Последни новини
Home / Законът / Как съдебното прерайониране в Софийско ще засегне административното правосъдие, питат кадровиците

Как съдебното прерайониране в Софийско ще засегне административното правосъдие, питат кадровиците

Defakto.bg

Предложението за нови граници на съдебните райони в Софийско не „мина“ през Съдийската колегия на ВСС днес.

Кадровиците не отхвърлиха инициативата, внесена от председателя на комисията по натовареността Даниела Марчева и от Драгомир Кояджиков. Но обявиха, че не са готови да я обсъждат, защото им липсват всички данни. Председателят на ВАС Георги Чолаков каза, че няма сведения как евентуалните промени ще се отрадят на административното правораздаване и точката бе отложена за 13 октомври, за събиране на „допълнителна информация“.

Дотук точката бе отлагана два пъти и такъв аргумент не бе изтъкван.

Както Де факто писа, това е втори опит за решаването на проблема със свръхватовареността в столичните съдилища чрез прерайониране. Първият бе направен през есента на 2018 г., но разглеждането тогава бе отложено за съгласуване с всички институции, имащи отношение към проблема и съобразяване с новата „съдебна“ география, каквато и до днес няма и скоро не се очаква.

Останалата част от задачата обаче бе изпълнена добросъвестно и през юли тази година Марчева и Кояджиков отново внесоха проекта.

Най-общо двамата настояват за прерайониране в София, при което отдалечени от центъра на столицата кметства, квартали и села – общо 35 на брой, да преминат към близките районни съдилища в Костинброд, Елин Пелин, Перник и Самоков. Втора инстанция за тях, съответно става Софийският окръжен съд, в момента е СГС.

Идеята за прерайонирането не е нова, за първи път беше лансирана от Красимир Влахов като бивш председател на Софийския районен съд, като начин за решаване на проблема със свръхнатовареността на СРС.

Предложенията са:

Кметствата от район Нови Искър да преминат към съдебния район на РС-Костинброд. Става дума за град Нови Искър и селата Мировяне, Житен, Доброславци, Балша, Кътина, Подгумер,  Световрачене, Кубратово, Негован, Чепинци, Локорско и Войнеговци.

Кметствата на Волуяк и Мрамор, които са към район Връбница, също да преминат към РС-Костинброд.  В този съдебен район да е и кметството на  Клисура, което е към район Банкя. Но Банкя остава към СРС.

Кметствата от район Кремиковци да преминат към РС-Елин Пелин. Това са селата Яна, Желява, Долни Богров, Горни Богров, град Бухово, кварталите Ботунец, Враждебна, Кремиковци, Сеславци, Челопечене.

Към РС-Елин Пелин да преминат и кметствата на селата Кривина, Герман, Железница, Лозен, които са към район Панчарево. Самото Панчарево обаче остава към СРС.

Кметство Мало Бучино, което е към район Овча Купел, да премине към съдебния район на РС-Перник.

Към РС-Перник да преминат и кметствата на Владая и Мърчаево, които са към район Витоша.

Кметствата на Долни Пасарел и Плана, които са към район Панчарево, да преминат към РС-Самоков.

Представени са и куп становища. Най-общо – засегнатите съдилища са „за“, прокуратурата е „против“, кметовете са разединени, вътрешният министър е „против“, финансовият не възразява, ЧСИ и нотариуси са „против“.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.