Последни новини
Home / Законът / Тихомир Димитров е новият главен секретар на ВСС

Тихомир Димитров е новият главен секретар на ВСС

Defakto.bg

След близо три часа изслушване и последвал дебат, със 17 „за“ срещу 3 „против“ Тихомир Димитров бе избран за главен секретар на ВСС. Против бяха Даниела Марчева, Атанаска Дишева и Олга Керелска. От „тримата големи“ на изслушването и гласуването бе само Георги Чолаков, Лозан Панов и Иван Гешев ги нямаше.

Тихомир Димитров

Тихомир Димитров е на 51 години, юрист с над 27-годишен стаж, като е бил главен секретар в МРРБ (6 години), в Министерството на инвестиционното проектиране, в Агенцията по вписванията. В момента е адвокат.

До избора се стигна драматично, след като близо година и половина съдебният съвет е без титулярен главен секретар, а обявеният през септември миналата година конкурс се забави включително и заради извънредното положение, във връзка с пандемията от Ковид-19. През изтеклото време се смениха двама изпълняващи длъжността.

Драматични нотки имаше и днес, включително и заради изненадващото предложение Пленумът на ВСС генерално да вземе решение за вида на трудовия договор, който ще бъде сключван с главните секретари занапред. В последните петнайсетина години поне подобен въпрос изобщо не е бил повдиган – договорите са били безсрочни по КТ. Предложението на Даниела Марчева бе за сключване на срочен договор по чл. 68, ал.1, т.1 от КТ за 1година, тъй като решение на Пленума на съвета за вида на договора досега не е имало. Мотивът бе, че така съветът ще има възможност на практика да се запознае с работата на избрания кандидат.

Тази инициатива бе отхвърлена с гласовете на всички, освен Боряна Димитрова. Мотивът на мнозинството бе, че КТ не позволява договор с изпитване след провеждане на конкурс, а договорите за определен срок са позволени при ясно разписани хипотези.

Вниманието привлече и друг факт, съобщен по време на дебата – от началото на мандата на този състав на ВСС, започнал на 17 октомври 2017 г., досега са напуснали 51 служители на съвета, включитено на отговорни постове. С оставка впрочем напусна предния главен секретар Силвия Илиева. Администрацията на ВСС вече наброява над 180 човека.

Пред кадровиците Тихомир Димитров направи заявки за проверка на всички работни процеси, за да се установи дали ясно обхващат всички функции на органа. Каза, че ще настоява да бъде изработен стратегически документ, защото при функционален анализ първият въпрос е знаят ли служителите какви са задачите им. Имам чувството, че администрацията работи под огромно напрежение и стрес, заяви кандидадът.

После в отговор на конкретни въпроси, каза: „Когато хората се оплакват, че имат много работа, става дума за лоша организация на работа. Ще се опитам да създам атмосфера на спокойствие и сигурност, но това зависи и от вас като колективен орган, който работи в различни формати. Ако искаме работата да върви, трябва да има някакви правила и администрацията да го усети“.

За личната си мотивация да се кандидатира, Димитров заяви: „Обичам промените и предизвикателствата, работил съм достатъчно време в държавна администрация на високи позиции, в момента това е затворена страница за мен – зависиш от много конюнктурни и други причини. Моята представа за позицията, за която кандидатствам, дано не е наивна, е че тази позиция в съдебната власт е по-стабилна, отколкото в администрацията. За мен е огромно предизвикателство – виждам, че има проблеми.“. Поясни, че говори за стабилност като не толкова голяма зависимост от политически промени.

Имаше и въпрос от типа защо най-дългото му пребиваване на едно място е било 6 г., а на повечето – броени месеци. Отговори, че за него ползотворният праг е 5 г. на едно място, през което човекът може да е максимално полезен.

Обсъдени бяха включително публикации от 2009 г. дали срещу него е било водено следствено дело за ремонт и обновяване на сграда при работата му в МРРБ.

Отговорът: „Обсъждаме медийно представяне на границата на жълтото преди повече от 10 години. Работя като адвокат, не съм осъждан, имам документ от прокуратурата, че против мен няма висящи дела и обвинения.Но вместо да говорим за моите виждания и компетентност трябва да отговарям за писания, резултат на политически изказвания на хора, които нямат нищо общо с действителността. Това, че съм решил да не заведа дело за клевета е единствено защото не съм искал да попадам в медиите и да градя имидж. Изнесеното не отговаря на действителността, срещу мен никога или поне аз не знам да са предизвиквани някакви производдства, обвинения не са ми повдигани. Нито съм викан като свидетел“.

Питан дали се познава отпреди с някого от ВСС и дали е водил предварителни разговори, бе категоричен – работно преди години се е срещал единствено със Севдалин Мавров (когато Мавров е бил главен секретар на МС), няма контакти с никого от ВСС.

Снимката на Тихомир Димитров е предоставена от пресцентъра на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.