Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Defakto.bg

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция

С час закъснение стартира Общото събрание на прокурорите за избор на един член на ВСС на мястото на Даниела Машева. Причината бе, че в 10 часа в залата на Интер еспо център присъстваха 301 прокурори, а изискването по закон е да са поне половината от общия брой на обвинителите. Списъчният им състав е от 1531 човека, половината са 766.

В 11 часа в залата бяха 309 прокурори, но събранието започна – правилата изискват специалния кворум само за първия път. Както е известно, кандидатът е само един – Евгени Иванов от Военноапелативната прокуратура, председател на Асоциацията на прокурорите.

Очаквано, събранието започна с реч на Иван Гешев, този път доста лаконична.

Главният прокурор обяви:

От изключителна важност за всеки от нас е, че като прокурори можем да изберем представител, който да отстоява нашите интереси.  Изборът е от съществено значние в момента, в който ПРБ отново трябва да отстоява своята независимост и то не с оглед интересите на прокурорите, а на българските граждани и общество. Надявам се днес да получите от кандидата отговори на всички интересуващи ви въпроси. Пожелавам ви ползотворна дискусия„.

Маската с герба и знамето

В Интер експо център дойдоха зам.-главните прокурорки Красимира Филипова, Даниела Машева, Пламена Цветанова, говорителката му Сийка Милева, Калина Чапкънова и Огнян Дамянов от Прокурорската колегия.

Впечатлиха маските, носени от охраната на Гешев от Бюрото за охрана към главния прокурор – с изображения на флага и на герба.

Любопитно бе също, че при влизането на Гешев в залата моментално се затваряше проходът към мястото за пушене на открито, вероятно заради сигурността му. След излизането на главния прокурор се отваряше.

За председател на изборното събрание бе избран Виктор Малинов от ВАП – той водеше и Общото събрание през 2017 г.

Като е известно, днешното Общо събрание ще избира комисии и ще изслушва претендента Евгени Иванов. Самият вот ще е на другата събота, на 26 септември.

А Иван Гешев катерогично отказа да отговаря на въпроси на журналисти, защото не е дошъл на пресконференция. Репортерите пък се канеха да го питат за много неща, включително за казуса „Бююк“.

Отговарят идната седмица на питанията на LIBE

Прокуратурата ще отговори на въпросите, зададени й от мониторинговата група за върховенството на закона на комисията LIBE на ЕП между 25 и 28 септември. Това пък заяви сутринта пред БНТ зам.-главният прокурор Даниела Машева.

Питанията бяха поставени след заседанието на групата на 28 август, на което се обсъждаше ситуацията в България и бяха поканени Гешев и Борисов, но те изпратиха заместници. Тогава на въпроси за възможността за провеждане на независимо разследване срещу обвинител №1 зам.-главният прокурор Красимира филипова бе завила, че по Конституция у нас обвинителите се подчиняват само на закона (това бе съобщено от пресцентъра на ПРБ). След заседанието тогава бе обявено, че ще бъдат изпратени допълнителни писмени въпроси.

И бяха изпратени 29 въпроса, включително за това дали се разследва „Барселонагейт“, както и за записите с гласа на Борисов и снимките на чекмеджето в спалнята му в Бояна, с питлотен отгоре и пачки банкноти вътре.

Прокуратурата е „в процес на подготовка на обработване на информацията“, каза Машева днес. Защото от LIBE изпратили и въпрос политическата принадлежност на разследваните досега от българската прокуратура.

От ПРБ ще се опитат да дадат максимално коректен отговор, защото „прокуратурата никога не прави разграничения относно политическата принадлежност при разследвания на лицата, към които се реализира наказателна отговорност“.

Зам.-главният прокурор заяви: „Нашият отговор се подготвя. По отношение на Барселона трябва да кажа, че се извършва проверка, назначени са данъчни ревизии. От месец юли е изискана информация от испанските власти по тяхното твърдение, че там се води разследване.

Ако там са събрани някакви доказателства, ние по линия на международно-правното сътрудничество бихме желали да получим тези доказателства,за да се направи преценка оттук-нататък, съобразно събрания материал, как ще се процедира – дали има данни за извършено престъпление или пък няма такива.“

За записите с Борисов бе даден неизменният отговор – води се досъдебно производство. Без уточнението, че то не е за съдържанието на казаното и заснетото, а за незаконно прилагане на специални средства.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.