Последни новини
Home / Законът / Районни и военни съдилища поискаха да продължат да работят с ЕИСС

Районни и военни съдилища поискаха да продължат да работят с ЕИСС

Defakto.bg

Районни съдилища, както и две военни – в София и Военноапелативния съд, са сред далите заявки да продължат да работят с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) и да не се възползват от спирането на качване на дела в нея.

По неофициална информация първото обобщение на заявките до обяд е сочело, че ЕИСС ще продължи да функционира в около 40 съдилища, като в бройката влизат и 17-те пилотни. Заявки обаче продължават да постъпват, включително и директно в „Информационно обслужване“, макар че задължително трябва да минат през ВСС, научи Де факто. Извън двете военни, желаещите да не спират работата си в системата дотук са все районни съдилища, като са представени и петте апелативни района.

Така например заявки са депозирали от РС в Пирдоп, Белоградчик, Кула (в софийския апелативен район), от Пазарджик, Първомай, Крумовград, Златоград, Девин (в пловдивския апелативен район), от Нова Загора (апелативен район – Бургас), от Провадия, Девня, Разград, Силистра, Дулово (апелативен район – Варна), от Горна Оряховица, Дряново, Трявна, Луковит, Червен бряг (апелативен район – Велико Търново).

Пилотните съдилища са 2 апелативни – в София и във Велико Търново, 5 окръжни – в Търново, Варна, Перник, Благоевград, Смолян и 10 районни Търново, Омуртаг, Костинброд, Тополовград, Търговище, Елена и други.

Сред известните дотук, обяснимо, липсват най-натоварените съдилища – СРС, СГС, специализирания съд. Не е известно да е постъпвала заявка и от Апелативния специализиран съд, нито от Пловдив, Бургас и Варна (извън пилотните).

Общо съдилищата, в които е внедрена ЕИСС, са 153. На този фон „пожелалите“ доброволно системата хич не са много.

До ситуацията в рамките на един ден съдилищата да вземат решение дали искат да работят с ЕИСС или ще се възползват от спирането на системата за тях до 10 декември, до когато изпълнителят „Информационно обслужване“ би трябвало да коригира основните констатирани недъзи, се стигна по решение на Пленума на ВСС. На 16 септември, след над 6 часа заседание, предшествано от внасяне на обръщение от 148 съдии от СРС, подкрепени от колегите си и от адвокатски съвети, включително софийския, кадровиците решиха внедряването на спорната система да се извърши и за ВКС, а от 18 септември до 10 декември качването на дела в нея да бъде преустановено за всички, освен 17-те пилотни съдилища. Като качените вече дела в ЕИСС продължават да се работят в нея. Паралелно се даде и възможност „желаещите“ да заявяват, че продължават със системата (чрез решение на Общото събрание или еднолично на председателя) – срокът за това бе в рамките на 17 септември. Тъй като се изисква заявките да са официални и подадени електронно или по пощата с обратни разписки,  те започват да се събират днес.

Суматохата е налице, в някои съдилища включително се е получил разнобой между желания на съдии и на председателя.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.