ГЕРБ, по акъла на “патриотите”, практически се опитва отсега да отмени Основния закон на България

Този закон не бива и не трябваше да се казва Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс поради простата причина, че Изборният кодекс нямаше нужда да бъде изменян. Той трябваше да бъде само допълнен и то в няколко конкретни параметри, които няколко пъти изразявахме през последните месеци. Трябваше ясен ангажимент на Министерския съвет към придобиването на нови машини за гласуване и да бъде записано, че тези машини се купуват, а не наемат. Трябваше ясно да се каже кой сертифицира и кой съхранява машините“.  Това заяви Крум Зарков, зам. председателят на ПГ на левицата  в парламента в четвъртък.

Ние не тръгваме от никъде, тъй като в последните години имаше експерименти за провеждане на машинното гласуване. И от тези експерименти бяха извадени определени изводи и те можеха да се реализират в Закона. Единственото, което трябваше, за да се случи това, е да има искрено желание за машинно гласуване“, отбеляза социалистът. Според него вместо тези няколко ясни параметри, Министерският съвет тотално се е извадил от процеса за придобиване на машините, а въпросите  дали да бъдат наемани или закупувани машите, въпросът с институциите, ангажирани с тяхната проверка и сертификация, не се решават.

„Институциите, представени в правна комисия, категорично обясниха, добронамерено, че не бива да бъдат ангажирани в този процес. Чуваемост – нула. Нито един експерт, нито една организация не е казала една добра дума за направените предложения. Въпреки това се гласува на инат – защото някой е казал, че трябва да мине. Този Закон за изменение на Изборния кодекс ще се превърне в закон, позволяващ извращение с изборния процес“, заключи Крум Зарков в изказването си преди обяд.

По късно, в последния момент от приемането на поправките, ГЕРБ и Обединени патриоти приеха промени в преходните и заключителни разпоредби на закона, които направиха възможни референдумите по въпроси от компетентността само на ВНС.  Това стана по предложение на ВМРО,  които поискаха отмяна на разпоредба в закона на референдумите, която забранява на рефрендум да се решават въпроси от компетността на ВНС –  например, приемане на нова конституция, промени във формата на управление, дали страната да бъде парламентарна или  президентска република и др. изчерпателно  посочени хипотези. Предложението бе отхвърлено от правната комисия, но в пленарна зала коалиционните партньори се разбраха. Така занапред със  121 депутатски гласа, ще  може да се свиква референдум за нова Конституцията,( а не със 160, каквито са необходими за ВНС), включително и  да бъде наложен внесения в парламента силно критикуван проект на ГЕРБ.

Според експертите, промяната е грубо посегателство на Конституцията и принципите на законодателния процес.

По този повод Крум Зарков коментира:

Политическото сметкаджийство, съчетано с неграмотност, вече откровено застрашава националната ни сигурност. Понеже вчера Обединени патриоти заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си за пишман проекта на конституция, ако не се приеме предложението им да отпадне забраната за провеждане на референдум по въпроси, пряко засягащи конституционния ред,  днес тези  от ГЕРБ клекнаха, промениха становището си и … направиха възможно под въпрос да бъдат поставени – забележете! – изменения на територията ни; формата на държавно устройство и управление; непосредственото действие на конституционните разпоредби; спазването на международните договори, които страната ни е ратифицирала; неотменимостта на основните права на гражданите и въобще – цялата ни конституция!

Накратко, за да продължат безотговорния си експеримент с изготвяне на нова конституция, ГЕРБ, по акъла на “патриотите”, практически се опитва отсега да отмени Основния закон на България“.