Последни новини
Home / Законът / Да избягаш от Темида, като прокълнеш съдията*

Да избягаш от Темида, като прокълнеш съдията*

Defakto.bg

от Валя Ахчиева | EURACTIV BULGARIA*

Тази схема, в която участват, според обвинителния акт, едно длъжностно лице – частен съдебен изпълнител и неговият помагач, обикаля из дебрите на Темида от 2008 година. А частният съдебен изпълнител подлежи на контрол от Министерството на правосъдието. И едва сега, на 23-ти юли, 2020-та година, стартира първото съдебно заседание в Пловдивския окръжен съд, след като това не успя да направи Софийски градски съд, а после и Пернишкият съд.

Двата големи имота на “Кремиковци” са разположени близо до село Локорско. В скицата те са под номера 230 и 83. Самият рудник “Кремиковци”, когато е било действащо предприятие е бил “открит рудник”. Върху този терен е депонирана скалната маса от минната дейност. След това мястото частично се е залесило. Ясно се открояват и терасите, под които е скалната маса.

Главният юрисконсулт на “Кремиковци” АД Тодор Чобанов разказва, че самият казус е от 2008-ма година. Тогава частният съдебен изпълнител Мариола Гарибова направила квази принудителни изпълнения, без да са заплатени съответните суми за имотите. Издала възлагателни постановления на родителите на нейния служител Момчил Добрев. И така, двамата родители-пенсионери стават изведнъж собственици на тези огромни имоти. Според Тодор Чобанов, това едва ли може да се нарече “публична законна продан”. Тъй като сумите за тези имоти не са заплатени и въпреки това се издават съответните възлагателни постановления. Това било най-фрапиращото и тежко нарушение. А в случая частният съдебен изпълнител Гарибова направила това по едно трудово дело за около 6 хиляди лева. Един работник на “Кремиковци” си поискал заплатата и така било образувано изпълнително дело. От “Кремиковци” веднага изплатили парите на работника, но съдебният изпълнител Гарибова, вместо да прекрати изпълнителното дело, всъщност, присъединила това дело към друго дело и използвала наложените възбрани. След това тя прави публичнa продан и продава тези огромни имоти на родителите на нейния служител Момчил Добрев.

Питам юриста на “Кремиковци” – Как е възможно по този казус да не се стигне до правосъдие толкова много години?

“ За съжаление е така – отговаря Чобанов. “Заведени са , както граждански дела, така и наказателно дело. Но по наказателното дело, всички съдии от Софийски градски съд са си направили отвод. Господин Момчил Добрев напада лично председателстващия състава съдия с обиди и заплахи. И повечето съдии, явно не искат да си имат такива персонални конфликти и си правят отводи. След Софийски градски съд, подобно е поведението и на съдиите в Перник. Последно, делото е препратено към Пловдив. Надявам се да издържи съдията, който е приел да го разглежда. А доколкото разбирам, прокурорът по една или друга причина, няма да е същият. Това е жалко, тъй като делото е огромно и материалите са в десетки томове. Но… по каква причина напуска сега прокурорът – не знам.”

И така, в съдебната зала в Пловдив, едва на 13-тата година от събитието, пред наказателния съдия Весела Евстатиева, застават подсъдимите – частният съдебен изпълнител Мариола Гарибова и Момчил Добрев – като неин помагач. Двамата се подписват под документи така: лейди Мариола Гарибова и лорд Момчил Добрев. И двамата са публично известни с това, че са жалбоподатели по стотици дела. Но тази година през месец февруари Момчил Добрев беше арестуван заради това, че е заплашил със смърт съдия Райна Мартинова от Софийски градски съд. А от няколко месеца, Мариола Гарибова и Момчил Добрев вече са и съпрузи. И като семейство се изправиха пред Пловдивския окръжен съд.

Прокурор по делото е Нина Янева, командирована в Пловдив от Софийска градска прокуратура. На въпроса ми, как тя е успяла да вкара делото в съдебна зала, след като обвинителният акт е написан още през 2013-та година, но всъщност, 7 години се е забавило първото съдебно заседание, прокурор Янева обяснява:

“Обвинителният акт наистина е написан през 2013-та година, но от 2014-та до 2017-та всъщност, това дело е престояло в Софийски градски съд. И в този период, всички съдии от наказателно отделение са се самоотвели от разглеждане на делото. В последствие, друг наблюдаващ прокурор е внесъл този обвинителен акт, по Определение на Върховния касационен съд /ВКС/ е определена подсъдността на Окръжен съд – Пловдив. А частният съдебен изпълнител Мариола Гарибова е обвинена в това, че е нарушила правилата на Гражданско-процесуалния кодекс/ГПК/. Според държавното обвинение, тя е съставила в процеса на работа документи, които не удостоверяват нейни извършени действия по две изпълнителни дела. В следствие на това и преминати процедури по реда на ГПК, поне привидно така изглеждат нещата, имущество на “Кремиковци”, преди да изпадне в несъстоятелност, е преминало в собственост най-вече на родителите на господин Момчил Добрев. Това е длъжностно престъпление”, казва прокурорът

