Последни новини
Home / Законът / Как съдебното прерайониране в Софийско ще засегне административното правосъдие, питат кадровиците

Как съдебното прерайониране в Софийско ще засегне административното правосъдие, питат кадровиците

Defakto.bg

Предложението за нови граници на съдебните райони в Софийско не “мина” през Съдийската колегия на ВСС днес.

Кадровиците не отхвърлиха инициативата, внесена от председателя на комисията по натовареността Даниела Марчева и от Драгомир Кояджиков. Но обявиха, че не са готови да я обсъждат, защото им липсват всички данни. Председателят на ВАС Георги Чолаков каза, че няма сведения как евентуалните промени ще се отрадят на административното правораздаване и точката бе отложена за 13 октомври, за събиране на “допълнителна информация”.

Дотук точката бе отлагана два пъти и такъв аргумент не бе изтъкван.

Както Де факто писа, това е втори опит за решаването на проблема със свръхватовареността в столичните съдилища чрез прерайониране. Първият бе направен през есента на 2018 г., но разглеждането тогава бе отложено за съгласуване с всички институции, имащи отношение към проблема и съобразяване с новата “съдебна” география, каквато и до днес няма и скоро не се очаква.

Останалата част от задачата обаче бе изпълнена добросъвестно и през юли тази година Марчева и Кояджиков отново внесоха проекта.

Най-общо двамата настояват за прерайониране в София, при което отдалечени от центъра на столицата кметства, квартали и села – общо 35 на брой, да преминат към близките районни съдилища в Костинброд, Елин Пелин, Перник и Самоков. Втора инстанция за тях, съответно става Софийският окръжен съд, в момента е СГС.

Идеята за прерайонирането не е нова, за първи път беше лансирана от Красимир Влахов като бивш председател на Софийския районен съд, като начин за решаване на проблема със свръхнатовареността на СРС.

Предложенията са:

Кметствата от район Нови Искър да преминат към съдебния район на РС-Костинброд. Става дума за град Нови Искър и селата Мировяне, Житен, Доброславци, Балша, Кътина, Подгумер,  Световрачене, Кубратово, Негован, Чепинци, Локорско и Войнеговци.

Кметствата на Волуяк и Мрамор, които са към район Връбница, също да преминат към РС-Костинброд.  В този съдебен район да е и кметството на  Клисура, което е към район Банкя. Но Банкя остава към СРС.

Кметствата от район Кремиковци да преминат към РС-Елин Пелин. Това са селата Яна, Желява, Долни Богров, Горни Богров, град Бухово, кварталите Ботунец, Враждебна, Кремиковци, Сеславци, Челопечене.

Към РС-Елин Пелин да преминат и кметствата на селата Кривина, Герман, Железница, Лозен, които са към район Панчарево. Самото Панчарево обаче остава към СРС.

Кметство Мало Бучино, което е към район Овча Купел, да премине към съдебния район на РС-Перник.

Към РС-Перник да преминат и кметствата на Владая и Мърчаево, които са към район Витоша.

Кметствата на Долни Пасарел и Плана, които са към район Панчарево, да преминат към РС-Самоков.

Представени са и куп становища. Най-общо – засегнатите съдилища са “за”, прокуратурата е “против”, кметовете са разединени, вътрешният министър е “против”, финансовият не възразява, ЧСИ и нотариуси са “против”.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.