Последни новини
Home / Законът / На фона на протести парламентът реши -ще гласуваме и с машини, и с хартиена бюлетина (обновена)

На фона на протести парламентът реши -ще гласуваме и с машини, и с хартиена бюлетина (обновена)

Defakto.bg
Депутатите на Марешки от „Воля“ с фанелки с надпис “ Аз съм Марешки“

Корнелия Нинова призова ГЕРБ да се откаже от идеята за ВНС

Народното събрание обсъди на второ четене промените в Изборния кодекс.  Предложенията на ГЕРБ предвиждат да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини, които вчера бяха подкрепени от правната комисия, а ЦИК да купува или наема машини за гласуването.   ГЕРБ предлага мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално, както и осигуряване на възможност за машинно гласуване или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели. Тази идея не получи подкрепа от комисията.

По-късно, след дълги часове дебати с гласовете на депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ парламентът реши на предстоящите парламентарни избори да се гласува както с машини, така и с бюлетини в секциите с повече от 300 избиратели. По тези правила ще се провежда и вотът за президент, както и за депутати в Европейски парламент, а на местните избори ще продължава да се гласува само с бюлетини.

Сутринта депутатът от ДПС Йордан Цонев предложи  промените в изборния кодекс да  бъдат  отложени  за петък, тъй като по внесените предложения от ГЕРБ има много обструкции от опозицията.  „Промените в ИК се извършват в условия на разклатено доверие и в остра политическа криза, а вие не се вслушвате в предложенията на опозицията„, каза той.  Даде пример с връщането на хартиената бюлетина в закона. „Така не се решава нито един от проблемите на  избирателния процес, а пренебрежението към опозицията –  задълбочава,  а не предотвратява политическата криза„, заяви той.

Управляващото мнозинство отхвърли предложението. От БСП се обявиха само и единствено за машинно гласуване ( изказване на Корнелия Нинова по долу )

Междувременно депутатите на „Воля“ протестираха в  парламента за наложената  от Варненския апелативен съд  присъда от 4 години затвор на лидера им Веселин Марешки.

Те се изправиха на трибуната, облечени в бели фланелки с надпис „Аз съм Марешки“, а  Пламен Христов заяви, че присъдата е опит за очерняне на един достоен българин:

Изразяваме категоричната си позиция против подобни срамни акции срещу човек, създал хиляди работни места, повел сам битката срещу картелите, които всички партии толерирахте през всичките тези години досега. Няма да допуснем някой да лъже Брюксел като използва един достоен човек за жертва. Онези, които умишлено заблуждаваха хората, че „Воля“ е някаква патерица на управляващите, когато те сами задкулисно се договаряха с тях. Долу ръцете от Веселин Марешки“.

Докато вървяха опитите за  дебат в пленарана зала по промените в ИК,  „отвън“ срещу  промените се събраха привърженици на лидера на сдружение „Изправи се. Бг“ Мая Манолова.  Протестът им  е срещу връщането на хартиени бюлетини в секциите, усложняването на процедурата за снабдяване с машини за гласуване чрез удължаване на срока за сертифицирането им и дописването на имена в избирателните списъци.  Манолова е против мажоритарен вот на един тур, повишаване прага на преференции и срещу избори в два дни:

Тук сме, за да предотвратим опита на ГЕРБ да заложи мина на честността на изборите и да открадне отново изборите на българските граждани, така, както го направиха миналата есен за столичани на местните избори в София. Всъщност това, което се случва, наистина е безпрецедентно и нагло на фона на протести на българските граждани, които искат честни избори, които искат оставка на този парламент и на това правителство в същото време, а Борисов си подготвя служебна победа. Той не е свикнал да играе честно на избори„.

Според нея  машинното гласуване ще се обезсмисли напълно, защото за първи път ще се въведе изискването да се броят хартиените отрязъци, които се получават след гласуването с машина.

Тя обясни, че отчитането с машина ще е чрез контролните разписки или разписките от машините, а не чист и ясен протокол, каквато е целта на машинното гласуване. Според нея фактът, че човешка ръка ще пише протоколите, дава възможност за манипулация и фалшификация на вота. 

Майките от „Системата ни убива“, заедно с още няколко организации, свързани с протестите, влязоха в Партийния дом, за да поискат оставките на премиера Бойко Борисов и на всички народни представители от 44-то НС. Те се барикадираха в Народното събрание и на този етап отказват да напуснат сградата, докато правителството не подаде оставка.