На въпроса ми – защо една сега тръгва в съдебната зала това наказателно дело, прокурор Янева твърди, че забавата може да се търси от 2014-та година насам. Тя казва, че това била една изключително сложна престъпна дейност и свързана с проверки на Нотариалната камара. През годините са се сменили повече от 10 прокурори, които са действали с оглед ситуацията. През трите години – от 2014-та до 2017-та година, съдиите от Софийски градски съд са преценили, че не могат да гледат делото и не могат да постановят обективен акт.

“Тоест, има причини и предпоставки, и те най-вероятно са мотивирани и основателни“, твърди прокурор Янева и пояснява защо: “Господин Момчил Добрев води около 350 граждански и наказателни дела, срещу съдии и прокурори. Срещу мен все още няма. Или поне не знам дали има”

Има и други жертви на тази ситуация. Това са бивши работници на “Кремиковци”, които са си платили напълно ведомствените жилища, но в един момент разбират, че апартаментите им са прехвърлени като собственост на имената на други хора. И те сега са призовани като свидетели по наказателното дело.

Васил Ангелов и съпругата му са работили в “Кремиковци”. През 2007-ма година са си закупили ведомственото жилище с банков кредит. Платили около 40 хиляди лева, но през 2010-та година ги извикали в “Криминална полиция”. Там разбрали, че тяхното жилище е обект на измама. Разследващите полицаи им казали да си намерят добри адвокати, защото ситуацията не била никак добра. “И сега, нашето жилище си е наше и не си го давам на никого! – възкликва Васил Ангелов. “А по документи, доколкото това постановление за възлагане може да се нарече официален документ, защото, нито е платено по това постановление, нито е имало публична продан, жилището е собственост на Марийка Добрева, ако не се лъжа и на Добри Добрев. Но да не го споменаваме, че е покойник. А Марийка Добрева е на 96 години! А техният син е лорд Момчил Добрев, който е един от подсъдимите. А публичната продан е направена от Мариола Гарибова – небезизвестна съдия-изпълнителка.”

Румяна Гешева е бивш работник на “Кремиковци” с присвоено ведомствено жилище, която също е конституирана като частен обвинител по делото. Оказа се, че нейният живот е особено труден, защото е майка на дете с увреждане, за което тя трябва непрекъснато да се грижи. Затова е напуснала работа. Очите и се насълзяват, когато говори за измамата и за това, че подсъдимите я били изнудвали за пари.

“Нямам представа, защо ме изнудват?! Те си правят техни правила и си пишат писма! И те не изнудват само мен! Те изнудват много хора! – гневи се пред камерата частният обвинител по делото Румяна Гешева.

– Какво пише в писмата, които получавате? – питам я.

– Пише, че искат от мен сума пари – от 12 000 до 250 000 лева, за неща, които съм ползвала аз.

– Затова, че ползвате апартамента?

– Да! Затова, че ползвам имот, който дефакто е мой и за това имам съответния документ! Купила съм го още през 2007-ма година. Но, разбрах през 2010-та, че апартаментът е вписан с тежести от Мариола Гарибова – частен съдебен изпълнител и Момчил Добрев. Те всъщност, имат много прехвърляния – от бащата на бабата, на Момчил, после на фирмата.

– 10 години досега нямате покой?

– Нямам покой! Да! 10 години се събуждам и ставам с мисълта за Момчил Добрев! Имам детенце, за което трябва да се грижа, защото е с генерализирано разстройство в развитието. Напуснах работа! Безработна съм! И…непрекъснато трябва да идвам до Пловдив! Непрекъснато получавам някакви писма! Даже последното не го взех от пощата, защото ще получа нервна криза! Моето жилище съм го купила и все още го изплащам 10 години! Аз съм частен обвинител! Искам правосъдие! Искам детето ми да живее спокойно! Аз също! И всички хора да си получат заслуженото!

Това са хора, които са завели много дела! Хиляди дела! За милиони левове, срещу хора! Искам тези хора да си получат заслуженото! Нямам представа, кой ги защитата и кой ги държи?! Нямам представа, защо 70 съдии са си дали отвод и не искат да се занимават с тях?! Но, това просто не се търпи!”

В протокола от съдебното заседание четем:

“Пловдив, 23-ти юли, 2020-та година. Пловдивски окръжен съд, Наказателно отделение. Съдът дава ход на делото.

