Последни новини
Home / Законът / Урсула фон дер Лайен: Пари от еврофондовете срещу върховенство на закона, не подлежи на преговори

Урсула фон дер Лайен: Пари от еврофондовете срещу върховенство на закона, не подлежи на преговори

Defakto.bg

Еврофондовете ще се отпускат в зависимост от спазването на върховенството на закона в държавите членки на ЕС.  Това заяви пред Европейския парламент  председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в първата си реч за състоянието на Съюза. Тя  каза: „Нарушенията на върховенството на закона не може да бъдат толерирани“. Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС (750 млрд. евро)  срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори.“

Наш дълг е да пазим правовата държава и да поддържаме честността на европейските институции, независимо дали става дума за закони… или продажба на паспорт. Европейските ценности не са за продан,“ коментира още тя.

В Европейския съюз може да бъде създаден санкционен режим, аналогичен на американския „закон Магнитски“, и Европейската комисия вече е разработила предложения в тази насока, съобщи тя. „Тази институция неведнъж е приканвала да бъде въведен „закон Магнитски“. Мога да заявя, че ще дадем предложения„, каза Фон дер Лайен.

Тя мотивира  необходимостта от подобно законодателство заради случаите на нарушение на човешките права в Беларус, Китай и Русия. Председателят на ЕК иска налагане на санкции за хора, нарушаващи човешки права, да могат да се прилагат с квалифицирано мнозинство от държавите членки, а не с пълно единодушие, както е сега. Идеята ѝ бе посрещната с аплодисменти от Европейския парламент.  „Дали в Хонконг, Москва или Минск, ЕС трябва да има позиция и искам да заявя ясно, че ЕС е на страната на хората в Беларус, заяви Лайен.

„Комисията ще предложи в скоро време стратегия, целяща да засили правата на ЛГБТ+ общността. Ще подкрепя взаимното признаване на семейните отношения в ЕС: ако сте родител в една страна, вие сте родител във всички страни“, допълни Фон дер Лайен.

Тя обяви също така, че ще представи план за борба с расизма и престъпленията, породени от омразата на расова, полова и сексуална основа.

В изказването си фон дер Лайен отбеляза, че спадът на заплатите унищожава достойнството на работата, наказва предприемачите, които плащат добри заплати и изкривява честната конкуренция в Общия пазар.  „Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата“, подчерта Фон дер Лайен и добави, че самата тя е  привърженик на колективното договаряне.
 Председателят на Комисията каза още, че трябва да бъде изграден силен здравен Европейски съюз и в тази връзка е предложила да бъдат подсилени финансово Европейската агенция по лекарствата и Центъра за контрол и превенция на заболяванията.  По този повод  следващата година ще бъде свикана среща на върха за здравето в Италия.
Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС.  Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост“, каза председателят на ЕК.

„С всеки изминал ден, шансовете за своевременно споразумение започват да избледняват“, заяви председателката на ЕК, като наблегна, че  ЕС и Великобритания са договорили и ратифицирали сделката за развода си.  Тя предупреди Лондон, че споразумението „не може едностранно да бъде променяно, незачитано или превратно прилагано„.  „Това е въпрос на закон, доверие и добросъвестност Доверието е основата на всяко силно партньорство„, подчерта Фон дер Лайен. И  цитира бившата британска министър-председателка Маргарет Тачър, че „Обединеното кралство не нарушава договорите си. Това би било лошо за Великобритания, лошо за връзките с останалия свят и лошо за всеки бъдещ търговски договор“.

По темата за напрежението в Източното Средиземноморие, председателката на ЕК предупреди Турция да не прави никакви опити да заплашва съседите си във връзка с проучванията за газови находища в района, които я изправиха срещу Гърция.

Фон дер Лайен призова всички страни членки на ЕС да увеличат усилията по миграционния въпрос. Цяла Европа трябва да даде своя принос и да действа единно във връзка с опустошения от пожар бежански лагер Мория в Гърция, подчерта тя

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.