Последни новини
Home / Законът / Последно: ЕИСС се внедрява и във ВКС, използването й спира до 10 декември с изключения (допълнена)

Последно: ЕИСС се внедрява и във ВКС, използването й спира до 10 декември с изключения (допълнена)

Defakto.bg

Пилотните съдилища продължават да работят със системата, както и всички, които го пожелаят

След 6 часа заседание Пленумът на ВСС излезе с окончателни решения за „излизане от кризата“ с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС).

Един „бял хакер“ кротко стоеше пред ВСС

Заради напредналото време, многото говорене и разни аргументи, дори и кадровиците се объркваха какво точно решават. А в началото на деня, знаково, едно симпатично куче, одарено от собственика си с надписа „бял хакер“ – на български и на английски, се разходи сред тълпата пред сградата на ВСС.

В крайна сметка се разбра следното.

Първо, ЕИСС се внедрява във всички 154 съдилища в страната (без административните и Върховния административен съд). Отхвърлено бе предложението на Лозан Панов и на Пленума на ВКС внедряването за върховния съд да се отложи. Внедряването във ВКС приключва утре, на 17 септември.

Второ, от 18 септември до 10 декември се спира въвеждането на дела в ЕИСС във всички съдилища, с изключение на пилотните (17 на брой), както и на съдилищата, които изразят желание да продължат да работят с ЕИСС през този период. Решението за „желание“ ще се взема по преценка на всеки съд – може с решение на Общото събрание, но може и с акт на председателя. Това се разбра, след като бе отхвърлено предложението това задължително да става с решение на Общото събрание. Решението трябва да се вземе в рамките на един работен ден – утре.

Трето, в периода 18 септември – 10 декември всички съдилища, за които се спира въвеждането на нови дела в ЕИСС, възобновяват работата си с деловодните системи, ползвани преди това, като в тях се включат и корекции в системата за случайно разпределение с делата по ЕИСС.

Четвърто, започнатите в ЕИСС дела се довършват в новата система – във всички съдилища.

Създава се и работна група от съдии, служители и кадровици, която трява да излезе с предложения за всички необходими промени, които да се дадат на изпълнителя „Информационно обслужване“.  Като фирмата трябва да изпълни задачите в срока на спирането.

Това бе първото заседание на ВСС за новия правосъден министър Десислава Ахладова, която на финала изпадна в процедурни дебри.

В началото на днешния ден от Пленума бяха изслушани столични съдии от апелативния, градския и районния съд. После изпълнителите от „Информационно обслужване“, както и Ирена Първанова от управляващия орган по Оперативна програма „Добро управление“. Тя обяви, че ако внедряването на ЕИСС приключи за всички съдилища, финансови корекции няма да се налагат, дори и използването на системата да бъде спряно. Ако обаче повсеместното внедряване не стане факт сега, корекции ще има. Чу се за 25 % от финансирането.

Последните предложения бяха внесени от Георги Чолаков, Даниела Марчева и Боряна Димитрова, но претърпяха промени в Пленума.

Дебатът на моменти бе впечатляващ. Например Вероника Имова (координатор по проекта от Съдийската колегия) обяви, че процесът с ЕИСС е необратим. Отправи и призив към всички „дисциплинирани и отговорни колеги“ да продължат да образуват дела по новата система, за да проявят и държавническа отговорност. „Ако си купиш нови обувки, няма да разбереш дали ти стават, докато не ги обуеш“, илюстира Имова.

Лозан Панов на свой ред настоя очевидно непригодената за ВКС система да не бъде внедрявана в съда. Попита кое го налага при наличието на толкова недъзи, очертани от съдиите от всички нива и предложи отговор:  „Това е експеримент с магистратите, възмущението на които се опитваме да потушим и да позволим в същото време „Информацонно обслужване“ да е изправна страна“. Панов прикани, ако още не са извършени плащания към фирмата (такива дотук не са отчетени пред ОПДУ) да се помисли изобщо договорът с тях да се прекрати.

На финала кадровиците се скараха кой да участва в работната група.

В кряйна сметка, след много самоотводи и гръмки слова (включително от прокурорите, „незасегнати“ от ЕИСС), кадровиците излъчиха като свои представители в групата Вероника Имова, Боян Новански, Драгомир Кояджиков, Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев. Като до 23 септември предложения ца свои представители – съдии и служители трябва да отправят магистратите от съдилищата в апелативните райони плюс ВКС, СГС и СРС. Според това решение тук влизат също военните и специализираните съдилища. До 15 отомври групата трябва да е окончателно готова с предложенията си за промени и оптимизации в ЕИСС, които директно ще представя на изпълнителя „Информационо обслужване“.

А в началото на деня съдии откровено заявиха на кадровиците: „Не сме против електронното правосъдие, нито против ЕИСС, просто молим тя да не препятства нашата работа, това е искането ни. Първо да се осъществят стъпките и после да започне реалната работа със системата“. 

Илюстрираха с прости примери: „Моят компютър качва Сиела и Апис за 5-6 минути, работата с уеб базирана система съвсем го натоварва.  Не искаме изкуствен интелект. Не искам програмата да генерира проект на моя акт, но искам, когато го напиша да вляза с едно кликване в делото, да кача акта и със следващо кликване да го подпиша, това е всичко„.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.