Подсъдимата Гарибова:

„Не се признавам за виновна. Ще дам обяснения, но имам едно възражение към присъствието на журналистката Валя Ахчиева в съдебната зала. Ние имаме съдебни граждански дела с нея. Не бих желала тя да записва! Вероятно Вие сте позволили нейното присъствие! Сега, тя пред Съдебната зала ме нападна! Категорично не искам Ахчиева да присъства в залата!”

Прокурор Нина Янева:

“Предоставям на съда. Наличието на гражданско-правни спорове не е основание за извеждане от залата.”

Частен обвинител Гешева: “Аз съм за прозрачност на процеса!”

Подсъдимият Добрев: “ Не се признавам за виновен. Поведението на Ахчиева пред Съдебната палата беше абсолютно недопустимо!”

Съдът, след съвещание намира, че не следва да предприема действия по ограничаване публичността на настоящия процес, на който присъства само един журналист, по депозирано по-рано искане за това до Председателя на Окръжен съд – Пловдив. Съдът определи: „Отказва да уважи искането на подсъдимата Мариола Гарибова, в залата на днешното съдебно заседание да не присъства журналистът Валя Ахчиева.”

И аз останах в съдебната зала. Така реши съдът. А какво се случи пред Съдебната палата в Пловдив, същата сутрин?

Нищо особено! Журналист задава въпроси на подсъдим преди съдебното заседание.
Ето, така нареченото от подсъдимите “мое нападение” пред Съдебната палата. Стоях отпред, при колоните на съда в Пловдив и ги видях отдалече и двамата: лейди Мариола Гарибова и лорд Момчил Добрев. Хукнах към подсъдимата Гарибова.

-„Госпожо Гарибова, защо отмъкнахте 4 хиляди декара земя на “Кремиковци” и два апартамента?

-Госпожо Ахчиева, с Вас ще разговарям в съдебна зала.

-Защо, защо правите клетви на съдиите?

-Ще си говорим в съдебната зала!

-Защо съставяте фалшиви документи за фалшива публична продан?

-Нищо не е фалшиво! Всичко е законно! С Вас, в съдебната зала ще говорим!

-Така пише в обвинителния акт на прокурора. Защо отмъкнахте жилищата на работниците в “Кремиковци”?

-Госпожо, не желая да разговарям с Вас! Има си законни начини да ми се обадите!
Защо твърдите, че нямате доходи, че нямате никакви средства, за да си платите държавните съдебни такси?

Оставете ме!“

В този момент се намесва и лорд Момчил Добрев:

-„Оставете ни на мира!

-Защо тормозите съдиите? – продължавам да атакувам с въпроси Гарибова. – Защо им пишете, техните близки да умрат от рак и от инсулт?

-Никой не е писал такива работи.

-Защо по този начин го правите? Защо?

-Никой не е писал такива неща!

-Лейди Гарибова! Лейди Гарибова, нали така се подписвате? Дължите отговори на всички тук!

-Госпожо, много Ви моля, оставете ни на спокойствие!“

И аз ги оставих. Само след минути, подсъдимите щяха да отговарят на въпросите в съда.

Преди 9 години направих журналистическо разследване, което беше излъчено в авторското ми предаване “Открито”, в ефира на БНТ, през далечната 2011-та година, на 25-май, по сигнал на зрител. Той се чувстваше измамен от частния съдебен изпълнител Гарибова. И тогава, обикаляйки институциите, вземайки интервюта от всички възможни гледни точки, тогава блесна и този казус с имотите на “Кремиковци”. Както и това, че няколко пъти са отнемани правата на частния съдебен изпълнител Мариола Гарибова. Но после са и възстановявани. През 2011-та досъдебното производство по случая “Кремиковци” беше зациклило. В интервю още тогава, говорителят на Софийска градска прокуратура – прокурор Маргарита Немска обясни, че наистина разследването се забавя. Но, затова имало обективни причини – многократно депозирани молби от обвиняемата, за отвод на наблюдаващия прокурор. И поради това, прокурорът не можел да се произнесе по същество.

Пет години след излъчване на това разследване в предаването “Открито” по БНТ, през 2016-та, само няколко дни преди да изтече давностния срок за завеждане на дело, разбрах, че и аз съм се причислила към огромната армия от съдии и прокурори, които имат заведени дела. Срещу мен и срещу БНТ, заради това мое разследване, лейди Мариола Гарибова е завела дело, с искане за обезщетение от 2 милиона и половина лева, за нанесени вреди и пропуснати ползи като частен съдебен изпълнител.

И днес, 5 години по-късно, това дело все още не е стартирало! За да се докаже истината в съдебната зала! За да има правосъдие! Оказва се, че срещу всички длъжностни лица, които по закон трябва да разследват евентуални нарушения и престъпления на двамата, всъщност, срещу тях има заведени граждански дела, с огромни искове. Но, ищецът не внася държавната такса по тези дела.

