Последни новини
Home / Законът / Гешев е уведомил Външно, че двама руски дипломати шпионирали армията ни (допълнена)

Гешев е уведомил Външно, че двама руски дипломати шпионирали армията ни (допълнена)

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. Министерството на външните работи незабавно обяви двама руски дипломати за персона нон грата.  Те имат  72 часа да напуснат страната.

Изгонените  дипломати са от търговското представителство на Русия в София, съобщи посолството на Москва в профила си във „Фейсбук“, добавяйки, че Русия си запазва правото на огледални мерки.   Доказателства за дейността им не са били представени и „със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователно изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения,“ се казва в съобщението.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК – “деецът е лице с имунитет“.

На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

През октомври  2019 г. за  два месеца, прокуратурата се похвали, че е разкрила  двама руски шпиони у нас.  След шефа на „Русофили“ Николай Малинов, който бе обвинен, че се е поставил в услуга на чужда държава (Русия), на мушката бе първия секретар в посолството на Руската федерация в София.    Заради дипломатическия имунитет на уличения руски гражданин обаче наказателното производство срещу него бе спряно.  По- късно стана ясно, че той вече е бил напуснал страната.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.