Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата се задейства за незаконна сеч на вековна гора край Котел, иска проверка и от министъра на земеделието

Прокуратурата се задейства за незаконна сеч на вековна гора край Котел, иска проверка и от министъра на земеделието

Defakto.bg

Върховна административна прокуратура е  сезирала със спешна проверка министъра  на земеделието, храните и горите по повод  медийни публикации за изсечена вековна гора край град Котел.   За изясняването на казуса е необходимо да се проучат предвидените по лесоустройствения проект мероприятия, кога и какви дървесни видове са маркирани, какъв вид е сечта-изборна, групова или др., какъв е видът на добива- за бичене, фурнир или шперплат и за какво точно са маркирани дърветата, съгласувана ли е сечта с РИОСВ, изпълнена ли е процентно до 25% с оглед наличието на вододайна зона и др., се казва в  съобщението си ВАП, която очаква  в най-кратък срок подробен доклад за случая.

Едновременно с това Районна прокуратура – Сливен се е самосезирала на 12 .09.  т.г.  за  незаконната сеч и при условия на неотложност е образувала досъдебно производство. То е за престъпление по чл.235 от НК (незаконна сеч).

 Извършено претърсване на офиси в Държавното горско стопанство в град Котел, откъдето е иззета цялата документация, касаеща посочената в статията сеч.  Осъществени са и огледи на мястото на сечта в  местностите Калугера и Боров чучур.  На следствените са присъствали  Иван Иванов – административен ръководител на Районна прокуратура – Сливен, дежурен прокурор и комисар Веселин Василев – зам.-директор на ОД на МВР – Сливен.

По досъдебното производство е извършен и оглед в склад на търговско дружество, където е съхранявана част от отсечената дървесина. От там също е иззета относима към разследването документация. Предстои по досъдебното производство да бъдат назначени съответните експертизи, наред с това ще бъдат извършени  и множество други следствени действия, съобщава прокуратурата.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – Бургас и Върховна касационна прокуратура.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.