Последни новини
Home / Законът / Проект: Отпада представянето на удостоверения за юридическа правоспособност на конкурсите за нотариуси и ЧСИ

Проект: Отпада представянето на удостоверения за юридическа правоспособност на конкурсите за нотариуси и ЧСИ

Defakto.bg

Да отпадне изискването за предоставяне на удостоверения за придобита юридическа правоспособност за явяване на конкурсите за нотариуси, помощник нотариуси, частни изпълнители и помощник ЧСИ. Ако те са издадени след 1 март 2011 г. справката за наличието на това задължително за двете професии условие ще се проверява служебно онлайн. Удостоверенията, издадени преди 1 март 2011 г. обаче ще продължат да се изискват на хартия.

Това предвижда проект за промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД), чрез който който се изменя и Законът за ЧСИ. Той е пуснат за обществено обсъждане днес от Министерството на правосъдието.

В момента двата закона изискват представяне на удостоверението за юридическа правоспособност за участие в конкурс, както и за вписване в регистрите (ЗННД). В същото време от март 2011 г. функционира електронен регистър на издадените удостоверения за юридическа правоспособност, който се поддържа от Министерството на правосъдието и при провеждане на конкурсите (от МП) информацията директно може се черпи отттам, обясняват вносителите. За издържалите изпита за правоспособност преди тази дата трябва  да се
изисква удостоверение, тъй като регистърът е на хартиен носител и съдържа единствено номер на удостоверението, три имена, място на раждане и място на провеждане на стажа.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.