Последни новини
Home / Законът / Само Службата на европейския прокурор ще ръководи и надзирава действията българските делегирани прокурори

Само Службата на европейския прокурор ще ръководи и надзирава действията българските делегирани прокурори

Defakto.bg
Лаура Кьовеши – първият европейски главен прокурор. В интервю за Би Би Си наскоро Кьовеши заяви: „Ще разследваме финансови измами и влиятелни хора. Но е важно да се уточни, че за разлика от работата ми като ръководител на Национална дирекция за борба с корупцията в Румъния, при дейността ми в Европейската прокуратура няма да бъда сама, а ще сме екип – прокурори от 22 страни членки на Евросъюза. Ще обединим опита и познанията си, за да осъществим по-добри разследвания.“

Единствено Службата на европейския прокурор (EPPO) ще упражнява надзор, ръководи и наблюдава всяко разследване и наказателно преследване, което ще се предприема от европейските делегирани прокурори – това предвиждат измененията на Наказателно-процесуалния кодекс, публикувани днес за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието.

Със законопроекта се въвеждат мерки по прилагането на Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура.

Една от тях е създаване на институционална гаранция за независимостта на европейските прокурори и европейските делегирани прокурори от надзора на прокурор от по-горестоящата прокуратура, включително и на главния прокурор.

В мотивите на законопроекта е посочено, че са  предложени допълнения в чл. 200 и 213 НПК, за да се изключи институционалният контрол на прокурор от по-горестоящата прокуратура върху разпределението на делата в  досъдебното производство, обжалване на постановленията на разследващия орган и при отказа за образуване на досъдебно производство.  Изрично е записано,  че  по отношение на европейския прокурор и на европейските делегирани прокурори, когато те изпълняват функции по Регламент (ЕС) 2017/1939, не се прилагат правилата относно иерархичния контрол и ръководство от страна на главния прокурор и на административните ръководители на съответната прокуратура.

В случай на започване на разследване или на прекратяване на наказателно производство от европейския делегиран прокурор  националната прокуратура няма да има правомощия за контрол. Това ще е в обхвата на правомощията единствено на наблюдаващия европейски прокурор в съответствие с вътрешния процедурен правилник на Европейската прокуратура, а промяната се предлага да стане с допълнението в чл. 243 НПК се предлага в съответствие с Регламента.

И още: процесуалната стойност на извършените действия от европейския делегиран прокурор се приравнява със стойността на тези, извършени от български орган. Това е необходимо, тъй като доказателствата, представяни от Европейската прокуратура пред съда, не следва да бъдат отхвърляни единствено на основанието, че са събрани в друга държава членка или в съответствие с правото на друга държава членка.

С промени в чл. 195 длъжността европейски делегиран прокурор е изключена от условията за несъвместимост на магистратите.
В преходните и заключителните разпоредби са предвидени и промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), чрез които се регламентират органът, компетентен да извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори, статутът и правомощията им.

Друг акцент в настоящите промени на ЗСВ е уреждане на възможността за публичен достъп по смисъла на чл. 4 от Закона за достъп до обществена информация до информацията, която се съдържа в Единната информационна система за противодействие на престъпността и има характер на обществена информация. Такава възможност понастоящем ЗСВ не предоставя.

Срокът за обществени консултации е от  25.09.2020 г. до 09.10.2020 г.

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.