Последни новини
Home / Законът / Иванка Иванова: Не е редно магистратите да растат в кариерата, без обективни заслуги, а като членове на ВСС

Иванка Иванова: Не е редно магистратите да растат в кариерата, без обективни заслуги, а като членове на ВСС

Defakto.bg

Основна грижа в проекта на президента за промени в Конституцията, е  независимостта на съда и отчетността на главния прокурор

Проектът на ГЕРБ увеличава властта на главния прокурор, вместо да предложи начин той да носи някаква отговорност

Поправките в Закона за съдебната власт, върху които президентът наложи вето на практика е възможност за  повишения на магистратите – членове на ВСС,  без те да са показали обективни заслуги за това.  Това коментира пред БТВ Иванка Иванова, съветник на президента по правни въпроси по повод наложеното вето от държавиня глава на „кариерните бонуси“ в ЗСВ.  Те предвиждат всеки магистрат, който е бил член на  съвета  да има право на повишение, когато отново се върне в съдебната система.

Това, че някой е престоял определено време във ВСС, не го прави автоматично годен за по-висок пост в съдебната система, заяви Иванова. „Ако някой зам.- директор на частно предприятие стане депутат, като се върне няма да стане веднага годен за директор„, илюстрира с пример ситуацията тя.

Друг дефект на текста е, че облагодетелства единствено членовете на ВСС, които не са достигнали най-високия ранг в кариерата.  Постигналите връх в кариерата няма как да бъдат повишени, същото важи и за членове на ВСС, които са адвокати и научни работници.

Президентът е наложил вето,  защото промяната  съдържа  редица противоречия, но и защото по въпроса вече има висящо дело в Конституционния съд.  Основният аргумент там беше, че разпоредбата противоречи на принципа за независимост на съдебната власт и на разделение на властите – не може със свое решение парламентът да създава дори правна възможност ВСС да повишава свои бивши членове.  Въпросът за повишение на магистратите е изцяло в компетентността на ВСС, напомни Иванова.

Друга причина за ветото,  е, че установеният международен стандарт изисква повишаването на магистратите, в частност съдии, да става само въз основа на обективни критерии. В рамките на европейската общност,  това е основната гаранция за независимост на съдебната власт.

Президентът е готов с предложенията си за промени в Конституцията, потвърди Иванка Иванова, но не би трябвало да го внесе в сегашния парламент поради ниската му легитимност, каза тя.  Ако се стигне до свикването на Велико народно събрание, този въпрос може да бъде преразгледан, допусна Иванова.

Проектът на ГЕРБ увеличава властта на главния прокурор вместо да предложи той да носи отговорност, за каквото настояват и гражданите и европейските партньори на България, заяви президентският съветник.

Нашият политически проблем е, че на улицата има едни хора, които искат оставката на главния прокурор и нашите европейските партньори непрекъснато повдигат въпроса за ниската наказателна ефективност за нашата наказателна политика срещу корупцията по високите етажи на властта.  Проектът, който е внесен за нова конституция, не просто не дава отговори на тези въпроси, не просто не предлага решение, а задълбочава проблема и увеличава властта на главния прокурор, вместо да предложи начин той да носи някаква отговорност.

Проектът за изменения на Конституцията,  които държавният глава ще предложи, могат да се приемат от Обикновено, а не от Велико народно събрание, а негова основна грижа е нормите да свършат работа по основния проблем, който тревожи гражданите: независимостта на съда и отчетността на прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.