Последни новини
Home / Законът / ВКС назначи три експертизи за адвокатските избори в София

ВКС назначи три експертизи за адвокатските избори в София

Defakto.bg

Три експертизи назначи днес Върховният касационен съд (ВКС) по делото за избора на ръководни органи на Софийската адвокатска колегия (САК).

Извън това върховните съдии Мими Фурнаджиева – председател и докладчик, Василка Илиева и Десислава Попколева обявиха за безспорен факта, че на 31 януари тази година на сайта на САК е било публикувано указание за адвокатите, които могат да участват в повторния избор (балотажа) за ръководни органи, проведен на 2 февруари. Указанието тогава е, че във вота могат да участват и защитниците, издължили членски внос към 31 януари и съответно станали изрядни платци.

Като доказателство по делото бе приет също препис от протокола от заседанието на Висшия адвокатски съвет от 14 февруари, когато жалбите срещу избраните на балотажа софийски делегати за Общото събрание на адвокатурата, са оставени без уважение.

Това са резултатите от третото поред заседание по казуса във ВКС, като едва днес на делото бе даден ход. То е по жалби на избраните за председател на Софийския адвокатски съвет (САС) Стефан Марчев (конкурент бе Александър Машев), избрани членове на САС, на Дисциплинарния съд и на Контролния съвет срещу решенията на Висшия адвокатски съвет от 10 март, касирали всички резултати от този вот.

Страни по делото са също ВАдС, Александър Машев, Никола Касабов, Пламен Ангелов, Пейчо Пейчев – кандидати, не спечелили балотажа. Машев бе избран за резервен член на САС.

Основните аргументи на Висшия адвокатски съвет се базираха на участието в балотажа на  защитници, които са били неизрядни платци към датата на първия избор в края на януари, защото става дума за единна процедура, а не за два отделни избора и е нарушен чл. 49, ал. 2 от Закона за адвокатурата. Друг основен аргумент бе гласуването с пълномощни, подписани след януарския избор.

Всички управителни органи на САС бяха избрани на балотажа през февруари. Макар че  нередовните, според решението на Висшия съвет, гласове не променят крайния резултат за председател на столичния адвокатски съвет, той също бе отменен с мотива, че допуснатото нарушение е базово и е опорочило изцяло вота. Затова главният правен въпрос по делото е за тълкуването на „изрядността“ на адвокатите-избиратели по чл. 49 от ЗА, конкретно за момента, към който се преценява тя.

Трите експертизи, назначени от Върховния касационен съд днес, са две съдебно-технически и една съдебно-счетоводна.

В първата съдебно-техническа експертиза вещото лице трябва да изясни след преглед на софтуерната система как се генерират входящите номера на постъпващите документи в САК, както и на коя дата точно са постъпили жалбите срещу изборните  резултати.

Втората съдебно-техническа експертиза, след преглед на информационната система за изборите в софийската адвокатура и базата данни за тях трябва да каже дали системата е позволявала едно лице да гласува повече от веднъж – както на редовния, така и на допълнителния избор, дали е позволявала участието с повече от едно пълномощно от един адвокат, какъв е бил броят на регистринаните пълномощни за 2 февруари, допускала ли е системата участите във вота на неизрядни платци на членски внос към 31 декември миналата година, както и към деня на балотажа. Както и какъв е бил броят на адвокатите, включени в списъка на неизрядните към 31 декември миналата година, но изрядни към 31 януари тази година, участвали в балотажа на 2 февруари и имало ли е гласуване с „нови“ пълномощни.

Съдебно-счетоводната експертиза, след проверка в счетоводството на САС, трябва да установи дали има адвокати, включени в списъка на длъжниците към 31 декември миналата година, платили междувременно дължимото и гласували на 2 февруари тази година. Както и колко от адвокатите, сочени като длъжници и участвали в балотажа, действително са били неизрядни към 31 декември 2019 г.

Следващото заседание трябва да е на 27 ноември.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.