Последни новини
Home / Законът / Спирането на ЕИСС ще е репутационен удар върху държавата и съдебния съвет, обяви Иван Гешев (допълнена)

Спирането на ЕИСС ще е репутационен удар върху държавата и съдебния съвет, обяви Иван Гешев (допълнена)

Defakto.bg

Отказаха спиране за ВКС, извънреден Пленум за новата система на съдилищата в сряда

С 5 гласа „за“ срещу 15 „против“ Пленумът на ВСС отказа да включи в дневния си ред предложение на Лозан Панов да бъде спряно внедряването на новата ЕИСС във Върховния касационен съд. То е насрочено за 14-18 септември.

Със същото мнозинство бе отхвърлено и предложението за извънреден Пленум утре, който да реши как точно ще се преодоляват проблемите с прилагането на Единната информационна система на съдилищата във всички съдилища в страната (без административните и ВАС). С пълно едунодушине, 21 „за“ бе гласувано такъв Пленум все пак да има, но в сряда, 16 септември, от 9,00 часа.

Преди това имаше ред говорящи изказвания на кадровици. Вниманието прикова това на главния прокурор Иван Гешев. Той обяви:

Ясно е, че системата е направена за съдиите, всичко, което възпрепятства работата им, трябва да бъде съобразено и по възможност отстранено – първо на ниво Съдийска колегия, която да предложи на Пленума общо решение как да се отстранят трудностите. Второ, едно евентуално спиране на системата ще е сериозен репутационен удар върху държавата и върху ВСС. Доколкото съм запознат с договора, няма пречки след внедряването да се състави протокол с отбелязване на всички забележки и после те да бъдат представени на разработчика. Да се изслушат ръководителя на проекта, „Информационно обслужване“,  задължително е да се решат проблемите на съда, но цената не може да е спиране на целия проект. Част от това ще е включено в окончателния доклад за върховенството на закона в България!“

По време на дебата се очертаха остри моменти, в които членове на Съдийската колегия опонираха, че на 1 септември вече са провели заседание, начертали са въпроси, поискали са отговори от Оперативна програма „Добро управление“, които вече са пристигнали, без да се казва какво точно пише в тях. Разбра се обаче, че от ОПДУ са отговорили, че част от исканията – специално за използването на квалифицирани електронни подписи (КЕП) от съдиите за всяко процесуално действие, както и за спиране на внедряването ще наложат финансови корекции, то ест плащане. Оттук нататък всяко прехвърляне на топката отново към Съдийската колегия, която не може да взема решения за ЕИСС ще е само тупане на топката и губене на време, категорични бяха съдии.

Ръководителят на проекта Гергана Мутафова все пак настоя да се свика заседание на тази колегия. „Извинявайте, но това е пълно безобразие, откога започнахте да казвате на СК какви точки да включва!“, реагира Лозан Панов.

В крайна сметка Пленумът в сряда трябва да реши как да се процедира – чрез спиране на системата или в рамките на реална среда да се отстраняват трудностите.

В началото на заседанието Лозан Панов мотивира предложението си да се отложи внедряването на ЕИСС за Върховния касационен съд, като се позова на разискванията на Пленума на съда, за което са внесени материали още миналия четвъртък, настоя да се приобщят и материалите от други съдилища, ако има такива.

Боян Новански се противопостави на специално решение за ВКС, тъй като проблемът засяга всички съдилища и трябва първо да се обсъди от Съдийската колегия.

Георги Чолаков подкрепи, че колегията трябва да предложи решения и те да се обсъдят от Пленума.

Атанаска Дишева опонира, че проблемът и решенията са от компетентността на Пленума. Цветинка Пашкунова я подрепи. „Няма защо да повтаряме заседанието на Съдийската колегия от 1 септември. А и внедряването във ВКС е за 14-18 септември, сезирани сме и от СРС. Нужно е спешно решение, имах много обаждания от колеги от ВКС за липса на функционалности, проблем със случайното разпределение в Наказателната колегия и т.н. Ако не днес, най-късно утре трябва да вземем решение“, каза Пашкунова.

Вероника Имова: „Въпросът е същностен, дали системата да се използва във всички съдилища или в част от тях, дали да има КЕПове или не. Тези въпроси са зададени на представители на ОПДУ и в Съдийска колегия трябва да се разгледат техните отговори, да се разгледат конкретните предложения за подобряване на системата, ако са възможни.  Подкрепям първо да очертаем нашите проблеми и решаването им и да ги предложим на Пленум в най-скоро време“.

Последва изказването на Иван Гешев.

На което Лозан Панов обяви: „Вече формирахме мнение дори какво не трябва да се направи, а решението се прехвърля върху СК, която няма компетентност, решението трябва да е на Пленума. В писмо на ръководителя на проекта е посочено, че формирането на съставите на ВКС е допълнителна функционалност, за която се иска санкция на ВСС. Оттук нататък следват всички аргументи за протакане, то не е необходимо. След някой и друг ден ще е изтекъл срокът за внедряване навсякъде. Оставам с впечатлението, че най-важното за вас е да се приключи проектът с фанфари. Съдиите от Варна, от Смолян, много други съдилища с много други писма искат система, която да улесни работата им, не да ги затруднява!“

Дишева додаде: „Трябва ясно да се каже, ако целта е системата да се внедри на всяка цена, за да се оправдае харченето на парите, това ясно да се заяви. И се питав кое ще е по-голям репутационен удар – дали внедряването на система, която прави невъзможно упражняването на правораздавателна функция или временното отлагане на внедряването на всички функционалности на системата и евентуално в някои съдилища“.

На което Боян Магдалинчев репликира: „Имам усещането, че сме в парламента, с приказки, които не са за този орган, ВСС!“

Гергана Мутафова каза: „Когато преди 3 г. поисках Пленумът изрично да се произнесе дали да продължим работата по проекта, вие дружно казахте, че първо трябва да се разгледа от Съдийска колегия. На 19 декември 2017 г. има решение на СК и Пленумът гласува продължаване на проекта, като задължи ръководителя да съобрази всички новости за сигурността. На 1 септември тази година трима колеги внесоха  5 точки за Съдийска колегия – основният въпрос беше за КЕПовете, той беше отнесен към ОПДУ лично от мен, защото ми го възложихте като задача. Тогава решихте и че предложение може да се прави след отговора на ОПДУ. Има отговор от „Информационно обслужване “ за т.нар. добаротка във ВКС, която я няма в техническото задание и може да стане едва в гаранционната доработка след внедряването. Ако чисто технологично спрем внедряването, тази доработка как ще се извърши – с отделен договор ли или как? Предлагам СК да излезе с ясни посланиая не само към Пленума, но и към всички съдии. Няма нужда да се налива масло в огъня, където нито огън има, нито от масло има нужда!“

После допълни, че в работната група по проекта е имало представители на ВКС, които странно как не са забелязали проблема с разпределението на делата в Наказателната колегия – там се формират състави на всеки 6 месеца.

Панов отговори, че в проекта участва Вероника Имова. Тя пък отвърна, че работата й като координатор е друга, но в работната група е бил IT специалистът на ВКС Павел Андреев. На което председателят на съда прикани да не се прехвърля всичко върху ай ти експертите, тъй като има и правни проблеми.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.