Последни новини
Home / Законът / И на втора инстанция: Журналистката Валя Ахчиева спечели дело срещу Веселин Марешки

И на втора инстанция: Журналистката Валя Ахчиева спечели дело срещу Веселин Марешки

Defakto.bg

 

Факсимиле от съдебното решение

Състав на Софийски градски съд  потвърди  изцяло решението на Софийския районен съд, което отхвърли искове  на  Веселин Марешки срещу Валя Ахчиева за  имуществени и морални вреди, нанесени от нейно журналистическо разследване.  Съдебният състав с председател – съдия Здравка Иванова и членове – съдиите Цветомира Кордоловска и Светослав Спасенов, прие, че в случая става дума за упражнено право  свобода на словото пълен обем, защитено от  Конституционния съд,  практиката на Европейския съд за правата на човека, както и на  българския Върховен касационен съд.

Съдът е приел, че негативната оценка  срещу Марешки и в медиите, и по форумите е оправдана. Заради фактите в едно добросъвестно журналистическото разследване, коментира адвокатът на Ахчиева  Алексанъдр Кашъмов.

Лидерът на партия „Воля“ и зам.председател на Народното събрание – Веселин Марешкин, заедно с майка си Веска Марешка, както и двете фирми –  „Фармнет“ и „ Варнафарма М“ ООД, свързани с лекарствения бизнес на Марешки, заведоха дело срещу Ахчиева,  след излъчване на 7 броя предавания „Открито“ през 2017-та и 2018-та година, в ефира на БНТ.

В мащабно журналистическо разследване, включващо проучвания не само в България, а и в Германия, Турция и Русия, Ахчиева проследи паралелния износ на скъпоструващи и животоспасяващи лекарства,  реимбурсирани от НЗОК и внасяни в България на много ниски цени. Но които след това веднага се изнасят от фирми в други европейски държави, на цени – в пъти по-високи.  А в същото време, тези лекарства липсват в аптеките в България и българските пациенти са лишени от адекватно лечение. Така обаче, тези търговци на лекарства правят огромни печалби. За сметка на болните в България.  В разследването бяха разкрити и случаи на попаднала контрабандна „Хумира“ от  Турция в някои от аптеки „Марешки“.

Марешки твърдяха, че  са преживели стрес, психически дискомфорт и безпокойство, след излъчване на журналистическото разследване в предаването „Открито с Валя Ахчиева“ в 7 негови издания. Причината – в медиите и по форумите, хората говорели негативно за Марешки. Дори майка на Марешки – Веска, която е певица на стари градски песни, била спряла да пее след преживения стрес, причинен и от Ахчиева.

Съдът обаче установи, че  разследването на Ахчиева е спазило добрите журналистически практики и е резултат от обстойно изследване с документи, разговори със засегнати лица, длъжностни лица в държавни институции, на базата на които са дадени оценъчни съждения.  Съдът прави извод, че в случая става въпрос за внос на лекарството „Хумира“ от Турция, в разрез с нормите и закона. Освен това,прие, че  става дума за допустими граници за критика на публични фигури.

Веселин Марешки е публична фигура от много висок ранг – той е заместник-председател на Народното събрание и лидер на политическа партия в управляващата коалиция. Именно заради това, Съдът приема, че изводите на Ахчиева, за  една обществено укорима и неприемлива дейност с меркантилни подбуди и изцяло с цел – извличане на печалба, са обосновани изводи. А оценъчните съждения  по отношение на Веселин Марешки, съпругата му и майка му, както и на свързаните с тях фирми, са предизвикани от отказа на Марешки да отговори на въпроси на журналиста Валя Ахчиева.

Съдът цитира и решения на Европейския съд за правата на човека,  в които се казва, че   „журналистическата свобода обхваща също така и възможно прибягване до определена степен на преувеличаване или дори провокация, което единствено може да гарантира истинската свобода на словото.“ Съдът приема,че от закрилата на чл.10 от ЕКПЧ се ползват критични и нестандратни изказвания и публикации, които могат да шокират или обезпокояват. Европейският съд намира този принцип за особено важен и последователно го прилага в своята практика, посочва съдебният състав.

Александър Кашъмов

Адвокатът на Ахчиева, Александър Кашъмов:

Забележително решение 

„ Действително сме свидетели на едно забележително журналистическо разследване. И Съдът потвърждава, че са спазени добрите журналистически практики, като е дадена възможност на всички страни за становище по обсъжданата тема. Много рядко се дава възможност на всички страни и дори понякога е невъзможно, заради формата на разследването на телевизионен екран. Дадена е възможност и на засегнатия Марешки, но това си е негов проблем, че не се е възползвал. Съдът е решил, че няма доказателства за нанесени вреди на ищците. Освен това е спазен стандартът за по-висока степен на търпима критика по отношение на публични фигури. И е налице едно добросъвестно журналистическо разследване от изключителен обществен интерес. В цялото дело няма нито един оспорен факт в разследването на Валя Ахчиева, но се твърди, че има недоказаност на фактите. Само че, съдиите категорично не са съгласни с това и отбелязват и на първа, и на втора инстанция, че това е добросъвестност“.

„ Това е тема от изключително висок обществен интерес“ – така се е изразил съставът на Софийски градски съд. И приема, че негативната оценка  срещу Марешки и в медиите, и по форумите е оправдана. Заради фактите в едно добросъвестно журналистическото разследване.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.