта от цялостно модернизиране на адвокатурата и дигитализиране на водените регистри.

Адвокатите могат в  30-дневен срок, от  11.09.2020 г., да предоставят предложения и становища по публикувания проект и съпътстващите го документи.

Проектът, както мотивите, предварителната частична оценка на въздействието и докладът на работната група, са публикувани за обществено обсъждане на сайта на Висшия адвокатски съвет.
Проектът и изготвените документите могата да се видят на сайта на Висшия адвокатски съвет.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.