Последни новини
Home / Избрано / Към прокурорите: Участието в избора на член на ВСС е вот на доверие към Иван Гешев, не му го давайте!

Към прокурорите: Участието в избора на член на ВСС е вот на доверие към Иван Гешев, не му го давайте!

Defakto.bg
Обръщение на съдия Емил Дечев към колегите му обвинители
Изборът на един нов член на ВСС в Прокурорската колегия от професионалната квота наближава.  
На 19 септември е Общото събрание за изслушване на единствения кандидат Евгени Иванов, на 26 септември е гласуването.
Според данните на ВСС във вота могат да участват 1531 прокурори, като 1312 от тях са избрали да гласуват електронно дистанционно. Гласуващите с бюлетини трябва да се явят пред урните на партера в Съдебната палата.
Вотът изглежда предизвестен, но не отменя ред въпроси. Например, макар че ще е състезание с един кон, то ще се провежда по правилата, важащи за неколцина кандидати. И изглежда, че единствената възможност за гласуващите ще е да са „за“ единствения претендент. Това прави уверенията за анонимност на вота излишни – опцията за всички, отишли до урните или участвали онлайн ще е безалтернативна (няма знаци за вкарване на квадратче или прозорче „не подкрепям“, например), затова пък гласуването може да се превърне в поредно преброяване и сплотяване на редиците на послушните и лоялните.
По повод предстоящия вот съдията от СГС Емил Дечев отправи публично обръщение към прокурорите, с които са в една власт. Публикуваме го с незначителни съкращения.
Обръщение към българските прокурори по повод предстоящия избор
на Общо събрание на 26.09.2020 г. на нов член на ВСС
Уважаеми колеги прокурори,
Всеки народ живее със символи. При българите зимата и сънят символизират всеобщия застой, безнадеждността, унинието, примиренчеството. „Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави праз лук, пък да легне и да мисли или да спи и да сънува.“ („Политическа зима“ – Христо Ботев). Поради историческите превратности в живота на нашия народ общественият „сън“ е по-дълъг от този на други европейски народи. Събуждането е мъчително бавно и съответно живеем по-бедно и по-несправедливо от другите. Наскоро обаче поредица от събития пробуди значителна част от българите и те поискаха отново да станат граждани, т.е. с думи и действия да се борят за правата и интересите си и да търсят отговорност от всяка една от трите държавни власти за управлението им.
Дългата традиция на морален релативизъм, на ориенталска апатия (захранвана ежеминутно от чалга/поп-фолк тв и радио канали), на снишаване и безропотно примирение с чуждо господство, (в по-далечното минало) и с несправедливостта и откровеното беззаконие, (в по-близкото минало и настоящето), създават благодатна среда за много наши сънародници да бъдат пасивни, да заемат позата на „мъдри“ скептици, (а всъщност обикновени циници), в очите на които „събудилият“ се е глупак, наивник, безделник, неудачник, метежник. „Свестните у нас считат за луди, глупакът всеки почита“ („Борба“ – Христо Ботев).
При много от тези „мъдри“ и „благоразумни“ люде най-смелата проява е „бунт“ вкъщи, пред семейството или на маса в кръчмата с двама-трима най-доверени приятели или колеги. И дотам!
За щастие в нашата история имаме и светли мигове, възпети в поезията ни, които ни изпълват с гордост. Моменти на върхово национално усилие, реабилитиращи националната чест и измиващи срама по челото. Един от христоматийните примери са боевете на Шипка и Вазовото стихотворение за тях.
Шипка е символ на извоюваното достойнство в борба с чуждия господар. В тази борба българите са дали доказателство, че наистина заслужават да са свободни и независими. Врагът обаче може да не е само чужда армия. Той може да е и вътрешният, сковаващ страх у личността, нейното малодушие, с които също трябва да водим битка.
Раздвижване за легитимност, символи и заклинания
Кадър от Бояна

Общественият взрив отпреди повече от 2 месеца, събуждането на имунната система на гражданското общество и последвалият граждански натиск и искания за оставка на главния прокурор, както и стряскащата лятната почивка новина, че може да има реподбор на прокурорите, принудиха и Вашата строго централизирана институция да се раздвижи. Организирано бе набързо на 24 август 2020г. събрание със 700 прокурори и следователи в резиденция Бояна. Главният прокурор спешно искаше да намери чрез тях легитимност в този критичен за него момент. Със същата цел в речта си господин Гешев използва символа на българската борба за свобода и независимост Васил Левски. Направиха се заклинания за червена линия. Някои се сетиха за прокурорската независимост като висша ценност.

