Последни новини
Home / Законът / Избират нов шеф на ЦИК до 8 октомври

Избират нов шеф на ЦИК до 8 октомври

Defakto.bg

До 8 октомври парламентът би трябвало да избере нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) на мястото на напусналата с оставка Стефка Стоева. Това предвиждат правилата за избора, одобрени днес от правната комисия. Предстои гласуването им в пленарна зала. Изчисленията направи председателят на правната комисия Ана Александрова по молба на журналисти.

Неправителствени организации могат да издигат кандидати в 6-дневен срок от приемането направилата, като ги адресират до депутати и парламентарни групи. Самите народни представители и ПГ пък имат 7-дневен срок за номинации, като ако  са припознали избраник на НПО, са длъжни изрично да го отбележат. Сред необходимите документи, които се внасят в деловодството на Народното събрание, самотиви за номинацията, изричното писмено съгласие на кандидата, неговата диплома  за завършено висше юридическо образование и придобита правоспособност, удостоверение за стаж и писмено съгласие да бъде проверен от комисията по досиетата.

Предложенията и документите се публикуват на сайта на НС най-късно 7 дни преди изслушването на претендентите, като медии също могат писмено да отправят въпроси, които да им бъдат поставени от правната комисия. Комисията провежда публично изслушване на кандидатите , после следва финалната процедура в пленарна зала. За избран се смята претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако това мнозинство е постигнато от повече от един кандидат, избран е онзи, който е получил повече гласове.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева депозира оставка в края на август, в знак на протест срещу предложените от управляващите промени в Изборния кодекс, изцяло прехвърлили отговорността за закупуването на машините за новия вот върху избирателната комисия – без съгласуване с нея и без отговори на ред важни въпроси.

Оставката бе приета от парламента на 3 септември, почти без дебат.

На 17 септември управляващото мнозинство оконмателно прие и поправките в Изборния кодекс, включително смайващото предложение на коалиционния партньор ВМРО с референдум да се произнася по въпроси от компетентността на Велико Народно събрание (въпросната иницитива се вписва чрез преходни разпоредби на ИК, променящи Закона за прякото участие на гражданите във властта).

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.