Последни новини
Home / Законът / Проект: Отпада представянето на удостоверения за юридическа правоспособност на конкурсите за нотариуси и ЧСИ

Проект: Отпада представянето на удостоверения за юридическа правоспособност на конкурсите за нотариуси и ЧСИ

Defakto.bg

Да отпадне изискването за предоставяне на удостоверения за придобита юридическа правоспособност за явяване на конкурсите за нотариуси, помощник нотариуси, частни изпълнители и помощник ЧСИ. Ако те са издадени след 1 март 2011 г. справката за наличието на това задължително за двете професии условие ще се проверява служебно онлайн. Удостоверенията, издадени преди 1 март 2011 г. обаче ще продължат да се изискват на хартия.

Това предвижда проект за промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД), чрез който който се изменя и Законът за ЧСИ. Той е пуснат за обществено обсъждане днес от Министерството на правосъдието.

В момента двата закона изискват представяне на удостоверението за юридическа правоспособност за участие в конкурс, както и за вписване в регистрите (ЗННД). В същото време от март 2011 г. функционира електронен регистър на издадените удостоверения за юридическа правоспособност, който се поддържа от Министерството на правосъдието и при провеждане на конкурсите (от МП) информацията директно може се черпи отттам, обясняват вносителите. За издържалите изпита за правоспособност преди тази дата трябва  да се
изисква удостоверение, тъй като регистърът е на хартиен носител и съдържа единствено номер на удостоверението, три имена, място на раждане и място на провеждане на стажа.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.