Последни новини
Home / Законът / Есенната национална конференция: Адвокатите обсъдиха принципите на бъдещия си закон

Есенната национална конференция: Адвокатите обсъдиха принципите на бъдещия си закон

Defakto.bg
На преден план – Председателят на Окрожен съд Варна (вляво) и Ралица Негенцова, председател на Висшия адвоктатски съвет

През уикенда във  Варна се проведе Есенната национална конференция на българската адвокатура. На форума присъстваха представители на всички адвокатски колегии в страната. Фокус на срещата  бяха основни принципи и структура на нов Закон за адвокатурата, самоуправлението и адвокатските възнаграждения, съобщава  Агенция Mccann, която занапред ще разпространява официалните прессъобшения за Висшия адвокатски съвет.

Ето и съобщението:

Проблемите при прилагането на действащия Закон за адвокатурата засягат на практика всички аспекти на упражняване на адвокатската професия и не могат да бъдат разрешени чрез приемане на промени в сега действащия закон”, се казва в резюмето на концепцията за изработване на закона, изготвено от Комисия с председател адв. Валя Гигова.

Документът идентифицира някои от най-важните проблеми като непрецизната уредба на производство по придобиване на правоспособност, липсата на въвеждащо обучение и на правила за задължителното продължаващо обучение, уреждането на адвокатските възнаграждения, противоречивата уредба на формите на съвместно упражняване на адвокатската професия, както и проблеми свързани със самоуправлението на адвокатурата – липсата на законово уреден статут на адвокатурата като юридическо лице, начина на конституиране на органите и др..

Председателят на Висшият адвокатски съвет, Ралица Негенцова, откри Есенната национална конференция на българската адвокатура с думите: “Днес ще разгледаме въпроси свързани с бъдещето на адвокатската професия при съобразяване с достигнатото до сега и нуждата от промени, при които да бъде отчетен, както българският опит, така и този на европейските ни колеги. Дискусиите на този форум ще спомогнат за затвърждаване достойнството и професионализма на българския адвокат и издигане престижа на адвокатурата при защита интересите на гражданите и обществото като цяло”. 

         По повод концепцията на бъдещия закон, Председателят на Варненския окръжен съд Марин Маринов, след като изслуша дебатите, отбеляза: ”Виждам, че се запазва духа на адвокатурата, такава каквато трябва да бъде – да има много мнения, да има свобода, да има варианти, за да има развитие. Надявам се да подредите нещата по такъв начин, че да има и баланс. В годините се нагледахме на доста крайни и диаметрални решения и се научих да мисля повече еволюционно, отколкото революционно.

Форумът бе приветстван от Кмета на Варна Иван Портних, който подчертава в своя поздравителен адрес: ”Вярвам, че само една компетентна и обединена адвокатура може да изпълнява конституционно вменения си дълг да брани правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица, с прецизни и обективни реакции, както по отношение на законодателството, така и по отношение на обществено-политическия живот.”

Областният управител на Варна, Стоян Пасев отбеляза, че вижда изключителна инициатива в новия председател на адвокатската колегия във Варна, Калина Петрова. Той обеща да продължи да се бори за новата съдебна палата на морската столица.

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Един коментар

 1. нЕкои съображения

  Недопустимо е съсловна монополна организация да си самоизготвя лобистки закон, който виждаме създава пречки и спънки за нови адвокати, както и е странно защо не е взето мнението на юристите неадвокати, и други съсловия-счетоводители, архитекти,например-защото този закон пряко ги засяга(и счетоводител, и архитект имат знанията и квалификацията да дават консултации за това ,което са учили,даже по ЗУТ архитект вероятно по-добре познава материята от мнозинството от юристите). Този бъдещ закон няма да реформира адвокатурата, а ще я капсулира, ще засили още повече номенклатурата в адвокатурата , централизацията,зависимостта от началниците , йерархията(която е дори по-голяма ,отколкото я има в прокуратурата, дори и в прокуратурата има повече свобода).
  Вместо в новия закон да се предвиди закриване на съсловната монополна организация(естествено ще е необходима и лека промяна на чл 134 от Конституцията, и какво от това?), и да се въведе принципа на доброволното сдружаване, а вписването като адвокат да става в нарочен регистър към съдилищата се запазва съсловната организация, и се засилва адвокатската номенклатура.
  Въвеждат се абсурдни изпити-и излиза,че юрист няма с години да може да работи това за което е учил. А още по-абсурдно е,че предложенията за засилване на статуквото се правят от лица, които никога не са били младши адвокати, и не са ходили на изпит за вписване като адвокат.
  Защо ли не запишат обективен атестационен изпит за ВСИЧКИ ВПИСАНИ БЕЗ ИЗПИТ,БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ?
  Да напомня печалните резултати на действащи адвокати на изпита за съдии по вписванията-над 80 процента от кандидатите(немалко от които действащи адвокати) бяха с двойки и тройки. И лица, провалили се на този изпит, имат право да са изпитващи и да дават оценки на знанията на кандидат-адвокатите?
  За да завършиш право си ходил на над 30 семестриални изпита, шест държавни(не са три, а са шест-защото има писмен и устен изпит), от две години теоретико -практическия изпит е със засилена сложност. Доказал си знанията си, вписването като адвокат трябва да е свободно, така, както предлагащите нови пречки за вписване като адвокат са се вписали свободно-без да ходят на изпити.

  В обобщение-категорично изискам да се проведе атестационен изпит за всички вписани без изпит. Резултатите от изпита за съдии по вписванията правят този изпит силно наложителен. Щом ще се изпитват бъдещите адвокати, трябва да бъдат изпитани и вече вписаните, като това важи за началници, участници в изпитни комисии помощни адвокатски органи, всички-без никакви изключения(нали разбирате скандалът, ако дори един изпитващ на минали изпити кандидат адвокати се провали на този атестационен изпит?). С цел да бъде обективен е необходимо изпитът да се проведе едновременно с изпитването на младши адвокатите, и проверяващия да не знае дали проверява работата на кандидат адвокат, или действащ такъв-а в писмената фаза това е възможно. Устаната фаза на изпита следва да бъде проведена от лица , извън колегията-университетски преподаватели, и действащи магистрати, с цел обективност. Едва лица, издържали този изпит, тази атестационнна проверка на знанията биха могли после да пишат дитирамби на тема необходимостта от изпит. Първо се яви ти на изпит, а после изисквай изпит за другите!

  И на последно място-обръщам внимание-никъде в концепцията не са предвидени лустрационни текстове, каквито има в цяла източна европа-без Русия и България. Не ми излизайте,че би било противоконституционно-как пък не е противоконституцонно в цяла източна европа. Щом ще има нов закон трябва да има лустрация и забрана за вписване като адвокат и отнемане на адвокатски права, на лица, до 1989г близки до предишния режим-вклч и които са влезли в университета чрез РАБФАК, като деца на активни борци, или учили във ведомственато милиционерска школа(тук отпорът ще е яростен, нЕли?) и тн. Просто е-трябва да се препишат текстове от чешкия лустрационен закон. За каква реорма в адвокатурата изобщо говорим без лустрация , каквото имаше в цяла източна европа?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.