Последни новини
Home / Законът / В деня на евродоклада за върховенството на правото тръгва серия протести „Правосъдие без Каскет“

В деня на евродоклада за върховенството на правото тръгва серия протести „Правосъдие без Каскет“

Defakto.bg

На 23 септември, когато ще излезе докладът за България на ЕК по новия механизъм за върховенството на правото, стартира нова серия протести за радикална реформа в прокуратурата и премахване на политическата квота във ВСС. Това обявяват организаторите от Инициатива „Правосъдие за всеки“. От утре те започват протести всяка сряда вечер пред Съдебната палата в София, като ще посетят и други областни градове.

Надсловът на 23-и е „Правосъдие без Каскет“.

Освен първия доклад на Европейската комисия за върховенството на правото у нас, утре има и заседание на правната комисия на НС, първа точка от което е ветото на президента върху последния вариант на кариерните бонуси за съдебните кадровици като недопустима привилегия. След като от началото на годината е в сила промяна в Закона за съдебната власт, предвидила след изтичането на мандата им членовете на ВСС да бъдат възстановявани на с една степен по-висока длъжност като съдии, прокурори и следователи, а Пленумът на ВКС оспори привилегията пред Конституционния съд, на 3 септември по предложение на Хамид Хамид парламентарното мнозинство окончателно гласува „редатиран“ вариант. Според него бонусът става „възможност“, но кариерното израстване без конкурс остава. Този текст бе спрян от Румен Радев. Междувременно вчера КС обяви, че на 14 октомври ще заседава по делото за  бонусите. Както Де факто писа, докладът е за противоконституционност на поправката, след влизане в сила на „редакцията“ обаче делото ще бъде прекратено.

Ето какво заявяват от „Правосъдие за всеки“ за новата серия от протести:

„За да върнем фокуса върху една особено важна цел на сегашното всенародно движение за промени в държавата, ние от Инициатива „Правосъдие за всеки“ организираме събитие под надслов „Правосъдие без Каскет“ на 23 септември, сряда, от 18,30 ч. пред Съдебната палата.

Настояваме за оставки на главния прокурор и зависимия състав на ВСС, който го сложи на поста, като начало на истинска реформа за освобождаване на съдебната система от властта на политиците и олигархията.

Ето нашите аргументи:

 На 23-ти септември излиза докладът за България на ЕК по новия механизъм за върховенството на правото, който всъщност ще бъде и доклад по все още неотпадналия механизъм за сътрудничество и проверка. В Европейския парламент предстои сериозна дискусия за състоянието на съдебната власт, липсата на реформи в прокуратурата и гражданските свободи. В Европа вече прогледнаха за тежките дефицити на право, свобода и справедливост в България, макар и доскоро да затваряха очите си за тези факти.

Сега е моментът да свършим нашата работа. За десет месеца като главен прокурор Иван Гешев показа пълната си непригодност за поста, който заема, погази грубо Конституцията, демонстрира репресивния си стил и се опита да измести съда при обявяването на присъдите, раздавайки медийно правосъдие и държейки хора в ареста с месеци без обвинителен акт. Висшият съдебен съвет пък се превърна в придатък на прокурорската воля и продължение на прокурорското сборище от резиденция „Бояна“.

ДПС продължава да кадрува в съдебната система, а политиците в парламента отказват дори да обсъждат ограничаването на абсолютната и безконтролна власт на инструмента, който не подлежи на никакъв контрол! Ситуацията е такава, че вече са застрашени устоите на държавността и олигархията е присвоила изцяло народния суверенитет, а това изисква твърда намеса на суверена, за да върне правата и свободата си!

След 70 дни непрекъснати протести и отказа на Борисов да подаде оставка, залъгвайки наивните с недоносения проект за нова Конституция, е време да подчертаем дебело нуждата от другата, дори по-важната оставка, тази на Каскета, яхнал правосъдието, и да поговорим за системния проблем в съдебната власт, който трябва да бъде решен.
„Изчистете правосъдието и то ще изчисти всичко останало“ каза Моника Маковей на наш форум през 2015 г. Днес ние казваме – ВРЕМЕ Е да започнем от Гешев и зависимия състав на ВСС, който го „избра“ и крепи, нанасяйки тежки щети на правосъдието! Започваме протести всяка сряда вечер пред Съдебната палата, като ще посетим и други областни градове, за да покажем, че няма да отстъпим от тази цел!

Каним всички граждански организации, обществено изявени личности и истински опозиционни партии да подкрепят този протест и да заявят ясно позицията си за радикална реформа в прокуратурата и премахване на политическата квота във ВСС.
Настана време разделно, в което или подкрепяш народа си, или заставаш на страната на олигархията и плутокрацията. Ние знаем на чия страна сме, сега ще провокираме всички да се определят! Трибуната ни е отворена за всички, които имат какво да кажат, но и които не оспорват цивилизационния избор на България като част от обединена Европа и като правова демократична държава“.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.