Последни новини
Home / Актуално / „Шпигел“: Борисов и Цацаров са помагали на Ердоган срещу опозицията. „Не съм нарушил закона“, казва бившият гл. прокурор (допълнена)

„Шпигел“: Борисов и Цацаров са помагали на Ердоган срещу опозицията. „Не съм нарушил закона“, казва бившият гл. прокурор (допълнена)

Defakto.bg

Българският премиер Борисов и бившият главен покурор Сотир Цацаров са заговорничили с турското разузнаване за предаването на турски граждани на Анкара след опита за преврат там през юли 2016 година.  Това пише днес германското списание „Шпигел“ в специално свое разследване, което се позовава на секретни съобщения от турското посолство в София. Материалът е под заглавие „Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган“ , а от  съдържанието му се  разбира, че освен Борисов и Цацаров в депортирането на турския бизнесмен Абдула Бююк са участвали и българските спецслужби.

Германското списание разказва, че  съдбата на Бююк е била предрешена,  още в първите дни след опита за преврат през лятото на 2016 г.  „Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София“,  сочи изданието.  Тема на разговора е бил турският бизнесмен Абдула Бююк, който избяга от Турция в България заради гонения, че е симпатизант на Гюлен.

„Господин Борисов разбира колко е сложна ситуацията. Най-правилното сега е да се организира директна среща на най-високо ниво между съдебните органи на двете страни“, пише в една от грамите на посланика, които той изпраща до външното министерство в Истанбул.

В друго съобщение от посолството турските дипломати обявяват, че премиерът ще уреди да се намери „бързо уреждане на въпроса“, отбелязва списанието.  Борисов обещал, че лично Цацаров ще се погрижи.

„Главният прокурор излиза в отпуск през лятото, но ще се погрижи за случая лично преди това“, пише в друга грама на посолството.

„Бююк е върнат на турските власти малко след тези разговори, веднага е арестуван и прекарва в турски затвор повече от три години.  Сходна изглежда съдбата и на други 7 турски граждани, депортирани от България през октомври 2016 г. „,  пише „Шпигел“.   Борисов и Цацаров са отказали коментар за изданието.

„След опита за преврат  в Турция европейските съдилища отказваха да предават на турските власти търсени от тях турски граждани, тъй като заповедите за задържане бяха политически мотивирани.  Това не важи за една членка на ЕС – България, посочва „Шпигел“.

Фактите по случая „Бююк“

Абдулах Бююк, предаден от европейска България на турските власти през август 2016 г., които го търсеха по политически причини. Логично Бююк е отправил жалба до Европейския съд в Страсбург  срещу България за нарушение чл. 3 от Конвенцията за защита правата на човека – забрана за изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за липса на ефективно вътрешноправно средство за защита (чл. 13) . За подобно светкавично експулсиране по делото „Ал Нашив срещу България , държавата бе осъдена в съда в Страсбург за нарушение на човешките права.

 

През август 2016 г.  българските власти предадоха на Турция бизнесмена  Абуллах Бююк,  въпреки забраната за екстрадиция от две съдебни инстанции заради опасността да бъде съден за политическите си убеждения.

България на най-високо ниво грубо наруши закона като осъществи екстрадиция, прикрита от МВР като експулсиране по Закона за чужденците, реагираха тогава остро правозащитниците.  Принудителното извеждане бе извършено тайно, а на Бююк не бе позволено да обжалва заповедта за експулисране, въпреки  нормите на Конвенцията за човешките права и задължението на властите да я спазват.   Извършено  бе нарушение и на разпоредбите от  ЗЧ, според които  експулсирането  се осъществява под „ наблюдение на омбудсмана“,  както и „от представители на национални и международни неправителствени организации“.

По това време Бойко Борисов  обясняваше на медиите,  че трябва да пазим добросъседството с Ердоган.  Въпреки решенията на съдилищата и директното нарушение на Конвенцията за човешките права,  забраната за изтезания и връщане на  политически бежанци в държава, в която животът им е застрашен, в интервю за  Нова тв Борисов заяви:„Това,  което съм дал като указания, е колкото може повече да се връщат – да се връщат!“  

Преди да бъде предаден на режима на Ердоган,  тогавашният вицепрезидент Маргарита Попова отказа на Бююк поисканото убежище, а главният секретар в президенството не даде иформация за причините с  абсурдния аргумент, че ставало дума за лични данни и трябвало да се получи съгласието на експулсирания вече турски гражданин.  Вътрешният министър Румяна Бъчварова, също отговорна за беззаконието в случая на Бююк,   обясни,  че предаването се е наложило заради  „липсата на валидни документи“, същите  документи,  които Анкара бе унищожила, а българските власти  се възползваха от това.

