Последни новини
Home / Законът / Бившият шеф на ДАБЧ и още трима – на съд за търговия с българско гражданство, подкупи и пране на пари

Бившият шеф на ДАБЧ и още трима – на съд за търговия с българско гражданство, подкупи и пране на пари

Defakto.bg

 Специализираната прокуратура e внесла в петък в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалапмиев,  бившия главен секретар на агенцията Красимир Томов и други две лица, съобщава държавното  обвинение.  Това се случва близо две години след ареста на бившия шеф на ДАБЧ.

Групата е предадена на  съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари.  Харалампиев е  обвиняем  както за участие в ОПГ, така и за  вземане на подкупи за издаване на удостоверения за български произход, ключов документ за успешно приключване на процедурата по даване на гражданство, понякога и експресно в рамките на деня.

Ръководителят на държавната агенция е привлечен към наказателна отговорност за това, че от началото на юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г., в качеството му на длъжностно лице, е ръководил организирана престъпна група. В това си качество той лично е искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани – в някои случаи експресно (дори в рамките на един работен ден). П.Х. упражнявал и търговия с влияние – притискал със заплахи за наказания и уволнение заместник-председател на агенцията той да подписва заповедите за издаване на удостоверения и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им.“

По три обвинения ще отговаря и бившият главен секретар на агенцията.  Освен за участие в престъпната група, той е обвинен за търговия с влияние и изпиране на пари.

В банков сейф Красимир Томов е държал 181 930 евро, 152 770 лева, 32 250 щатски долара и 15 британски паунда с обща левова равностойност 563 936,93 лева, които не е декларирал, и за които е знаел, че са придобити чрез тежки умишлени престъпления, извършени от престъпната група, посочва спецпрокуратурата.

Председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси – злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др.  Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на АДФИ, а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски, сочи прокуратурата. По тези факти и доказателства са отделени материали в отделно досъдебно производство.

Другите двама обвиняеми по делото са предадени на съд за участие в организираната престъпна група.  Обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население.

Доказани са случаи, в които Красимир Томов  лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход – актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите, пише в съобщението на прокуратурата.

Петър Харалампиев бе номинация на ВМРО за шеф на БАПЧ, а агенцията бе в ресора на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов. След ареста на  Харалампиев, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отрече  партията му да е получала пари от схемите в агенцията.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.