„Няма да позволя в Народното събрание да се правят провокации. Не бива да допускаме това, което се случи предишния път с барикадираните сестри“, каза председателят на парламента Цвета Караянчева. Не виждам причина те да стоят тука, каза тя. Караянчева призова НСО да си свърши работата. Към майките се присъединиха и симпатизанти от „Изправи си.БГ“.

Корнелия Нинова, лидер на БСП:
Само машинно гласуване е  гаранция за честността на изборите.
Откажете се от ВНС, 160 подписа няма да имате
Уважаеми български граждани,
Днес българският парламент ще решава два важни въпроса – за честността и прозрачността на парламентарните избори чрез машинно гласуване и за промяна на Конституцията чрез свикване на Велико Народно събрание.
И двете предложения на управляващото мнозинство представляват посегателство срещу демокрацията и свободата в България и са удар по устоите на държавността.
Уважаеми управляващи,
днес затвърждавате една от най-порочните практики на българския политически процес. И то с дълготрайни последици за обществените отношения в България. Променяте изборните правила месеци преди провежданите на самите избори – нещо, което трайно установихте в българската политика, в разрез с изискванията на Венецианската комисия и на европейските правила. Но това води до последици – отблъсква избиратели и води до ниска избирателна активност. Това прави представителната власт в парламента все по-малко представителна и такава, която се ползва с все по-малко доверие и авторитет у българското общество.
  На второ място, днес правите това в една изключително различна политическа, парламентарна, икономическа, социална обстановка. Правите го в условията на протести. На улицата са хиляди хора и те искат оставка на правителството и прозрачни избори, нови и предсрочни. Какво им давате вие с днешните предложения? Казвате им: „Правителството остава и чрез промените в Изборния кодекс гарантираме фалшифициране на изборите, за де се върне същият модел отново.“ Това противоречие между управляващите и народа е нещо изключително важно, което ще доведе до наливане на още масло в огъня на недоволството и на протеста. Изключително недалновидно политическо мислене.
 На трето място, машинното гласуване беше прието през 2014 година. Сега е 2020 – имахте шест години, за да направите възможен, прозрачен и честен изборния процес. През тези шест години виждахме подправени протоколи, носене на чували от депутати, недействителни бюлетини по различни причини – всички способи за фалшифициране на народния вот. Шест години не ви стигнаха да установите начина, по който ще да бъдат сертифицирани, купувани или наемани машините, кой ще отговаря за тяхната собственост и логистика в изборния процес. Какво говори това? Че шест години просто не искате да го направите. Ако има воля за честни избори, то те биха били факт много отдавна.
 Не на последно място, вчера изтече срокът за предлагане на председател на Централната избирателна комисия.  Няма такива внесени кандидатури, дори вие, управляващите, не сте внесли – защото не искате да поемете тази отговорност.  Как ще работи изборната администрацията, след като дори не сте внесли предложение за председател на ЦИК?
 По втория въпрос, свикване на Велико Народно събрание за промяна в Конституцията. Това предложение в Изборния кодекс е отхвърлено. Има много основания за това, но вероятно вече ви става ясно, че проектът ви няма да мине. 160 подписа за свикване на Велико Народно събрание няма да имате, не губете времето на парламента и на народа с този проект, който е най-яркото посегателство върху демократичната, правовата и социалната държава.
Затова днес се обръщам към всички народни представители, но и към българските граждани, за да знаят какво се случва.
Призовавам, приемете нашите предложения за единствено и само машинно гласуване като гаранция за честността на изборите и не отстъпвайте с въвеждане на хартиени бюлетини. И второ, оттеглете си незабавно проекта, който касае внасяне на конституция и свикване на Велико Народно събрание. Това беше спасителният пояс за Бойко Борисов. Оттеглете този спасителен пояс и внесете спасителен пояс за народа.  А това е национален план за извеждане на България от кризата.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Един коментар

  1. Валентин Христов

    Както снощи каза една добра образована Българка,по 7/8 ТВ,честността е душевно и морално качество ,придобито след много труг,желание и интелект,докато ГЛУПОСТА е по рождение.Няма преодоляване до гроб.Съд за всички предатели на България,дори и да избягат,пак трябва да се осъдят в името на бъдещето и миналото на България,да се помни и знае.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.