Последни новини
Home / Законът / Правната комисия: Без мажоритарен избор за ВНС, ЦИК ще купува машини за вота, връщат хартиената бюлетина

Правната комисия: Без мажоритарен избор за ВНС, ЦИК ще купува машини за вота, връщат хартиената бюлетина

Defakto.bg
  1. Мнозинството от депутатите на правната комисия приеха, че  Централната избирателна комисия ще купува или наема  машини за изборите и възстановиха гласуването с хартиени бюлетини. Управляващите обаче не събраха гласове за въвеждане на смесена избирателна система при избор на  ВНС.  Това се случи на заседание на правната комисия за второ четене на поправките в Изборния кодекс (ИК).

Едновременно с внесения проект за нова Конституция,  ГЕРб предложи и поправки в ИК, според които изборите за ВНС ще се  провеждат  по смесена избирателна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.  На заседанието обаче това предложение бе  подкрепено само от 9 депутати от ГЕРБ, а „срещу“ него гласуваха деветима представители на БСП и коалиционният партньор на ГЕРБ – от Обединени патриоти.  От ДПС се въздържаха.

С различни мотиви – БСП и ДПС, защото смятат, че не трябва да се свиква Велико народно събрание, тъй като то не може да реши нито един от проблемите, които в момента занимават държавата, а „Обединените патриоти“, защото са против предлаганата смесена изборна система, която, според тях ощетява малките партии. „Цялата идея за свикване на  ВНС е един безотговорен политически финт, защото промените, които се предлагат могат да бъдат извършени от  едно качествено ново НС“, коментира Крум Зарков.

Председателят на правната комисия Анна Александрова,  заяви,че не е изненадана от тази позиция, тъй като тя е предварително заявена. Този въпрос ще бъде отворен отново в пленарната зала, когато е възможно да има друго съотношение на гласовете и тази система да мине, каза тя.  Ако обаче това не се случи и ако се стигне до свикване на Велико народно събрание, ще трябва да се гласува по старите правила – т.е. с пропорционални листи.

Въпреки че преди година парламентът реши  на предстоящите  парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души,  депутатите от мнозинството  върнаха и хартиената бюлетина като алтернатива за гражданите.  На местните избори гласуването ще бъде само на хартия. Йордан Цонев (ДПС) заяви, че голяма част от възрастните  не биха гласували с машина и затова трябва да се запазят хартиените бюлетини.

Отпадна предложението „при извънредна епидимична обстановка“ изборите да се провежда в два последователни дни.

Отговорността за машинния вот ще е само на Централната избирателна комисия, а не на правителстовото. За сертификацията ще отговаря държавна агенция „Електронно управление“, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация.  Заради тази идея на ГЕРБ,  председателят на ЦИК   Стефка Стоева подаде оставка. Тя бе категорична, че това не трябва да бъде ангажимент на Комисията.  На въпрос към Анна Александорва кога ще има нов председател на ЦИК, срокът за което изтича днес в 18 ч. часа, Анна Александрова отказа да каже коя е кандидатурата на ГЕРБ, но нарече спекулация твърденията, че това ще е бившият правосъден министър Данаил Кирилов.

В началото на заседанието депутатите си размениха остри реплики за излъчването онлайн на заседанието и за недопуснатите гости на заседанието.  „Този законопроект се очаква с голямо внимание“, напомни  Крум Зарков.  Той попита дали е имало заявено участие от страна на граждански организации.  Шефката на правната комисия Анна Александрова отговори, че  заради противоепидемичните мерки не може да бъдат допуснати всички желаещи.

На въпрос  защо като се отваря Изборния кодекс месеци преди изборите, не се приемат и препоръки на експерти за изчистване на избирателните списъци, преброителни центрове за бюлетините и др., от управляващите  казаха, че  работата по тези теми била спряла заради коронавируса.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че на второ четене гости не се канят, защото говорели повече от членовете на комисията.

Отвън останаха представителите на „Демократична България“, които бяха подали заявка за присъстиве на заседанието. „ Управляващите твърдят, че търсят диалог, а отказват достъп на заинтересованите страни, това е нонсенс,  коментира Антоанета Цонева от  „ДБ“

Не бе допусната и  Мая Манолова, която заяви: „Докато хората протестират, а гневът на гражданите се излива на площадите, депутатите си подготвят служебна победа на следващите избори. Тайно и тихомълком си приемат правила, които ще взривят изборния процес“, заяви тя.

Манолова призова всички, които искат да спрат ГЕРБ да приема  на тъмно Изборния кодекс, да бъдат пред Партийния дом в 7.30 часа утре.

Докато комисията заседаваше  демонстранти  отвън скандираха „Оставка“.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.