Последни новини
Home / Законът / Присъдите „Сарафово“: Доживотен затвор без замяна и над 145 милиона лева обезщетения за загинали и ранени

Присъдите „Сарафово“: Доживотен затвор без замяна и над 145 милиона лева обезщетения за загинали и ранени

Defakto.bg
Сарафово, 18 юли 2012 г.

Доживотен затвор без замяна отсъди Специализираният съд за Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, като ги призна за виновни за помагачи на кървавия атентат на 18 юли 2012 г. на летище Сарафово край Бургас. Тогава във взривен автобус с израелски туристи загинаха 7 души, сред които и българският шофьор Мустафа Кьосов, над 40 бяха ранените. Загина и атентаторът камикадзе Мохамед Хюсеини.

Отделно Фарах и Хасан бяха осъдени и за използване на документи с невярно съдържание – шофьорски книжки и осигурителна книжка, на по 10 години затвор. Тези наказания се кумулират от най-тежкото – решетки доживот. Това бе поискала и  прокуратурата.

Присъдите бяха четени задочно, осъдените днес за тероризъм така и не са заловени.

Двамата трябва солидарно да платят и над 145 000 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на близките на жертвите и на пострадалите, определи съставът, председателстван от съдия Аделина Иванова.

Най-големият индивидуален размер на обезщетение е 10 000 000 лева, за загиналия български шофьор Мустафа Кьосов бяха присъдени 568 000 лева. Фарах и Хадж също трябва да платят солидарно близо 5,9 милиона лева държавна такса върху уважените искове, като и по 14 075 лева на Окръжна прокуратура – Бургас и по 2 188 лева на Специализирания съд за направените деловодни разноски.

Присъдата не е окончателна, може да се оспори пред Апелативния специализиран съд. Дори и да влезе в сила, за да се изпълни тя – и в наказателната, и в гражданската част, осъдените трябва да бъдат хванати. А след окончателното приключване на процеса ще бъдат унищожени веществени доказателства, сред които останките на атентатора Хюсеини.

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.