Много добре зная, че събранието на 24 август в Бояна не е показателно за истинското Ви мнение. То бе организирано по най-добрите правила за казионните мероприятия отпреди няколко десетилетия. С предварително определени говорители, четящи предварително написани и съгласувани речи. Стояхте като войници, унизени, прави под слънцето пред Вашия „военачалник“, докато представителите на изпълнителната и законодателната власт Ви гледаха удобно седнали на сянка. Никаква спонтанност, никакво различно мнение, без капчица свобода. С предварително написана декларация, която трябваше да се гласува от Вас явно, с вдигане на ръка. Досадна подробност – нямаше преброяващи квестори, но сценаристите са били проницателни, защото са знаели предварително, че няма да има нито един против! Удивително севернокорейско единство насред столицата на една европейска държава! То ни подсеща и за печалната статистика на решенията на Прокурорската колегия на ВСС – нито един път не се е появило мнозинство, което да отхвърли предложение на главния прокурор.
Боянското събрание на 24 август обаче даде и два интересни символа. Първият е мястото на срещата – държавна резиденция „Бояна“. Символът на борбата срещу италианската мафия – магистратът Джовани Фалконе, живееше заради заплахи във военна казарма в продължение на години, до убийството му от същата мафия. Самопровъзгласилият се за борец срещу българската мафия главен прокурор Иван Гешев се оказа, че живее в луксозна резиденция на изпълнителната власт. Логично, с оглед това, че той отрича принципа за разделение на властите. Смущаващо, предвид масово разпространеното мнение, че родината ни е “завладяна” държава или че у нас мафията си има държава.
Вторият символ – видният гост на събитието – бившият главен прокурор Никола Филчев. Липсата на достатъчно високи професионални качества за високата длъжност на настоящия главен прокурор предизвика множество скандали за кратък период от време. Стана очевидно, че господин Гешев има необходимост от интелектуален гуру, който да го подпомага и пази от грешки. И той го намери точно в Никола Филчев! Тъжен факт – почти 15 години след края на мандата на „продавача в плод-зеленчук“, в навечерието на влизането ни в ЕС, сега той ще нашепва съвети в ухото на Иван Гешев как да извършва надзор за законност и какви методологически указания да дава на Вас.
Шанс за групова реабилитация
И ето, че в тази мрачна институционална традиция съдбата Ви изпраща исторически шанс да не позволите главният прокурор да лепне на Вашите чела срама от неговите действия. На предстоящото на 26 септември 2020 година Общо събрание на прокурорите за пряк таен избор на нов член на ВСС Вие може да покажете истинското си мнение за него. Вие може да пресечете опита на господин Гешев и приближените му да се скрият зад Вас и така да прехвърлят на Вас пасивите на тяхното управление.
Въпреки че в състезанието за избор участва само Вашият колега – прокурорът Евгени Иванов, Вие пак имате избор – да гласувате за него или да не гласувате. И не, не е без значение дали той ще получи 15, 150 или 1500 гласа макар успехът му да изглежда предопределен. Тези цифри могат да дадат различни знаци към обществото – за възвръщане на личното достойнство и осъзнаване на тежкото положение, в което е изпаднала институцията, в която работите, заради овладелите нейния връх хора или за пореден път да изберете отъпкания път на самодоволната самодостатъчност на институцията, която е скъсала пъпната си връв с обществото, на социалното бягство, конформизма.
