Последни новини
Home / Законът / Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Defakto.bg

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов

Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия Евгени Иванов обяви, че няма да чете и представя концепцията си – тя е на страниците на ВСС. Извън нея държа принципна реч с акцент върху независимостта, ролята на обвинителите, тяхната ценност за правовата държава. Нарече прокурорите „безценно свързващо звено“ и „многопрофилни играчи“.

После към него бяха отправени общо четири въпроса от залата – от обвинители от Видин, Шумен, Кюстендил.

Питанията бяха за защитата на прокурори от атаки, дошли от страни по дела; ще продължи ли срещите си с колегите от страната; как точно ще брани прокурорската независимост и как ще коментира призивите за бойкот на вота (от страна на съдия Емил Дечев, който прикани обвинителите да не дават вот на доверие на Иван Гешев).

Пред аудиторията кандидът Иванов заяви:

„Искам да ви благодаря, че отделихте от времето да дойдете тук, дава ми кураж, сила и увереност, че ние ще успеем. Отдавам жеста на уважение към институцията Прокуратура и към нас самите.

Вярвам, че достойнството на прокурорите не може да бъде управлявано и манипулирано, уважението на обществото трябва да се заслужи. Да, България е правова държава и ще продължи да бъде такава, защото ни има нас, магистратите. Вярвам, че във времена като днешните, на превратности и динамика, българската Прокуратура ще продължи да показва непримиримост към неправдите. 

Кадър от залата

Ако получа доверието ви, ще се стремя да бъда представител на прокурорите и ще бъда непримирим към всички опити за въздействие върху прокуратурата и нейната работа. Няма да спра да защитавам независимостта на прокурорите.

Атаките срещу нас са много, за съжаление не са и толкова добронамерени, но каузата да браниш независимостта на колегите е толкова висока, че заслужава да дадем всичко от себе си. Ние сме онова важно и безценно свързващо звевно, което дава възможност на независимия съд да въздаде справедливост и дава шанса на гражданите да я получат.

За мен прокурорите са интересните и ценни магистрати, те са многопрофилни играчи – в производството и в предпроцесуалната дейност, имат отношение и към дейността след наказателния процес, към принудителните медицински мерки, административни и др. Често проурорите са единствената надежда на холата да получат справедливост. Затова никога няма да приема за нормални идеите, че проуратурата извън съдебната власт  ще е независима.

Тежко и горко на държава, която няма независима прокуратура!“

На въпроса за призива за неучастие в избора, Евгени Иванов каза:

„Този призив не бих желал да коментирам, защото съм убеден, че това не е мнението и отношението на колегите съдии или поне на огромната част от тях. За себе си бих казал – аз никога не бих си позволил да давам съвет и препоръка на другите съсловия на магистратите как да избират своите представители във ВСС. Подобен призив ще даде точно обратен ефет – ако аз се двоумях дали да гласувам в тази процедура, то след него със сигурност щях да гласувам и то с действителна бюлетина“.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    Такива бяха изборите по време на соца – надбягване с един кон. Тези прокурори не чувстват ли неудобство от това натрапващо се сревнение. Поне от приличие да посочат още един кандидат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.