Последни новини
Home / Законът / Проф. Пламен Киров: Идеята на управляващите да подменят ВНС с референдум, е профанизация на законодателството

Проф. Пламен Киров: Идеята на управляващите да подменят ВНС с референдум, е профанизация на законодателството

Defakto.bg

Очакванията на управляващите, че  чрез референдум ще променят Конституцията, няма да се сбъднат – така   бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров  коментира решението на управляващите  да заобиколят квалифицираното мнозинство за свикване на  Великото народно събрание чрез референдуми, на които да се решават въпросите за нова конституция и не само.
„Повече от скандално е  чрез  загърбване на  върховенството на закона и Конституцията да се  налагат на обществото партийни идеи и интереси. Глава IX на действащата Конституция е много категорична за начина, по който се изменя основният закон. Ако някой си мисли, че с референдум ще може да промени действаща Конституция, ми се струва, че се лъже в очакванията си„, категоричен е Киров.

В последния момент депутатите от мнозинството вчера приеха, че  референдуми ще се свикват  и по въпроси, които са от компетентност само на ВНС-  за  промени  конституцията, територията и държавното управление на страната, република или монархия и т.н.  Това стана чрез отмяна на забраната в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление на референдум да се поставят  въпроси от  изключителната компетентност на ВНС . Поправката мина през преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс по настояване на Обединените патриоти, а от ГЕРБ я приеха, за да не оттеглят патриотите подписите си от скандалния проект за нова конституция. Промяната означава, че с  референдум може да се подмени ВНС, без да са необходи 160 депутатски подписа, достатъчно е  обикновено мнозинство от  121 гласа. Предложение за референдум могат да внесат една пета от депутатите (48 души).

Киров е категоричен, че тази промяна няма да остане в този си вид.

Това което направиха депутатите вчера, е,  че вдигнаха още веднъж топката на президента, който със сигурност ще наложи вето и по този въпрос“, каза  Киров. Вероятно ще бъде сезиран и Конституционния съд„, заяви проф. Киров.  Тази сутрин пред БНР Крум Зарков от левицата даде такава заявка.

Тези хора успяха да профанизират патриотичната идея. Като че ли този парламент е ударил дъното и оттук – нататък може само да се забавляваме какво ще прави в оставащите му няколко месеца„, коментира още професорът.

Бившият конституционен съдия е убеден, че свикването на Велико Народно събрание (ВНС) и подкрепа за проекта на ГЕРБ за нова Конституция е мисия невъзможна, а целта на продължаването на процедурата цели единствено удължаване на мандата на правителството и парламента, както и избягване на служебен кабинет. Той не очаква БСП и ДПС да променят позициите си, които казаха „Не“ на проекта, което го обрича на невъзможност да получи нужните вече 160 гласа за свикване на ВНС.

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.