Прокурор Иванов имаше няколко публични изяви във връзка с избора на Иван Гешев за главен прокурор и последващата му работа и нито един път не видя едно негово грешно действие или изказване. Никакво разграничаване, а само безрезервна подкрепа. Вярвате ли наистина, че точно този колега ще бъде независим като кадровик от главния прокурор, че ще защити интересите Ви, че ще гласува обективно и безпристрастно, когато се решава кариерното Ви развитие, че ще бъде гарант за справедливо дисциплинарно производство!?
Ето защо на 26.09.2020г. Вие имате избор, натоварен с огромен символен заряд – да дадете вот на доверие или недоверие срещу главния прокурор.
Какво може да спечелите и загубите, ако подкрепите прокурор Иванов, т.е. главния прокурор Гешев? Ако гласувате „за“ единствения кандидат ще станете съучастници в поредния „избор“ с един кандидат. Ще получите за кратко време институционално и лично спокойствие. Ще изгубите обаче последната надежда в обществото, че при вас е възможна някаква форма на инакомислие от ръководителя Ви, че личното Ви достойнство все пак някъде дълбоко мъждука в душите Ви и не е напълно задушено от страха.
Какво може да спечелите и загубите, ако не подкрепите Иванов, т.е. Гешев? Със сигурност ще изгубите благосклонността на началството. Някои от Вас може би ще изгубят достъп до интересни дела, други ще се простят с ръководна длъжност, трети ще бъдат откомандировани, без мотиви разбира се, четвърти пък ще бъдат командировани, без да се търси съгласието им, на 300-400 км от дома и семейството, на пети кариерното израстване ще бъде сложено временно на трупчета, на шести ще се образуват дисциплинарни производства. Този тормоз и неприятности обаче може да бъдат кратки, защото ще поставят началото на края на това ръководство на прокуратурата, а след това ще настъпи оздравителен процес. Ще строшите оковите на страха. Ще си върнете личното достойнство, себеуважението и уважението на обществото.
Това е може би последният шанс на съсловието Ви за групова реабилитация пред обществото. Това е Вашата Шипка!
Да, зная, че е трудно, но четниците на Ботев и опълченците на Шипка и те са имали какво да губят, кой успешна предприемаческа работа или чиновническа кариера, кой семейство или любими. Те обаче са осъзнали, че не само това си заслужава да рискуват да загубят, но дори и здравето и живота, за да си отвоюват свободата, достойнството и себеуважението. За щастие историята не иска от Вас такива жертви.
Мислете дългосрочно и така по-лесно ще преодолеете трудностите в краткосрочен план.
А трябва ли да обясняваме мотивите на Вашия вот на недоверие за главния прокурор!?
Не! Ние знаем, че Вие ги знаете много добре, даже най-добре от всички българи!
Бъдете свободни, смели и мъдри!
Желая Ви искрено Вашата лична и институционална победа на 26.09.2020г.!
България цяла сега вази гледа!
P.S. Морално и законово основание за настоящото обръщение намирам в разпоредбите на чл.130а, ал.2, т.1, 2, 3, 6 и 7 от Конституцията и чл.30, ал.2, т.1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9 и 10 от Закона за съдебната власт, съгласно които избраният от прокурорите нов член на ВСС ще има право в рамките на Пленума на ВСС да участва в гласуване на решения за назначаването и освобождаването на председатели на ВКС и ВАС, за прекратяване мандата на членове на ВСС – съдии, избрани от съдии, да приема проекта на бюджета на съда, да определя кадровата и образователна политика в Националния институт на правосъдието, да управлява недвижимите имоти на съдилищата, да създава и закрива съдилища, да променя тяхното седалище, да определя броя на съдиите във всички съдилища, да определя възнагражденията на съдиите. Ярък пример за това как един прокурор, избран за член на ВСС, може да влияе пряко върху работата на съдиите даде членът на ВСС – прокурор Гергана Мутафова. Същата е ръководител на проект за Единна информационна система на съдилищата.

About De Fakto

Проверете също

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.