Правителството и МВР дадоха ясен сигнал към Европа и българското общество, че в страната ни върховенството на правото няма никакво значение„, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Той сравни експулсирането на Абдуллах Бююк с „мутренско отвличане“.

Официалните власти нарушиха и  българската конституция, според която:   “Република България дава убежище на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи”.  На нея бе повярвал и Абуллах Бююк, който по делото си за екстрадиция заяви пред Софийски радски съд:

Аз не вярвам, че в Турция ще получа възможност за справедлив процес, защото както е видно и от документите, те ме обвиняват в политическа ситуация. Аз дойдох в България, защото вярвам, че в България като европейска държава ще мога да развия своя бизнес, да получа убежище и да защитя своите права„.  (Цялата му защитна реч тук)

Как България отговори на тази надежда е известно.  Всички институции и служби си затвориха очите.  Прокуратурата  не се самосезира  за експулсирането на Бююк, въпреки злоупотребата с правомощия и явното  нарушение на  човешките му права.  Срамът не е отмит!

 

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров:  

Не съм участвал в процедурата по предаване на турския гражданин 

Сотир Цацаров даде  обяснение по повод статия в списание „Шпигел“ чрез пресцентъра на КПКОНПИ, на която сега е председател. Ето какво казва той:

През март 2016 г. Софийски градски съд не допусна екстрадиция на турския гражданин Абдула Буюк, по молба, предявена от компетентните органи на Република Турция. Решението на СГС бе потвърдено от Апелативен съд – София. В това това производство по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, искането на молещата държава се изпраща на Върховната касационна прокуратура, която задължително постановява задържане на лицето за срок до 72 часа и изпраща преписката на съответния окръжен прокурор /в случая с Буюк – Софийска градска прокуратура/. Следва искане за задържане под стража и разглеждане на делото от съда, на две инстанции, с участието на прокурор. Така се процедира с всяка молба за екстрадиция, включително и с тази, касаеща Буюк.

Впоследствие, след опита за преврат в Република Турция, по искане на посланика на тази страна у нас, е проведена моя среща с него в Съдебната палата. В хода на разговора съм поддържал категоричната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Буюк със същите основания е недопустимо. Отклонено е предложението за посещение в София /във Върховната касационна прокуратура/ на турски магистрати, с които случаят „Буюк“ да бъде дискутиран.

Подобни срещи с чужди дипломати, акредитирани у нас, са провеждани и по повод на много други случаи, свързани със законовите правомощия на прокуратурата в областта на международната правна помощ.

През август 2016 г. Абдула Буюк бе предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България. По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е „липсата на валидни документи“ и че той „е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи“. Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас.

Нито аз, като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура.  Предаването на Буюк на турските власти е извършено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не чрез екстрадиране. Статията в „Шпигел“ е предшествана от публикация с идентично съдържание и документи в Клуб Z /„България и ловът на гюленистите“, 15 – 16.07.2020 г., автор Димитър Ганев . Без да коментирам целите на тези публикации и начина на предаването им в посочените български медии, мога ясно да заявя, че не съм допуснал каквито и да е нарушения на закона. В този, а и в други подобни случаи, налагали официални контакти с чужди дипломати у нас, съм се придържал стриктно към законовите правомощия на главния прокурор и българските национални интереси.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР, съобщава bTV

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка срещу началника на …

Един коментар

  1. Обретенов Петър

    Оправданията на Цацаров по повод изнесеното в „Шпигел“ са нелепи и смешни. Българските власти нарушихе закона, Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека и няма никакво съмнение, че България ще бъде осъдена от ЕСПЧ. По този повод съм публикувал в Де факто в броя от 12.08.2016г. коментар и анализ за тези нарушения под надслов “ Случаят “ Бююк“ е огромен резил, отговорността е на високите етажи на властта“.
    Ясно е, че принудителното извеждане на Бююк от ългария е по нареждане на премиера Борисов, но Цацаров също трябва да понесе своята отговорност. Ако имаше независима прокуратура в България, той трябваше да се противопостави на този произвол на изпълнителната власт. Въпрос към прокурорите и към колегията им от ВСС: кой ще повдигне обвинение срещу Цацаров за нарушаване на служебните му задължения?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.