Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ оспори присъденото обезщетение на Трайчо Трайков, не му била нанасяла вреди

КПКОНПИ оспори присъденото обезщетение на Трайчо Трайков, не му била нанасяла вреди

Defakto.bg

 

Сотир Цацаров

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПОНПИ) е обжалвала решението, с което е осъдена да плати 99 639 лева обезщетение на Трайчо Трайков за нанесените му вреди. Това съобщиха от комисията, ръководена от Сотир Цацаров. Окончателното решение по казуса ще е на Върховния административен съд, а КПКОНПИ отрича с действията си да е причинявала каквито и да било вреди на бившия икономически министър, сега кмет на община „Средец“ от Демократична България. Всички негативни последици за него произтичали от закона, както и от задължението на комисията за публичност на решенията й.

На обратното мнение бе Административен съд – София-град (АССГ). През август съдия Доброслав Руков уважи иска на Трайков по Закона за отговорността на държавата и прие, че воденото срещу него производство за конфликт на интереси е преследвало цели, различни от законовите. Комисията бе осъдена заради решението й от 2012 г., че като министър той е бил в конфликт на интереси при отдаването на концесия на „Каолин“, което впоследствие е отменено от съда. Председател на КОНПИ по онова време е Филип Златанов, производството е започнало по искане на самия Трайков и скоростно е приключило. А в прословутото „тефтерче“ на Златанов имаше и запис „Трайчо да се движи“. АССГ прие за доказано, че заради „установяването“ на кофликт на интереси Трайков е загубил оферти за солидна работа и репутацията му е била накърнена.

Трайчо Трайков

Той бе взет на мушка и от прокуратурата, съден заедно с Иво Прокопиев и Симеон Дянков за продажбата на миторитарния държавен дял в ЕВН и изцяло оправдан от Специализирания съд.

Днес, „по повод публикации в медии и публични изявления на г-н Трайков“ за спечеленото дело по ЗОДОВ и присъденото обезщетение, от КПКОНПИ реагираха официално. И посочиха, че Трайков бил внесъл иска си срещу тях ден, преди да изтече петгодишната давност за това. Което не е аргумент за нищо – всеки е свободен да преценява кога кого да съди, в рамките на закона.

В съобщението се заявява:

„През месец август т.г. АССГ присъди обезщетение на Трайчо Трайков за претърпени неимуществени вреди и пропуснати ползи в резултат от решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /КПУКИ/, с което е бил установен конфликт на интереси по отношение на Трайков във връзка с предоставянето на концесия на „Каолин“ АД. Производството по установяване на конфликта на интереси е водено през 2012 г. по сигнал на самия Трайков, след освобождаването му от поста министър на икономиката, енергетиката и туризма.

През 2019 г., ден преди изтичането на петгодишния давностен срок за търсене на отговорност, г-н Трайков предяви иск по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/ срещу КПКОНПИ, като правоприемник на КПУКИ. Решението на АССГ не е окончателно. В законоустановения срок КПКОНПИ внесе касационна жалба във Върховния административен съд (ВАС).

В жалбата се посочва, че когато производството за установяване на конфликт на интереси е приключило, в сила са били разпоредбите на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /ЗПУКИ – отм./. Съгласно Глава Пета от действащия тогава закон, лице, заемащо публична длъжност, няма право в продължение на една година от освобождаването си от длъжност да сключва трудови или други договори с търговските дружества, по отношение на които е изпълнявало разпоредителни или контролни функции. В тази връзка АССГ необосновано е възприел твърденията на Трайков за пропуснати ползи – че не е могъл да заеме предложената му, според него, управленски позиции в международни компании /вкл. EVN AG, с дъщерно дружество EVN България/ вследствие на негативния отзвук от решението за установяване на конфликт на интереси на КПУКИ.

Невъзможността на Трайчо Трайков да започне работа на визираните в иска му длъжности всъщност се дължи на забраната на закона, в чийто обхват той попада в качеството си на лице, заемащо публична длъжност – министър. Решението на КПУКИ няма отношение към тези обстоятелства, поради което държавата, в лицето на Комисията, не следва да дължи обезщетение. И без такова решение и твърдяният отзвук от него, г-н Трайков не би могъл да започне работа в такива компании, защото законът му забранява това.

КПКОНПИ е възразила и срещу твърденията на г-н Трайков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в „душевни болки и страдания“ и „опетняване на доброто име“ заради широкото отразяване на случая в публичното пространство. Комисията е задължена по закон да публикува своите решения на официалната си интернет страница и това се прави по отношение на всички, вкл. и г-н Трайков. В този смисъл повишеният журналистическият интерес към него не е обусловен от публикуването на решението на КПУКИ на ведомствената интернет страница, а от заеманата висша публична длъжност от Трайков тогава – министър на икономиката, енергетиката и туризма“.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.