Последни новини
Home / Законът / Президентът Румен Радев ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Defakto.bg
Разговор на държавния главаРумен Радев с малките патриоти на страната. Снимки: Прессекретариат на президентството
След  тържествената литургия  в храма  „Света София“ по случай празника на вярата, надеждата и любовта и Деня на София,  държавният глава заяви пред журналисти, че ще наложи вето на промените в Изборния кодекс.  „Категорично“ – отговори той на въпроси за приеманите в момента промени в Изборния кодекс.

Румен Радев определи приетите от управляващите промени в Изборния кодекс като опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани. По думите му темата има и икономически измерения, защото решението на народните представители обезсмисля финансирането на  машините за гласуване. „Категорично ще наложа вето на този закон. България вече се осъзнава и мисля, че няма да приеме поредна манипулация на изборния процес“, посочи още президентът.

Румен Радев отбеляза още,  че управляващите се опитват да доразпределят порциите във властта и да влияят на изборите като ги манипулират.

Дебатът за състоянието на демокрацията и върховенството на закона се води в ЕП, а българските управляващи отрича съществуването на проблема“, каза още президентът. „Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата и за темите за изслушване в ЕП., но ЕП ги излови в крачка. Това е достатъчно основание да си подадат оставките„. На 5 октомври в Европейския парламент ще се проведе дебат за  върховенството на закона в България.

Президентът е на мнение, че „отдавна сме подложени на масирана пропаганда за успехите на правителството и неговата незаменимост за нашата европейска интеграция„. „Тепърва обаче ще осъзнаваме мащабите на пораженията върху държавността и нашето бъдеще и Европа също започва да го осъзнава. Акцентът върху върховенството на закона ще има последствия“, смята държавният глава, като изтъкна, че греховете на Борисов и заемите ще се плащат от следващите поколения.

Днес със 116 гласа за депутатите приеха окончателно предложението на ГЕРБ ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване. Държавната агенция Електронно управление заедно с Българския институт за стандартизация и Института по метрология ще удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство.  Удостоверяването ще се извършва в срок от 30 работни дни  от датата на предоставянето от ЦИК на машините за гласуване.  ЦИК ще определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване, приеха още депутатите.

От БСП оспориха текста с мотива, че това ще доведе до хаос по време на предстоящите парламентарни избори.  При тотална суматоха  парламенът отхвърли предложението на ГЕРБ за създаване на нова глава в Изборния кодекс и въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.  На практика това бе краят на идеята на ГЕРБ за свикването на ВНС.

От БСП и ДПС поискаха оставката на  Цвета Караянчева като председател  на парламента. Социалистите са възмутени от  скандала около майките от „Системата ни убива“, които в сряда се опитаха да окупират сградата на парламента и бяха изведени насила от охраната. „Аз оправдавам техните протести, които те се опитват да направят по всякакви начини. Опитват се да въздействат върху властта с методите, които те имат. В по-голямата си част те са напълно демократични“, заяви Антон Кутев в декларацията от името на левицата. И настоя за оставката на шефа на парламента заради нейната роля в случилото се с мотива, че „това, което се случи вчера, беше опит за физическо издевателство върху една група изключително изтормозени граждани„.

Президентът Румен Радев, на чието подчинение е НСО,  чиито служители изведоха грубо майките,  посочи, че гардовете са действали „по указания на стопанката на Народното събрание г-жа Караянчева“. По думите му проблемът не е в НСО, а в начина, по който се управлява държавата. „Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях, каква е логичната развръзка? Хората да дойдат при това управление“, заяви Радев.

Когато обществото постави ясно своите искания, но в замяна на това хората и протестиращите биват обиждани и неглижирани, дори някои от тях бити, това е нормална реакция. Всяко протакане задълбочава кризата“, добави държавният глава.

По отношение на НСО той  за пореден път поиска промени в закона за службата.

От партията на Ахмед Доган недоволстват да заради нежеланието на Караянчева да предвижи казус за несъвместимост на член на ЦИК.  Оставката на  Караянчева поискаха и майките от „Системата ни убива“ и „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова. Караянчева обяви, че оставка няма да има.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.