Последни новини
Home / Законът / Бивш кмет на Костенец влиза в съда за подкуп

Бивш кмет на Костенец влиза в съда за подкуп

Defakto.bg

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт за подкуп срещу бившия кмет на  Костенец Радостин Радев и бизнесмен, спечелил обществена поръчка, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, съобщи държавното обвинение.

Според прокуратурата в периода от февруари до юни 2019 година Радев –  в съучастие с бизнесмен – строител, е предложил подкуп от 30 000 лева на общински съветник, за да осигури приемането на решение по изпълнението на обществената поръчка. С решението Общината е била задължена да изпълни проект на обща стойност над  1 100 000 лева.

Съобщението:  В периода от февруари до 14 юни 2019 г. Радостин Р. в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с бизнесмена И.П., предложил дар в размер на 30 000 лева на общински съветник в гр. Костенец, за да осигури приемането на решение по изпълнението на обществената поръчка. А именно, подписването на запис на заповед от името на общината и в полза на Държавен фонд „Земеделие“ за 50-процентово авансово финансиране на изпълнителя по проекта за обновяване на материалната база на местното училище „Св.Св. Кирил и Методий“. С това общината поемала отговорност по изпълнението на проекта на обща стойност 1 148 977,17 лева. Кметът бил в конфликт с много от общинските съветници и не очаквал необходимата подкрепа за решението, а бизнесменът-строител не разполагал със средства за започване на работа и поел ангажимент да осигури въпросните 30 000 лева.

Тъй като не могъл да осигури и тях, издал от свое име запис на заповед за сумата в полза на общинския съветник.  На бившия кмет на Костенец е повдигнато и обвинение държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие в служебната му каса без надлежно разрешение, се казва в съобщението.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.