Последни новини
Home / Законът / На втора инстанция: Марешки осъден на 4 г. затвор за изнудване (допълнена)

На втора инстанция: Марешки осъден на 4 г. затвор за изнудване (допълнена)

Defakto.bg

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на „Воля“ Веселин Марешки получи ефективна присъда за изнудване. Тя е на Варненския апелативен съд. Конкретно наказанието е 4 години лишаване от свобода при общ режим и глоба от 8 000 лева.

Присъдата не е окончателна, последна инстанция е ВКС. Ако наказанието бъде потвърдено, настоящият депутат би трябвало да напусне парламента – ако мандатът на 44-о НС дотогава не е прекратен или изтекъл.

Втората инстанция признава Марешки за виновен, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. заедно с Красимира Колева с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно по 10 000 лева, го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност, съобщиха от Варненския апелативен съд. Присъдата на Колева е 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим и 6 000 лева глоба.

На първа инстанция, във Варненския окръжен съд миналата година Марешки и Колева бяха оправдани. А историята е известна – тя се завърта покрай наема на пицария „Рет хол“ в морския град и отношенията между бивши съпрузи. Като наемателят Миланов плаща на бившия съпруг, а Красимира Колева се обръща към Веселин Марешки да й съдейства тя да получава наема. Бившият й съпруг, от своя страна, потърсил помощна на общинския съветник Костадин Костадинов. Освен за изнудване настоящият зам.-председател на НС бе обвинен и за лека телесна повреда, задето забил юмрук в лицето на Костадинов, но давността по това обвинение изтече.

Случаят се запомни най-вече с повдигнатите от прокуратурата обвинения на първоначално определения по делото съдия Светлозар Костов, който си направи отвод. Впоследствие самият той бе тотално оправдан на три инстанции и поиска обезщетение от прокуратурата.

Съобщението на Варненския апелативен съд:

Варненският апелативен съд отмени частично оправдателната присъда на Окръжен съд – Варна спрямо двама подсъдими за изнудване. Съдът определи на Веселин М. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години при общ режим и глоба в размер на 8 хиляди лв. Красимира К. трябва да изтърпи 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим и да заплати глоба от 6 хиляди лв. Двамата са признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен М. да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Красимира е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата й част – без уважение остават гражданските искове: 40 хиляди лв – обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838,37 лв – за увредено имущество.

В предходното заседание съдебният състав намери за нужно да изясни имуществените отношения между Веселин и Красимира. Затова съдът поиска справка от Агенцията по вписвания и разпита свидетел. Днес в съдебната зала стана ясно, че заради заем от 65 хиляди лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на подсъдимия, в качеството й на управител на търговско дружество и Красимира К.

След приключване на въззивното съдебно следствие, се пристъпи към пледоариите на страните.

Представителите на държавното обвинение обясниха, че паричното задължение на Красимира към Веселин е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към „сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен М. да започне да плаща рекет“. Прокуратурата и частният обвинител поискаха от въззивния съд да признае вината на двамата подсъдими.

Защитата на Веселин М. счита, че той не е извършил състав на престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Красимира не е е имала имуществено задължение към него. Той й е помагал без да има материален интерес. Адвокатите и на двамата подсъдими поискаха от съда да остави без уважение протеста на прокуратурата и жалбата на частния обвинител, и да потвърди оправдателната присъда, постановена от Окръжния съд във Варна.

Мотивите към присъдата на Апелативен съд – Варна ще бъдат изготвени в законоустановения двумесечен срок.

Марешки: На мой гръб трупат точки за доклада на Брюксел

В изявление до медиите Веселин Марешки обяви, че ще обжалва присъдата пред ВКС.

Не съм извършил никакво престъпление и затова нямам никакво колебание и притеснение. В какво ме обвиняват де факто – в това, че съм съдействал да се разруши една незаконна постройка – т.е. искал съм да се спази законът! – твърди той.

„Бях въвлечен в цялата история, защото исках да помогна на човек, който беше смазан от хора с пари, с връзки, с бездействието на прокуратурата. Тя имаше изключителна амбиция да бъда осъден, като в този си стремеж не се посвени да набеди съдия, че искал да вземе подкуп по делото, но когато съдията беше оправдан, на прокурора нищо не му се случи. Това говори много за начина на работа“, пише още Марешки.

Заявява, че моментът на присъдата е умишлено подбран: „За да може в европейския доклад на 23–ти септември да се посочи, че България много успешно вече осъжда т.нар. олигарси или хора с бизнес, които прокуратурата обявява за такива. Явно съм им много удобен в момента – от една страна едни ме обявяват за близък до властта, защото съм бил подкрепил по някакъв начин инициатива на ГЕРБ. Но от друга страна- ВОЛЯ винаги е била опозиция и по никакъв начин не участва в управлението, т.е. ние не сме тяхното „галено” дете – други са тези, които от години се натискат за тази роля. Явно някой иска да послужим за жертвоприношение и на наш гръб да се демонстрират някакви „успехи”.

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.