Последни новини
Home / Законът / Изборът на нов член на ВСС тръгва утре (допълнена)

Изборът на нов член на ВСС тръгва утре (допълнена)

Defakto.bg

Изборът на нов член на Прокурорската колегия на ВСС стартира утре с вот за мандатна и избирателна комисии, определяне на броя на избирателните секции и комисиите към тях. Утре, на 19 септември, прокурорите от страната ще изслушат и единствения претендент за ВСС Евгени Иванов, обвинител от Военноапелативната прокуратура и председател на Асоциацията на прокурорите. При успешен вот той ще заеме мястото на избраната за зам.-главен прокурор Даниела Машева до края на мандата на действащия съвет през октомври 2022 г. Въпреки дадената от закона възможност за отправяне на предварителни въпроси и становища към кандидата такива няма. В залата утре той също може да бъде питан, вече от прокурорите – ако преценят, за бъдещата си работа във ВСС.

Общото събрание е в Интер експо център.

Следващата събота, на 26 септември, ще е самото гласуване. То е на принципа 1 магистрат-1 глас. Общо имащите право на глас обвинители са 1531, от тях 1312 са заявили електронно гласуване, останалите – вероятно – ще пускат бюлетина. Това може да стане само в урните, които ще са във фоайето на Съдебната палата в София.

Първият тур на Общото събрание утре изисква кворум от повече от половината от включените в избирателния списък обвинители. Но при липса на такъв събранието се отлага за един час по-късно и се провежда независимо от броя на присъстващите.

За валиден избор единственият кандидат трябва да бъде подкрепен от повече от половината подадени действителни гласове, пише в общите правила за избор на членове на ВСС от професионалните квоти на съдиите, прокурорите и следователите.

Тази седмица публично съдията от СГС Емил Дечев отправи призив към прокурорите да заявят истинското си отношение към обвинител №1 Иван Гешев, да пресекат опитите му да се крие зад техния гръб и така да оправдава действията, заради които неспиращия от месеци граждански протест иска неговата оставка, да не дават на Гешев вот на доверие с участието си в предизвестения избор за ВСС.

Отпор на това обръщение този път бе даден не с декларация на Прокурорската колегия, а на Асоциацията на прокурорите. Оттам призоваха всички прокурори „да не се поддават на внушения и да гласуват на предстоящия избор по съвест и убеждение“.

И още:

„Противопоставяме се на недопустимите и манипулативни изявления, поставящи под съмнение независимостта на прокурорите и тяхната свобода по свое усмотрение да  формират волята си. Тези изявления окачествяваме като груб опит  за вмешателство в дейността на професионалната прокурорска общност. Уважаваме свободата на словото, но осъждаме засягането на достойнството на всички прокурори чрез превратното упражняване на това основно конституционно право.

Декларираме последователната си позиция, че никога не бихме си позволили да се намесваме в процедура за избор на членове на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет. Право, задължение и отговорност на представителите на всяка от магистратските професии е сами, без натиск и съобразно техните принципи, да изберат своите представители в кадровия орган, ръководещ съдебната власт“.

Вероятно утре при откриването на Общото събрание ще има и реч на Иван Гешев.

В края на работния днес, в 17 ч. в извънредно заседание Прокурорската колегия е регистрирала наблюдатели при провеждане на Общото събрание. Те са:

​1. Асоциация „ФОРУМ“, с изрично упълномощени представители, като наблюдатели в избора:

– Мария Венциславова Карагьозова – председател на Граждански съвет към ВСС и председател на Асоциацията – за 19.09.2020 г. ;

– Татяна Йорданова Лисичкова – адвокат и член на Асоциацията – за 26.09.2020 г.

2. СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“, с изрично упълномощен представител, като наблюдател в избора:

– Росен Пенчев Рашков – адвокат – за 19.09.2020 г. и 26.09.2020 г.

3. Съюз на младите юристи, с изрично упълномощен представител, като наблюдател в избора:

– Николай Събев Михайлов – председател на Съюза – за 19.09.2020 г. и 26.09.2020 г.

Съгласно Закона за съдебната власт и Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите на всички етапи от изборния процес могат да присъстват наблюдатели, които са изрично упълномощени представители на юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, и са регистрирани от съответната колегия на Висшия съдебен съвет до първата събота на Общото събрание.

На снимката: Кадър от изборите през 2017 г.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.