Последни новини
Home / Законът / Присъдите „Сарафово“: Доживотен затвор без замяна и над 145 милиона лева обезщетения за загинали и ранени

Присъдите „Сарафово“: Доживотен затвор без замяна и над 145 милиона лева обезщетения за загинали и ранени

Defakto.bg
Сарафово, 18 юли 2012 г.

Доживотен затвор без замяна отсъди Специализираният съд за Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, като ги призна за виновни за помагачи на кървавия атентат на 18 юли 2012 г. на летище Сарафово край Бургас. Тогава във взривен автобус с израелски туристи загинаха 7 души, сред които и българският шофьор Мустафа Кьосов, над 40 бяха ранените. Загина и атентаторът камикадзе Мохамед Хюсеини.

Отделно Фарах и Хасан бяха осъдени и за използване на документи с невярно съдържание – шофьорски книжки и осигурителна книжка, на по 10 години затвор. Тези наказания се кумулират от най-тежкото – решетки доживот. Това бе поискала и  прокуратурата.

Присъдите бяха четени задочно, осъдените днес за тероризъм така и не са заловени.

Двамата трябва солидарно да платят и над 145 000 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на близките на жертвите и на пострадалите, определи съставът, председателстван от съдия Аделина Иванова.

Най-големият индивидуален размер на обезщетение е 10 000 000 лева, за загиналия български шофьор Мустафа Кьосов бяха присъдени 568 000 лева. Фарах и Хадж също трябва да платят солидарно близо 5,9 милиона лева държавна такса върху уважените искове, като и по 14 075 лева на Окръжна прокуратура – Бургас и по 2 188 лева на Специализирания съд за направените деловодни разноски.

Присъдата не е окончателна, може да се оспори пред Апелативния специализиран съд. Дори и да влезе в сила, за да се изпълни тя – и в наказателната, и в гражданската част, осъдените трябва да бъдат хванати. А след окончателното приключване на процеса ще бъдат унищожени веществени доказателства, сред които останките на атентатора Хюсеини.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.