Последни новини
Home / Законът / Групата за мониторинг към ЕК пита Иван Гешев разследва ли Бойко Борисов за „Барселонагейт“ и не само

Групата за мониторинг към ЕК пита Иван Гешев разследва ли Бойко Борисов за „Барселонагейт“ и не само

Defakto.bg
Работи ли главният прокурор по публикуваната в испанските медии информация за разследване на схема за пране на пари в Барселона, за която има твърдения, че е свързана с премиера Бойко Борисов?“ – това е един от въпросите, зададени към офиса на Иван Гешев от мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия, съобщи БНР.
Комисията проведе закрито заседание за ситуацията в България в края на август в отсъствието на поканените Бойко Борисов, министър  председател и Иван Гешев, главен прокурор.
В публикуваните на сайта на Европарламента 29 въпроса към българското правителство, вицепремиера, главния прокурор и заместник-правосъдния министър, евродепутатите от мониторинговата група питат на какъв етап е разследването по случая „Барселона“  при положение, че има сигнали за този случай още през 2019 година.

Наскоро испанските медии публикуваха информация за висящо разследване, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г.  Ако да – на каква фаза е разследването“ – е един от  въпросите към главния прокурор Иван Гешев.

И още: „Преди няколко месеца в медиите бяха пуснати записи. В тях глас, наподобяващ този на премиера Борисов, заплашва да „изгори“ опозиционен политик, понастоящем евродепутат (Е. Йончева, б.р.). Има ли разследване или проверка по този случай. И ако да – на каква фаза е „, е друг въпрос на евродепутатите.

Българите станаха свидетели на различни записи и снимки в медиите. Но не всички те са анонимни, някои бяха изпратени от прокуратурата, макар че са част от разследвания, а други, преди да бъдат образувани разследвания. Как оценявате тази практика?„, е следващото питане към главния прокурор по повод оповестяването на материали от досъдебните производства.

Гешев трябва да отговори и дали има желание да коригира невярната информация, публикувана на сайта на прокуратурата, че изслушването в групата е било по негова инициатива.  На 28 август т.г. след изслушването, на което бяха отправени остри критики към българските представители за корупцията у нас и не само,   пресцентърът на ВКП съобщи, че  дескусията в Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт е пo пpeдлoжeниe нa глaвния пpoĸypop Ивaн Гeшeв.

Какви конкретни мерки е предприела прокуратурата в борбата срещу корупцията, разследвани ли са политици, повдигнати ли са обвинения срещу тях и от коя партия са по-голямата част – от управляващата или от опозицията„, е въпрос към заместник-главния прокурор Красимира Филипова.
Евродепутатите се интересуват също за предложените промени в Конституцията в контекста на протестите.  Те искат да научат дали е имало обществено обсъждане на предложенията за промени в конституцията и дали е правена оценка за въздействието им, както и какво налага съдебната власт да получи законодателна инициатива.  От мониторинговата група недоумяват  защо в проекта президентът е изключен от процедурата по назначаване на главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища. „Ролята на президента никога не е била обект на препоръки или анализи в докладите на ЕК или Венецианската комисия. Каква е целта?“, интересуват се те.
И още: „Смята ли правителството, че като представя съществени конституционни реформи само месеци преди изборите, това позволява внимателен, прозрачен демократичен процес„.
Във въпроси към правителството евродепутатите питат и за  концентрацията на собствеността на медиите.   „Върховенството на закона засяга и медийната свобода. Ситуацията по този въпрос в България е много тревожна„, казват евродепутатите.   „България е на 111 място по индекса на свобода на средствата за масова информация, съобщава се за заплахи над журналисти. Какво ще направи правителството, за да се увеличи прозрачността на собствеността на медиите, за насърчаване на плурализма в това отношение и гарантиране безопасността на журналистите„, пита още мониторинговата група.
Отговорите се очакват до предстоящия пленарен дебат за България в Брюксел на 3-5 октомври. Със сигурност въпросите ще бъдат поставени и по време на дискусията.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.