Последни новини
Home / Законът / БАПЧ призовава прокурорите да не подкрепят единствения изборен кандидат за член на ВСС

БАПЧ призовава прокурорите да не подкрепят единствения изборен кандидат за член на ВСС

Defakto.bg
Управителният съвет на  фондация „Български адвокати за правата на човека“ отправи призив  към прокурорите по повод предстоящия на 26 септември избор на член на ВСС от квотата на прокурорите. Адвокатите призовават да не се участва в състезание с един участник или да се гласува против единствения кандидат – такъв избор затвърждава недемократичния модел за управление на прокуратурата, сочат те. Апелът е качен на страницата на БАПЧ.
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ ПРОКУРОРИ,

Като вярваме, че демократичните ви инстинкти и чувството ви за справедливост продължават да са водещи в професионалната ви дейност, апелираме тази събота да не участвате или да гласувате против предложения единствен кандидат за член на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите. Считаме, че това е поредното проявление на недемократичния модел на управление на Прокуратурата на Република България – състезание с един участник, без оглед на персоналните качества на кандидата.

Управителен съвет на фондация „Български адвокати за правата на човека“

 

С  призив към прокурорите на 15  септември т.г. се обърна и съдията от СГС Емил Дечев, който заяви: „.. Съдбата Ви изпраща исторически шанс да не позволите главният прокурор да лепне на Вашите чела срама от неговите действия. На предстоящото на 26 септември 2020 година Общо събрание на прокурорите за пряк таен избор на нов член на ВСС Вие може да покажете истинското си мнение за него. Вие може да пресечете опита на господин Гешев и приближените му да се скрият зад Вас и така да прехвърлят на Вас пасивите на тяхното управление...“
Единственият кандидат за член на прокурорскта колегия Евгени Иванов разчете този призив с обратен знак:  „Ако аз се двоумях дали да гласувам в тази процедура, то след него със сигурност щях да гласувам и то с действителна бюлетина„.
На Общото събрание на прокурорите главният прокурор Иван Гешев недвусмислено апелира:   „От изключителна важност за всеки от нас е, че като прокурори можем да изберем представител, който да отстоява нашите интереси“. 

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.