Последни новини
Home / Законът / Правната комисия обсъжда ветото на президента върху „кариерните бонуси“ за членовете на ВСС

Правната комисия обсъжда ветото на президента върху „кариерните бонуси“ за членовете на ВСС

Defakto.bg

Правна комисия ще разгледа президентското вето върху Закона за съдебната власт.  Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание параграф 1 от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), приет на 3 септември 2020 година.  Депутатите променят за втори път през тази година чл.28 от ЗСВ, като запазват възможността за повишаване в системата на някои членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) след края на мандата им.  През май т.г. пред Конституционния съд т.нар. „кариерни бонуси“ бяха атакувани от Върховния касационен съд със съображенията, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.

Новата редакция на чл.28 продължава противоречието с конституционни принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение (чл.6, ал.2 от Конституцията), посочи държавният глава.  „Πpecтoят нa мaгиcтpaтитe във BCC нe мoжe дa дoвeдe дo пpидoбивaнeтo нa ĸaчecтвaтa, ĸoитo ca нeoбxoдими зa зaeмaнe нa пo-виcшa длъжнocт в cъдeбнaтa cиcтeмa, нитo мoжe дa ce пpиpaвни нa пocтижeниятa, ĸoитo ce изиcĸвaт зa пoвишaвaнe, е друг мотив на държавния глава. Той  отбелязва още,  че  поредната промяна в ЗСВ е  извършена само с  едно гласуване, нещо, което е в противоречие с  чл. 88, ал. 1 от Конституцията, според който,  законите да се обсъждат и приемат с две гласувания.

В рамките на заседанието се очаква Правната парламентарна комисия да приеме процедурни правила за издигане на кандидатури за председател на Централната избирателна комисия. Позицията се оваканти в края на август, след като Стефка Стоева подаде оставка заради промените в Изборния кодекс, които, по думите й, поставят в невъзможност Комисията да работи спокойно и да подготви нормалното провеждане на изборите.

Това е втора процедура за избор на председател на ЦИК. Първата се провали, тъй като нито една парламентарна група не предложи кандидат за поста.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.