Последни новини
Home / Законът / Борислав Ковачки остава районен прокурор на Благоевград, с втори мандат

Борислав Ковачки остава районен прокурор на Благоевград, с втори мандат

Defakto.bg

Единодушно Прокурорската колегия на ВСС избра за втори мандат Борислав Ковачки като районен прокурор на Благоевград.

От ВСС информират: „Прокурор Ковачки има над 20 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Започва професионалната си кариера като „младши прокурор“ в Районна прокуратура – Благоевград, след което на 04.06.2003 г. е преназначен на длъжност „прокурор“. С решение на ВСС по протокол № 2/17.01.2007 г. е назначен на длъжността „зам. районен прокурор“, а със заповед на заместник-окръжния прокурор на Окръжна прокуратура Благоевград от 30.04.2015 г. е определен за и. д. административен ръководител на Районна прокуратура – Благоевград. В периода  2015 – 2020 г. е административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Благоевград. С решение на Прокурорската колегия по протокол № 23/24.06.2020 г. е определен за и. ф.  „административен ръководител-районен прокурор“ на Районна прокуратура – Благоевград.

През 2017 г. е награден от Главния прокурор на Република България с отличие „Служебна благодарност“ за отлично изпълнение на служебните задължения като прокурор и като административен ръководител на Районна прокуратура – Благоевград и през 2019 г. с отличие знак „За заслуга“ за отлично изпълнение на служебните задължения като прокурор и като административен ръководител на Районна прокуратура – Благоевград.

Пред членовете на Прокурорската колегия кандидатът заяви, че сред приоритетите в дейността на Районна прокуратура – Благоевград ще бъде преустановяване на практиката кметовете на населени места да регистрират лица с двойно гражданство, без съгласие на собствениците на съответните имоти; увеличаване на надзорните проверки на замърсителите на околната среда, както и преместването на прокурорите и служителите в нова сграда.

Въпроси към кандидата зададе Йордан Стоев, във връзка с медийната политика на Районна прокуратура – Благоевград, приложимите мерки за активизиране дейността на органите на МВР по отношение на спрените досъдебни производства, както и има ли проблеми с изготвяните протести от прокурорите.

Борислав Ковачки бе подкрепен от главния прокурор на Република България Иван Гешев и членовете на Прокурорската колегия Йордан Стоев, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов. Те посочиха, че Концепцията на кандидата е добре структурирана, обхваща цялата проблематика в дейността на районната прокуратура и предлага визия за развитие. Обърнато бе внимание на постигнатите резултати в дейността на прокуратурата в мандата на Ковачки, както и на постигнатото доброто взаимодействие с другите власти в региона. Акцентирано бе върху административния опит на кандидата, като предпоставка за успешно реализиране на предизвикателствата, свързани с предстоящата структурна реформа за окрупняване на Районна прокуратура – Благоевград и разширяване на ръководния екип по отношение на новите териториални отделения. В изказванията си членовете на Прокурорската колегия се обединиха около становището, че Борислав Ковачки притежава нужните качества, сили и възможности за да бъде успешен ръководители се ползва с уважението на колегите си от региона.“

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.