Последни новини
Home / Законът / Съдиите от СРС: Спирането на единната система е крачка напред, но проблемите не са решени, притесненията остават

Съдиите от СРС: Спирането на единната система е крачка напред, но проблемите не са решени, притесненията остават

Defakto.bg

Ден след драматичното заседание на Пленума на ВСС за излизането от кризата с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), магистратите от най-големия съд в страната дадоха своята оценка. Тя не е еднозначна – има и благодарности, и критики, и настоявания.

Става дума за съдии от Софийския районен съд, които първо излязоха с декларация, че ако системата бъде внедрена и при тях, преди да бъдат отстранени всички откроени недъзи, те просто няма да я прилагат, в интерес на правосъдието. Под нея се бяха подписали 130 съдии. Вчера с парафите на 148 магистрати от СРС в съдебния съвет бе внесено и обръщение, адресирано както до кадровиците, така и до цялата правна общност, за подкрепа. Съдиите бяха подкрепени и от адвокати, с изрична позиция излезе Софийският адвокатски съвет.

 В края на деня Пленумът взе няколко решения, включително за пълно внедряване на системата (и в последния съд – ВКС, въпреки съпротивата на върховните съдии), както и за спирането на качване на дела в нея от 18 септември до 10 декември от всички съдилища, освен 17-те пилотни и изрично пожелалите. По време на дебатите Лозан Панов акцентира, че подобно решение обслужва изпълнителя по европроекта „Информационно обслужване“, той като завършеното внедряване се приема за изпълнение на договорните ангажименти.

Позицията на съдии от Софийския районен съд от днес:

Съдии от СРС по повод решенията на Пленума на ВСС от 16.09.2020 г. във връзка с ЕИСС

1. Продължаваме да поддържаме изцяло принципните си искания и критики си, изложени в декларацията ни от 11.09.2020 г. и обръщението ни от 16.09.2020 г.

2. Благодарим за подкрепата на съдиите, съдебните служители и представителите на правната общност и апелираме към останалите колеги да се присъединят към исканията ни!

3. Считаме, че взетите решения от Пленума на ВСС на 16.09.2020г. представляват крачка в правилната посока, предвид ситуацията в която изпаднахме, но оставаме загрижени заради доловената нагласа за удовлетворяване най-вече интересите на изпълнителя на проекта и запазването на всяка цена на финансовата му рамка, както и поради съществуваща възможност ЕИСС да не бъде преработена по удовлетворяващ начин гилдията ни, тъй като:

-не беше предвидена организационна, техническа и времева обезпеченост на работната група с представителите на съдилищата;

– липсва поет формално ангажимент и реални гаранции за изпълнение на исканията на съдиите и служителите, като възобновяването на работата с ЕИСС не е поставено в зависимост от констатация на работната група, че системата функционира ефективно.

–  пилотните съдилища бяха „наказани“ да продължат да работят с ЕИСС без да им бъде предоставена възможност сами да решат на проведени общи събрания, дали да продължат работата си с нея по новообразуваните дела,  и без да бъдат поканени представители на всички тези съдилища да участват в дискусия, на която присъстват ръководителите на проекта и изпълнителя на проекта.

-не беше предвидено гарантираното участие в работната група на представители на пилотните съдилища, които отправят сериозни критики към информационната система и разполагат с най-пълни впечатления от нея.

4. Изказваме възмущението си от манипулативните изказвания на представителите на наетия от ВСС изпълнител както пред национални медии, така и в присъствието на членовете на ВСС, които внушаваха на аудиторията, че причината за възникналите проблеми с използването на ЕИСС се коренят в неумението и незнанието на съдиите и служителите да боравят с електронни системи, т.е на недобрата им компютърна грамотност, а не на неадекватното изпълнение на полученото от тях задание.

5. Настояваме Съдийската колегия при ВСС да изпълни задълженията си и да предприеме спешни и ефективни действия за решаване на поставените в т. 3 и т.4 проблеми, както и да ни представляват пред явяващи се пред тях и в медиите служители на дружеството изпълнител с необходимото достойнство и защитават както своята, така и нашата чест.

6.Да се задължи ИО да продължи да въвежда данни в използваната в някои съдилища САС, която също е разработка на изпълнителя, а не чрез отказът им да правят това, да принуждават с подобни практики тези съдилища да продължат използването на ЕИСС, както и да се въздържат от други подобни действия, за които имаме информация от ловешкия съдебен район, че са били осъществени.

7.Да се задължи ИО да въвежда всички извършени актуализации и подобрения във всички съдилища едновременно, за да не работят с различни версии на системата.

Надяваме се, че няма да се наложи съдиите отново да предприемат екстрени действия, а набелязаните мерки по подобряване на функционалността на ЕИСС не останат само празни обещания.  

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.