Последни новини
Home / Законът / Магистрати от всички нива дойдоха пред ВСС, правосъдният министър „за“ спиране на ЕИСС до края на годината

Магистрати от всички нива дойдоха пред ВСС, правосъдният министър „за“ спиране на ЕИСС до края на годината

Defakto.bg

 

Входящият номер от ВСС

Обръщението на съдиите от Софийския районен съд към Пленума на Висшия съдебен съвет за спиране на Единната информационна система (ЕИСС), което наброява вече 148 подписа, бе официално внесено тази сутрин. По щат в СРС работят малко над 180 магистрати, но реално са около 150, тоест подписали са се почти всички. Председателят на СРС Александър Ангелов не е сред тях, но има негови заместници.

Да подкрепят исканията пред сградата на ВСС бяха съдии от всички нива – районни, окръжни (СГС), апелативни и върховни. На призива за солидарност и подкрепа бяха откликнали и адвокати – дойдоха Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет и Стефан Марчев от Софийския адвокатски съвет. Тук бяха от „Правосъдие за всеки“, ИПИ,  Николай Хаджигенов.

Съдиите отпред

За заседанието на Пленума дойде и новият правосъден министър Десислава Ахладова. Пред журналисти тя обяви, че проблеми с ЕИСС реално има и това би трябвало да е урок да се чува повече гласът на съдиите. Конкретно Ахладова заяви, че подкрепя внесеното от трима кадровици предложение за излизане от ситуацията.

Даниела Марчева, Боряна Димитрова и Георги Чолаков са предложили внедряването на ЕИСС във всички съдилища да бъде завършено и веднага след това използването й да бъде спряно – на 18 септември, с изключение на пилотните съдилища и онези, които искат да прилагат системата в момента. Като до 18 декември разработчикът „Информационно обслужване“  да отстрани проблемите, да надгради функционалностите, да се тестват новостите и системата отново да тръгне в съдилищата. И това да стане и с усилията на работна група със съдии от всички нива и представители на ВСС.

Смятам, че наистина системата трябва да бъде спряна след внедряването й, категорична бе министър Ахладова.

Софийският адвокатски съвет е застанал в подкрепа на исканията на съдиите, информира Стефан Марчев. Ако ЕИСС не се оптимизира и прецизира, това ще компрометира идеята за електронно правосъдие. На въпрос дали адвокатите не се страхуват, че ще ги обвинят в „сговор“ със съдиите, отговори: „Ако има сговор, това е сговор да се работи добре“.

Снимки: Веселин Боришев

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.