Последни новини
Home / Законът / Системата за случайно разпределение на делата вече не е “уязвима”, прие ВСС

Системата за случайно разпределение на делата вече не е “уязвима”, прие ВСС

Defakto.bg

Централизираната система за случайно разпределение на делата в съдилищата вече не страда от външни и вътрешни “уязвимости”. Всички установени рискове са отстранени.

Това прие днес Пленумът на ВСС след изслушване на доклад за “вторичен одит на информационната сигурност” на системата, изготвен от фирмата АМАТАС.

Точката се гледаше “на закрито”, така – без публика тази година се проведоха и всички обсъждания на “уязвимостите”, понеже били класифицирана информация, за които дори тръгна разследване. Първият разпитан бе Христо Иванов, понеже навремето като представител на неправителствения сектор участвал в дебатите за случайното разпределение, пък после като правосъден министър и при приемането на решението за внедряването й. Месеци по-късно скандалът изглежда забравен.

А през пролетта не бе така, публично главният прокурор Иван Гешев, тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов, кадровици обявяваха колко е “пробита” системата за случайното разпределение на делата след одит на АМАТАС, как можели да се заличават съдии и съдилища, включително че и седмокласник можел да разпределя съдебните дела. Гешев сравни скандала по размери с пандемията от Ковид-19. Публикуваното впоследствие, след разрешение на наблюдаващия прокурор, резюме на одита открои, че “бедствието” хич не е толкова голямо. Във всеки случай, причинява далеч по-малко проблеми от разработката на Единната информационна система на съдилищата по европроект, изпълнена от “Информационно обслужване” след обществена поръчка, приета и внедрена с решения на Пленума на ВСС и спряна пак от него до 10 декември за по-голямата част от съдилищата, за корекции и доработки. В ЕИСС впрочем вече е и модулът за разпределение на делата.

Що се отнася до централизираната система, ВСС обяви обществена поръчка за отстраняването на констатираните уязвимости, спечелена от “Информационно обслужване”. След това фирмата, извършила първия одит – АМАТАС, е извършила вторичен одит и е констатирала, че задачите са изпълнени.

About De Fakto

Проверете също

Полицейското насилие над протестиращите срещу кабинета “Борисов”, е мотивът за освобождаване на гл. секретар на МВР (пълен текст)

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е освободен заради използването на сила при потушаването на …

АССГ потвърди знаково решение срещу глоба за несложена маска

Последната инстанция обаче не обсъжда правната природа на заповедите на здравния министър Знаково решение от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.