В Интернет излизат над 300 такива дела! И безумието тук е, че тези дела се образуват не за да влязат в съда, а за да се прави…шиканиране! Ищецът прави всичко възможно тези дела да не влязат в съда! Искат се отводи на съдиите! И всички съдии си правят отводи! Целта е, да не можеш да застанеш пред съдията и да докажеш истината!

Делото срещу журналиста е да му се затвори устата. Има висящо дело срещу него, има и дело срещу медията, следователно, те вече ще мълчат. Няма да опубличават другото, наказателното дело, с измамата за над 46 милиона лева. И по това наказателно дело с присвоените имоти на “Кремиковци”, по същия начин се блокира правораздаването.

Завеждането на такива дела срещу длъжностни лица от съдебната система, на които целта е не да влязат в съда, а да се блокира правораздаването, на юридически език се нарича – злоупотреба с право! А на разговорен език се нарича – тормоз! Тормоз над тези, които искат да разкрият и накажат измама за милиони, жертва на която е не само едно дружество, а има и хора, които са си загубили жилищата, в които живеят децата им! Това са човешки съдби! И възмутителното тук е, че самата съдебна система търпи това години наред! Системата, която може много лесно да схруска някого, откраднал кокошка, същата система позволява, години наред да бъде използвана за злоупотреба с право!

Защото има един много остър въпрос:

Как се завеждат толкова много дела? Как се плащат толкова много държавни такси?
Отговорът е – въобще не се плащат!

Как става това?

Ако не бях влязла като ответник в тази порочна схема, въобще нямаше да мога да ви отговоря. Но, сега мога. И то с документи.

Лейди Гарибова е завела иск срещу мен и срещу БНТ, да и платим обезщетение от 2 милиона и половина лева, за нанесени вреди и пропуснати ползи. Дължимата държавна такса по закон е 4 процента от цената на иска. Тоест, лейди Гарибова трябва да внесе по сметката на Софийски градски съд около…100 хиляди лева! Но, …тя не внася! Защото, представя пред съда, през 2016-та година, една декларация, че е социално слаба. И че нямала била доходи, за да плати държавната такса. И съдията я приема тази декларация. И освобождава Гарибова от внасяне на държавна такса. А съдът е свързан с данните на НАП и НОИ. Една служебна проверка на съдията би следвало да установи дали доходите на действащия частен съдебен изпълнител Гарибова през 2015-та година, не са около 20 хиляди лева? Дали в Декларацията, представена пред съда, не са декларирани неверни данни в нарушение на чл.313 от Наказателния кодекс? И дали с освобождаването на жалбоподателката от плащане на държавни такси, във връзка с иска и за 2 милиона и половина лева обезщетение, не е ощетен бюджетът на съдебната система? И по-точно – бюджетът на Софийски градски съд?

Как така, съдебната система позволява това да се случва с нея? Защо съдът не е проверил дали Декларацията на Гарибова от 2016-та година е с вярно съдържание към днешния ден, след като тя е съпруга от около половин година на Момчил Добрев, чиито фирми притежават имоти на “Кремиковци”? Когато съпругът ти притежава това, няма как да твърдиш, че си социално слаб! Та нали делото срещу мен и срещу БНТ все още не е стартирало? А в кориците на това дело се съдържат обиди и клетви за болест и смърт, не само срещу сегашния съдия по делото, а и срещу неговите близки!

Цитирам: “ За това, че съдия Любка Голакова съзнателно ми гарантира да загубя това дело, нека Господ накаже най-близките и хора със слепота, инфаркт, рак, инсулт, така както Господ наказа съдиите Ценов, Бенински, Ангелова, Асенов, Налбантов, Самоковски, роднините на съдиите – Иванова, Румяна Манкова и десетки други.
Виноисисдва!

Моля, да отмените Определение на съдия Любка Голакова от 13.03.2019 година.
Подпис: лейди професор Мариола Гарибова.”

Това е недопустимо! И за една правова държава и от морална човешка гледна точка.
Паметта на починали съдии да се разнася по съдебни дела и да бъде използвана за клетви. И това е допускала съдебната система години наред. Схема за тормоз на членове на съдебната система, в това число и на разследващи журналист

И едва сега, през месец август в парламента бяха приети изменения в Закона за съдебната власт и Гражданско-процесуалния кодекс. Когато има обиди и нецензурен език срещу магистрати, исковите молби да се считат за нередовни. И да не се завеждат дела. А най-болезненият въпрос остава: Дали тази схема за тормоз и блокиране на правораздаването, не съществува под нечие покровителство? За конкретни цели?…

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.