Последни новини
Home / Законът / Радан Кънев: Заради протестите – Европа забеляза проблемите с върховенството на закона в България

Радан Кънев: Заради протестите – Европа забеляза проблемите с върховенството на закона в България

Defakto.bg
Радан Кънев

Има ли полза от протестите? Огромна. Има еволюция в Европейския парламент, в позицията в Комисията, има съществена еволюция и в позицията на ЕНП.  Има огромен интерес от ключови чужди медии“ – това  обобщи в интервю пред BTV евродепутатът Радан Кънев..

Неочаквано голяма част от случващото се у нас стига до Европа„, заяви той.  Това се е  случило благодарение на протестите у нас, които продължават близо 80 дни. Кънев  обясни, че всички евродепутати са наясно, че в страната ни има проблем, както и че позицията им за върховенството на закона в България се е променила през последните месеци.

Има огромен интерес от ключови и авторитетни чужди медии към проблемите в България, заяви той.  Благодарение на усилията, които положихме в Европейския парламент е насрочен дебат, който е фокусиран върху проблемите на българските граждани и техните права.   На 5 октомври в европарламента ще се състоят едновременно три ключови дебата  –  за кризата в България, за новия общоевропейски механизъм за върховенство на закона и за връзката между европейските фондове и корупцията.  Тези три дебата от българска гледна точка са свързани и дават отговор на въпроса: „Как европейските институции изпълняват задължението си да защитят всеки отделен европейски гражданин,  коментира Кънев. Той не  изключва  възможността заради върховенството на закона да бъдат спрени евросредства за България.

Кънев  коментира и тезата,  че някой от България плаща на медии от нивото на „Политико“ или „Льо Монд“, за да пишат срещу властта у нас е „скъсване с реалността“. “ Това, че може да възлагаш репортажи на някакви жълти медии в България, не означава, че медийният пазар в Европа е такъв“.

За липсата на липсата на диалог между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, Кънев отбеляза: „Говоренето няма да свали общественото напрежение. Изходът е очевиден и минава през оставка на правителството. Да се лъжем, че диалог е възможен в момента, при тази институционална криза. Не, не. Подмятане на лафове не е диалог.“, каза депутатът.

Но след оставката,  партиите трябва да  изясни програмите, които ще следват в следващия парламент,  за да обезпечат излизането от кризата и развитието на България. Важно е, смята той да се реши  как възстановителните фондове и Зелената сделка ще бъдат интегрирани, как ще бъдат инвестирани, „а не усвоени  от един кръг около  една партия, каквото и да е следващото правителство„. Според Кънев,  „очевидно ще е много трудно„, но следващият парламент ще трябва да вземе решения за дългосрочния бюджет на България и да я превърне в лидерска икономика.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.