Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Извънредният труд на полицаите ще се заплаща, без да се компенсира с отпуск

Окончателно: Извънредният труд на полицаите ще се заплаща, без да се компенсира с отпуск

Defakto.bg

Парламентът гласува окончателно промените в Закона за МВР, с които всеки положен извънреден труд от полицаите ще се заплаща,  а няма да се компенсира с  допълнителен отпуск до 12 работни дни.  От 1 януари догодина всеки труд, положен извън установеното работно време, до 70 часа на тримесечие и 280 часа годишно, ще  се отчита като извънреден и ще се компенсира с парично възнаграждение.

По този начин и за държавните служители, които са по Закона за вътрешните работи, ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск по 12 дни за положения труд над установеното работно време.

Според действащата към момента нормативна уредба положеният труд в работни дни над установеното работно време не се заплаща, а се компенсира с допълнителен отпуск.

БСП подкрепи ГЕРБ за промяната и настоя тя да влезе веднага, от датата на обнародването в „Държавен вестник“,  а не от началото на 2021 година, както е посочено в проекта. Не се прие.

Необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба, свързана с изплащането на допълнителното възнаграждение за извънреден труд, са в размер на около 65 млн. лв., от които за възнаграждения 37,4 млн. лв. и дължими осигурителни вноски 27,6 млн. лв. и следва да бъдат допълнително осигурени по бюджета на МВР по бюджетната прогноза за следващите години.

През последните години бюджетът на МВР се увеличи значително в частта му разходи за персонал. Аргумент на управляващите в подкрепа на внесените предложения е променената среда за сигурност и необходимостта от увеличаване на капацитета на полицията за изпълнение на основните задачи – противодействието на престъпността, опазването на обществения ред и пожарната безопасност и защита на населението.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.