Последни новини
Home / Актуално / Съюзът на юристите в България категорично настоява управляващите да оттеглят проекта за нова Конституция

Съюзът на юристите в България категорично настоява управляващите да оттеглят проекта за нова Конституция

Defakto.bg
Бившият констиуционен съдия Владислав Славов, преседател на СЮБ

127-те  депутати, подписали проекта за нова Конституция да оттеглят внесения законопроект. За това настоява  Съюзът на юристите в България в отворено писмо до председателя на Народното събарние, премиера и медиите.  „Конституцията не може и не трябва да бъде заложник на политически ходове с очакване на дивиденти по време или на политическо оцеляване“, казва Съюзът на юристите.  За  приемане на нова Конституция е необходимо да е налице промяна на формата на държавно устройство или държавно управление, или съществена промяна на обществените отношения, вследствие на дълбоки социални и структурни промени, посочват оттам.

Предложените промени сочат  палиативни изменения от компетентността на Обикновено Народно събрание и повторение на над 90% от разпоредбите на действащата Конституция, се казва в  писмото.

От СЮБ са категорични са, че проектът е  работен в нарушение на конституционни изисквания, и на правилата и принципите на законодателния процес. „Той е  подписан от депутати, някои без дори да го прочетат, наричайки го – едно „нищо“,  възмущават се  юристите.

И  напомнят:  В разработването на действащата Конституция са участвали най – високо ценените и ерудирани юристи, като проф. Александър Янков, проф. Живко Сталев, проф. Кино Лазаров, Петър Корнажев, Христо Данов, Гиньо Ганев и др., целият състав на Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (тогава единствен) и Института за държавата и правото на БАН.

„Очевидно е, че на тези имена трудно може да се противопостави екипът на Данаил Кирилов и преговарящият състав на ГЕРБ“, отбелязват от  СЮБ.

Пълният текст на отвореното писмо на СЮБ, подписано от главния секретар на СЮБ Кети Бозукова:

 

 

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 44-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

ДО МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ,

Основата на правовата държава и гарант за правата и свободите на българските граждани е Конституцията на Република България. Тя е основен закон, чиято стабилност и устойчивост е показател за наличието на демокрация.  В развитите демократични държави се наблюдават дълголетно действащи Конституции (напр. САЩ – над 200 години, Белгия, Нидерландия и други).  В бившите социалистически държави в Европа също се установява наличие на стабилност на основните им закони.

За приемането на нова Конституция е необходимо да е налице промяна на формата на държавно устройство или държавно управление, или съществена промяна на обществените отношения, вследствие на дълбоки социални и структурни промени.  В предложения и вече скоростно внесен проект за нова Конституция на Република България няма развити подобни кардинални промени.  Анализът показва палиативни изменения от компетентността на Обикновено Народно събрание и повторение на над 90% от разпоредбите на действащата Конституция.  Този проект, подписан от депутати, някои без дори да го прочетат, наричайки го – едно „нищо“, първо е разработен в нарушение на конституционни изисквания, и на правила и принципи на законодателния процес – напр. в чл. 11 от ЗНА изрично е посочено, че отмяна и приемане на нов закон се допуска само ако промените са многобройни и важни.

Изготвянето на проект на нова Конституция изисква задълбочена оценка на въздействието, както на действащия нормативен акт, така и на проекта; зачитане на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност; максимална прозрачност, публичност, участие на обществеността и преди всичко, участие на най-изтъкнатите ни юристи, както от практиката, така и от доктрината.

Известно е, че в разработването на действащата Конституция са участвали найвисоко ценените ни и ерудирани юристи, като проф. Александър Янков, проф. Живко Сталев, проф. Кино Лазаров, Петър Корнажев, Христо Данов, Гиньо Ганев и др., целият състав на Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (тогава единствен) и Института за държавата и правото на БАН. Очевидно е, че на тези имена трудно може да се противопостави екипът на Данаил Кирилов и преговарящият състав на ГЕРБ. По проекта за нова Конституция изразиха критично мнение редица юристи и организации.

В позицията си Българската асоциация по европейско право (БАЕП), с председател Александър Арабаджиев, съдия в Съда на ЕС, заявява, че писането на конституционен текст изисква висш конституционализъм. С перфектна аргументация е посочено, че „…идеята за приемане на изцяло нова Конституция подкопава устоите на крехката българска конституционна традиция, изглежда необоснована и неоправдана…“  

В подобна посока е и становището по проекта за нова Конституция и на Висшия адвокатски съвет.

СЮБ категорично подкрепя тези становища. Изложеното до тук и преобладаващото мнение на юристите налагат извода, че не е налице никакво основание, предпоставки или причини за приемането на изцяло нова Конституция. Предлагаме на 127-те депутати да оттеглят внесения от тях в НС законопроект за нова Конституция на Република България.

Конституцията не може и не трябва да бъде заложник на политически ходове с очакване на дивиденти по време или на политическо оцеляване.

Искаме на всички народни представители и на членовете на Министерския съвет, за пореден (девети) път да напомним, че Република България вече е единствената държава в ЕС, която няма консолидирано законодателство. Тъй като проблемите на правовата държава и върховенството на закона е основното им задължение, се надяваме най-после да изпълнят решението на Бюрото на ВНС от 15.05.1991 г. за създаване на единна система за издаване на консолидирано законодателство чрез систематизиране и кодифициране на нормативните актове.

(Акцентите са на Де Факто)

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.