Последни новини
Home / Законът / К-19: В СРС тръгва дело срещу проф. Асена Стоименова заради опасенията й, че липсват животоспасяващите лекарства

К-19: В СРС тръгва дело срещу проф. Асена Стоименова заради опасенията й, че липсват животоспасяващите лекарства

Defakto.bg

В Софийския районен съд тръгва  делото срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова.  Софийска райнна прокуратурата е внесла в съда искане за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание  „глоба“ на проф. Асена Стоименова.  До делото се  стигна след в  началото на пандемията К-19 q Стоименова  не скри опасенията си и предупреди, че много от  животоспасяващите медикаменти  липсват на пазара.  Заради изявленията й, прокуратурата й повдигна обвинение по чл. 326, ал. 1 от Наказателния кодекс за разпространяване на фалшива тревога у гражданите за липсващи лекарства.

След няколкомесечно разследване обаче СРП се  отказа да търси наказателна отговорност на Стоименова, така че, ако бъде призната за виновна, най-много тя да бъде глобена.

Изказванията на проф. Стоименова не са неистински или фалшиви –  заявиха в отворено писмо до прокуратурата, Министерския съвет, омбудсмана и Министерство на здравеопазването от Българския  фармацевтичен съюз.  Фармацевтите  настояха   да бъде прекратено наказателното производство и снето повдигнатото обвинение срещу председателя на Управителния съвет на съюза проф. Асена Стоименова.

Те  заявиха, че повдигнатото обвинение е несъстоятелно,  защото изказаното от проф. Стоименова мнение за възможен недостиг на лекарства се доказа от актовете на здравните власти.  Не случайно в края на април министърът на здравеопазването издаде заповед, с която забрани износа на десетки лекарствени продукти за хронични и социални заболявания с мотива, че е постъпила информация за възможен недостиг.

Изпълнителната  агенция по лекарствата изрично също  обяви, че ежеседмично постъпват сигнали за липса в лекарствената мрежа на определени продукти. Подобни изявления постъпваха и от Европейската агенция по лекарствата.

Случаят доведе до протести пред аптеки в страна. И до поредица от сигнали до европейските институции, в които от Фармацевтичния съюз изразяват тревогата си от образуване на дело заради експертно мнение. От Асоциацията на европейските журналисти пък нарекоха мракобесие повдигането на обвинение след изразена позиция в медиите.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.