Последни новини
Home / Законът / Еврокомисията отложи оповестяването на първите доклади за върховенство на закона

Еврокомисията отложи оповестяването на първите доклади за върховенство на закона

Defakto.bg

Еврокомисията отложи насроченото за днес оповестяване на първите доклади за върховенството на закона във всички страни членки. По всяка вероятност това ще стане след седмица, на 30 септември.  Отложеното огласяване се свръзва и с отложеното извънредното заседание на Европейския съвет заради поставянето под карантина на председателя му  Шарл Мишел, след като един от охранителите му се е разболял от Ковид-19, съобщи говорител на институцията.

Според  програмата на ЕК днес ще бъдат представени предложенията за промени в миграционното законодателство в т.нар. Дъблински механизъм.

„Ситуацията е коренно променена след урока на Орбан и Унгария. Стигна се до идеята да има механизъм, който да обедини съществуващите разпокъсано инструменти за мониторинг и контрол, които са доказали своята неефективност“,  обясни пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк от групата „Обнови Европа“.

Той коментира още, че: „Годишният доклад за наблюдение на ситуацията ще бъде за всяка една страна, той ще отчита положителните и негативните тенденции. Заедно с това той ще бъде една червена лампа, която ще дава възможност на всички останали държави да видят проблемите в една или друга страна. По този начин Европейският съюз отива, малко или много, към един по-различен начин на вземане на решения и той е разбираем, защото се видя, че единодушието като начин на вземане на решение не дава възможност за стъпка напред – всяка една държава може да блокира едно или друго решение. Няма още зрялост да се отиде към квалифицирано мнозинство. Затова този колегиум, който ще оценява отделните държави или ще има „око“ върху тях, ми се струва, че е най-рационалният подход“.

Първият доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България трябваше да бъде публикуван днес – на 23 септември. Това съобщи на 10 септември  еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова на заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в европарламента.  Тогава тя направи уточнението, че това не би било автоматичният край на Механизма за сътрудничество и проверка на страната от 2006 г.

Прибързано ще е на този етап да ви дам дата, на която ще се вземе решение от Еврокомисията за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка. Първо трябва България да покаже устойчив напредък в изпълнението на ангажиментите по него,  каза тя. Евродепутати настояха Еврокомисията да не приключва мониторинга и да използва максимално възможностите му в България, защото виждат в страната отстъпление от постигнатото и искат дари ако трябва със заплаха за спиране на евросредства да се изисква не само да се приемат законови промени, но и те да имат реален ефект.

За върховенството на закона ще има 27 национални доклада и един общо за Европейския съюз. Обхватът на  Механизма за върховенство на закона е по-широк от този на т.нар. мониторинг на реформите в правосъдието. Причината е, че в него са добавени състоянието на медийната среда и плурализмът в обществото.  ЕК настоява данните от наблюдението да бъдат обвързани с отпускането на бюджетни средства.

 

 

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.