Последни новини
Home / Актуално / Журналистът Димитър Ганев, „Шпигел“: Турските власти не са прикрили българските си съучастници за предаването на Бююк

Журналистът Димитър Ганев, „Шпигел“: Турските власти не са прикрили българските си съучастници за предаването на Бююк

Defakto.bg

Цацаров е действал като посредник, а не като главен прокурор

Не се познавам  Лозан Панов, който твърди обратното, е клеветник

Фактите  в историята бяха много внимателно проверени. Само за проверката на фактите работиха още двама души. Автентичността на документите е потвърдена„.  Това заяви журналистът Димитър Ганев, един от петимата журналисти в разследването на „Шпигел“ за  експулсирането на турския бизнесмен Абдула Бююк през 2016 г. . Коментарът си той направи в предаването Денят с Веселин Дремджиев“ по ТV+ и TV1.

Българският премиер Борисов и бившият главен покурор Сотир Цацаров са заговорничили с турското разузнаване за предаването на турски граждани на Анкара след опита за преврат там през юли 2016 година, съобщи изданието под заглавие „Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган.  От публикацията  се  разбра, че  освен Борисов и Цацаров в депортирането на турския бизнесмен Абдула Бююк и още няколко опонентни на Ердоган, са участвали и българските спецслужби.  Като автори на разследването са посочени Димитър Ганев и Максимилиан Поп.

Разследването на „Шпигел“ се позовава на секретни съобщения от турското посолство в София.   „Проверката на автентичността на документите стана възможна заради това, че турските власти не са прикрили българските си съучастници добре„, коментира Димитър Ганев.

Натискът от турска страна за задържането и предаването на Бююк след опита за преврат, меко казано, се засилва и тези документи по много категоричен начин показват че министър-председателят, тогавашният главен прокурор и службите са сътрудничили с турското посолство за предаването на Бююк по един или друг начин. Те не са успели чрез екстрадиция и са прибегнали до други трикове.  Документите на Бююк са били анулирани от Анкара, а българските власти са използвали това за оправдание да предадат Бююк„, каза той.

Това, което се е случило, е, че всички български отговорни институции са се огънали под турския натиск веднага след опита за преврат„, заключи Ганев. По повод твърдението на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, че не е замесен в експулсирането на турския бизнесмен и не е нарушавал закона, журналистът заяви, че „Цацаров е бил нещо като посредник“ между турското посолство и българските институции“.  От грамите, с които  журналистическият екип е разполагал се установило, че  Цацаров е имал  втора среща в турското посолство, (за една среща, той самият потвърди б.р.) на която „той е споделил много чувствителна и важна информация за Бююк,  събирана от нашите спецслужби и от други български институции„.

Екипът на „Шпигел“ не е публикувал част от грамите, с които е разполагал, „защото би било много неприятно за нас като българи„,  каза журналистът.  Той съобщи и че преди повече от два месеца от „Шпигел“ са потърсили за коментар Бойко Борисов и Сотир Цацаров, но така и не са получили отговор, защото са „гузни„.

След предаването на Бююк на Анкара, той е бил малтретиран, позова се журналистът на жалбата на турския  гражданин до Европейския съд по правата на човека срещу България.

„Всички замесени в този случай има от какво да се срамуват„, коментира журналистът и напомни, че при едно осъждане на страната ще плащат данъкоплатците, а не реалните виновници за този срам. В Молдова шефът на тайните служби е осъден, а вътрешният министър в Косово,  е „уволнен“ за предаване на политически противници на Ердоган, стана ясно още от думите на журналиста. Единствената държава, която не реагира на злоупотребите с човешки права, е България,  писа „Шпигел“.

В същото предаване бившият  втори в ГЕРБ Цветан Цветанов поиска сформирането анкетна комисия в парламента, която да провери изнесената информация на Шпигел.

Ако имахме реален парламентарен живот публикацията в „Шпигел“ щеше да е повод за анкетна комисия в парламента, за да се изслушат компетентните служби и техните ръководители„.

Цветанов пропусна да  спомене, че по времето, когато Бююк беше предаден на Анкара, в обстановка на много критики в публичното пространство,  самият той беше не просто председател на парламентарната група на ГЕРБ, но и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и член на комисията за контрол на службите за сигурност и на практика, ако е искал, е можел още тогава да поиска сформирането на такава анкетна комисия, напомня  Дневник.

Веднага след публикацията на „Шпигел“,  проправителствената преса обяви, че журналистът Димитър Ганев, „съавтор на клеветническа статия“,  е доведеният  син на Елисавета Панова – съпруга на председателя на ВКС Лозан Панов,  който наскоро даде интервю за  „Шпигел“.

Пред Клуб Z  журналистът Димитър Ганев заяви:   По повод разпространени в медии твърдения за предполагаема обвързаност между мен, като автор и съавтор на разследванията, публикувани в clubz.bg и сп. „Der Spiegel“, и председателя на ВКС Лозан Панов, съм принуден да поясня следното: 

Не се познавам лично с г-н Панов и никога не съм разговарял с него. Авторите на внушенията са същите, които нееднократно са ме търсили в опит за разговор за съпругата на г-н Панов, с която в последните 15 години съм имал взаимоотношения единствено в съда. Всеки, който твърди обратното, е клеветник. 

В разследването, освен мен, взеха участие още петима международни журналисти. То няма връзка с нито една от групите, лобиращи в българската политика и съдебна система.     

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Един коментар

  1. ГЕРБавия

    БРАВО на Димитър Ганев, достойно и професионално и най-вече морално поведение. НЕ Е само Бююк е предаден подло и коварно, има поне още пет-шест други турски опозиционери, избягали от лапите на султан Ердоган, и предадени по подобен начин. ТЕ ГРЕШНО са решили, че България е реален член на ЕС и като такава нашата страна ще уважи човешките права на избягалите. ДА, аме НЕ !!! Мутро-мафията няма нито морал, нито виждане за права или национално достойнство ! МАФИЯ, проста и нагла, която дори от шкафчетата с милиони Евро и записите иска да извлече някаква полза, като оплеска и други важни личности с кал и ругатни. ГНУСНО !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.